Εντολή μετακίνησης στο Σισμανόγλειο έλαβαν γιατροί από νοσοκομεία της βορείου Ελλάδας. Σημειώνεται ότι το Σισμανόγλειο πλέον νοσηλευτεί περιστατικά μόνο κορωνοϊού.
Πιο συγκεκριμένα, έξι γιατροί μετακινούνται στο Σισμανόγλειο, προκειμένου να ανοίξουν προσωρινά, 8 κλίνες ΜΕΘ στην αίθουσα ανάνηψης των χειρουργείων. Δύο γιατροί μετακινούνται από την Αλεξανδρούπολη, ένας από την Ξάνθη, δύο από νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και ένας από την Κοζάνη.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, πρόκειται για μετακινήσεις υποχρεωτικές και όχι εθελοντικές. Σημειώνεται ότι το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει αντιδράσεις στα νοσοκομεία όπου υπηρετούν οι γιατροί, καθώς το κενό που αφήνουν δεν θα αναπληρωθεί, τη στιγμή που υπάρχουν φόβοι αύξησης των κρουσμάτων και στη Βόρεια Ελλάδα.
Την εντολή υπογράφει ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος. Σύμφωνα με το έγγραφο, η μετακίνηση έχει διάρκεια μέχρι τις 24 Μαρτίου 2021, διευκρινίζει ο κ. Γιαννάκος στο Newsbomb.gr. «Λες και σε μία εβδομάδα θα λυθεί το πρόβλημα» σχολιάζει και προσθέτει: «Συνεχίζουν να μην επιστρατεύουν το προσωπικό του ιδιωτικού τομέα και μετακινούν προσωπικό 800 χιλιόμετρα μακριά από τα νοσοκομεία» τη στιγμή που περισσότεροι από πενήντα διασωληνωμένοι ασθενείς με κορονοιο βρίσκονται εκτός ΜΕΘ στην ΑΤΤΙΚΗ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ο ιός ήταν σε έξαρση στη Βόρεια Ελλάδα, είχε μετακινηθεί και πάλι υγειονομικό προσωπικό προς τα νοσοκομεία, κυρίως της Θεσσαλονίκης. Μεγάλη δημοσιότητα είχε πάρει η εθελοντική μετακίνηση νοσηλευτριών από την Κρήτη. Είχε προηγηθεί σύσκεψη των διοικητών των νοσοκομείων όλης της Ελλάδας με τις διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών και το υπουργείο Υγείας, ώστε να διατεθεί προσωπικό για τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας.
Παράλληλα, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) ζητά εκ νέου από την κυβέρνηση την επίταξη των ιδιωτικών θεραπευτηρίων, άμεσα για τουλάχιστον 4 εβδομάδες και την εξασφάλιση ΜΕΘ τόσο για non covid όσο και για covid ασθενείς.
Επίσης, οι νοσοκομειακοί γιατροί απαιτούν για μία ακόμη φορά και με κατεπείγουσες διαδικασίες την πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού για την άμεση στελέχωση και λειτουργία ικανού αριθμού νέων κλινών ΜΕΘ που έχει ανάγκη το Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Δυστυχώς η πρακτική του Υπουργείου να μετατρέπει τις υπάρχουσες κλίνες ΜΕΘ Γενικής Μονάδος σε κλίνες ΜΕΘ COVID δεν αποτελεί λύση. Είναι προφανές ότι απαιτείται άμεση και επαρκής αύξηση του συνολικού αριθμού των κλινών ΜΕΘ που παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας δεν έχει πραγματοποιηθεί».
Οι γιατροί τονίζουν ότι η ανάγκη είναι τεράστια. «Οι αναμονές είναι μεγάλες και αυξάνονται καθημερινά! Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στις 16/03/21 και ώρα 19.00 ανέμεναν εισαγωγή σε ΜΕΘ στην Αττική 124 βαρέως πάσχοντες ασθενείς, διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, σε κοινούς θαλάμους σε φορητούς αναπνευστήρες. Οι γιατροί είναι υπεύθυνοι να διασωληνώνουν όλους τους ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια για διασωλήνωση, χωρίς επιλογή. Η διακίνηση των ασθενών στις ΜΕΘ είναι θέμα του ΕΚΑΒ σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ. Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει να βρεθούν άμεσα κλίνες ΜΕΘ για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα».