Στα ύψη συνεχίζονται να βρίσκονται οι αριθμοί των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα, με την κατάσταση τόσο στην Αττική, όσο και στη Θεσσαλονίκη, που θυμίζει ξανά… Νοέμβριο, να είναι εκτός ελέγχου. Η πίεση στα νοσοκομεία συνεχίζει να είναι πολύ μεγάλη, με τους διασωληνομένους να είναι πάνω από 750, ενώ αυτά της Αθήνας συνεχίζουν να… βουλιάζουν.
Το Σάββατο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.232 νέα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων τα μισά για ακόμα μια μέρα εντοπίστηκαν στην Αττική. Σημειώνεται ότι έγιναν 62.121 τεστ κορωνοϊού, με τον δείκτη θετικότητας να κινείται στο 5,2%, αρκετά πάνω από το όριο του 4%.
Εν τω μεταξύ, οι «σκληροί δείκτες» της πανδημίας παραμένουν στα ύψη, πιέζοντας το σύστημα υγείας και προκαλώντας μεγάλη ανησυχία σε κυβέρνηση και ειδικούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Σάββατο ο ΕΟΔΥ, οι διασωληνωμένοι ανέρχονταν σε 755, ενώ καταγράφηκαν ακόμα 70 θάνατοι. Επιπλέον, το τελευταίο 24ωρο έγιναν 449 εισαγωγές στα νοσοκομεία της επικράτειας.
«Φωτιά» σε Αττική και Θεσσαλονίκη
Όπως κάθε μέρα, έτσι και το Σάββατο, η Αττική κατέκτησε τη «μαύρη» πρωτιά στην κατανομή των κρουσμάτων συγκεντρώνοντας τα μισά κρούσματα από τα συνολικά της χώρας. Ακολουθεί σταθερά η Θεσσαλονίκη, στην οποία την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται «έκρηξη» κρουσμάτων, με αποτέλεσμα να ανασταλεί το άνοιγμα των καταστημάτων. Το ίδιο ισχύει σε Αχαΐα και Κοζάνη, τις οποίες επίσης «περικυκλώνει» η φονική πανδημία.
Συγκεκριμένα στο Λεκανοπέδιο καταγράφηκαν 1.525 νέα κρούσματα, ενώ στη συμπρωτεύουσα 383. Ακόμα, στην Αχαΐα εντοπίστηκαν 108 κρούσματα και ένα λιγότερα, δηλαδή 107 στην Κοζάνη. Μια ανάσα από τον τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων βρέθηκε το Σάββατο η Λάρισα, με 83 νέες επιβεβαιωμένες μολύνσεις.
Αξίζει να σημειωθεί πως όπως προκύπτει από την ανάλυση των λυμάτων στη Θεσσαλονίκη, η τάση συγκέντρωσης του SARS-CoV-2 παραμένει αυξητική και παραπέμπει σε επίπεδα αντίστοιχα των ημερών του περασμένου Νοεμβρίου, οι οποίες είχαν προηγηθεί της κορύφωσης εκείνου του κύματος της πανδημίας.
Μάλιστα, τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι στην πόλη έχει επικρατήσει το βρετανικό, πολύ πιο μεταδοτικό στέλεχος του ιού, σε ποσοστό της τάξης του 90% των δειγματοληπτικών αναλύσεων, ενώ τις τελευταίες ημέρες παραμένει αυξημένος ο αριθμός εισαγωγών ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και των νοσηλειών σε ΜΕΘ.
Νέα αύξηση κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες
Την ώρα, λοιπόν, που η επιδημιολογική κατάσταση είναι άσχημη, από χθες Σάββατο επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις (μόνο τα Σαββατοκύριακα), ενώ από Δευτέρα αναμένεται να ξανανοίξει το λιανεμπόριο (εκτός από τη Θεσσαλονίκη, την Αχαΐα και την Κοζάνη).
Οι λοιμωξιολόγοι επισημαίνουν ότι το «άνοιγμα» που επιχειρείται, αποφασίστηκε ώστε να μπορέσει να κινηθεί λίγο η αγορά, δίνοντας και μια νότα αποσυμπίεσης στην καθημερινότητά μας. Ωστόσο, αναπόφευκτα η αύξηση της κινητικότητας θα φέρει άνοδο των κρουσμάτων, σε συνδυασμό μάλιστα με τα self test.
Τα πραγματικά κρούσματα κορωνοϊού τις επόμενες ημέρες θα είναι 9.000 επεσήμανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο OPEN για το τι δείχνουν τα νεότερα στοιχεία από το μέτωπο της πανδημίας.
Ακόμα ένα νοσοκομείο θα δέχεται μόνο Covid περιστατικά
Το επιδημιολογικό φορτίου στην Αττική δεν μειώνεται, με ρεπορτάζ του OPEN να αναφέρει ότι το υπουργείο Υγείας ετοιμάζεται να κάνει ακόμη ένα νοσοκομείο να δέχεται μόνο περιστατικά Covid.
Να σημειωθεί ότι ήδη σε νοσοκομεία κορωνοϊού έχουν μετατραπεί το Σισμανόγλειο και Ερυθρός Σταυρός, ενώ από την Τετάρτη 7 Απριλίου και το Θριάσιο θα είναι νοσοκομείο covid, διαθέτοντας 130 απλές κλίνες και 33 ΜΕΘ Covid. Όλα τα non covid περιστατικά που εξυπηρετούνταν από το Θριάσιο θα κατευθυνθούν σε ιδιωτικές κλινικές.