Αρκετά μεγάλη συνεχίζεται να είναι η πίεση σε όλη την Ελλάδα στο τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, με την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο. Μπορεί οι εμβολιασμοί να συνεχίζοντας, με νέες ηλικιακές ομάδες να μπαίνουν συνεχώς, όμως όπως όλα δείχνουν δεν θα προλάβουν να κάμψουν την σφοδρότητα της πανδημίας πριν το καλοκαίρι.
Η Αττική εξακολουθεί να πιέζεται με 2.630 νοσηλευόμενους ασθενείς με κορονοϊό και σταθερά υψηλό αριθμό εισαγωγών, που ξεπερνούν καθημερινά τις 200. Οι 2.210 ασθενείς Covid νοσηλεύονται σε απλές κλίνες και οι 420 είναι διασωληνωμενοι εντός και εκτός ΜΕΘ. Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη κορυφώνει την αγωνία των αρμόδιων αρχών, οι οποίοι έδωσαν το “πράσινο φως” για την ενεργοποίηση σχεδίου έκτακτης ανάγκης.
Η συμπρωτεύουσα, μάλιστα, προετοιμάζεται να σηκώσει το νοσηλευτικό βάρος και από άλλες επιβαρυμένες περιοχές της βόρειας Ελλάδας, όπως είναι η Κοζάνη.
Από τη Δευτέρα (12/4) κλιμάκιο επιστημόνων που απαρτίζεται από μέλη της επιτροπής των ειδικών του Υπουργείου Υγείας, επισκέπτεται τις υγειονομικές μονάδες της βόρειας Ελλάδας και οργανώνει την ανάπτυξη νέων κλινών ΜΕΘ. Μεταξύ αυτών, οι καθηγητές Θεοκλής Ζαούτης και Χαράλαμπος Γώγος, ο διευθυντής των ιατρικών υπηρεσιών του ΕΚΑΒ Δημήτρης Πύρρος, καθώς και η Πρόεδρος του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ), Δάφνη Καϊτελίδου.
Θεσσαλονίκη: Πολεμική κατάσταση στα νοσοκομεία
Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης νοσηλεύονται 770 ασθενείς με κορονοϊό, οι 630 σε απλές κλίνες Covid και 140 διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Η κάλυψη σε κλίνες εντατικής θεραπείας έχει ξεπεράσει το 90%, γεγονός το οποίο έχει θέσει σε συναγερμό τους υγειονομικούς φορείς.
Σε κάθε εφημερία, οι εισαγωγές ασθενών Covid ξεπερνούν τις 60 με 70, όταν στην κορύφωση του δεύτερου κύματος τον Νοέμβριο, αυτές κυμαίνονταν μεταξύ 70 και 80.
Οι τελευταίες εφημερίες στη Θεσσαλονίκη θυμίζουν έντονα τον περασμένο Νοέμβριο. Στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο εισήχθησαν 75 ασθενείς, ενώ υπήρξε ανάγκη ανάπτυξης επιπλέον 8 κλινών ΜΕΘ σε χειρουργικές αίθουσες.
Παρόμοια ήταν η εικόνα και στη χθεσινή εφημερία του ΑΧΕΠΑ. Σύμφωνα με στοιχεία των εργαζομένων τα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) στο Τμήμα Επειγόντων προσήλθαν 200 θετικοί στον ιό ασθενείς και από αυτούς εισήχθησαν οι 75.
Σήμερα στο ΑΧΕΠΑ νοσηλεύονται 185 Ασθενείς Covid, όταν στο πικ του περασμένου Νοεμβρίου είχαν φτάσει τους 220. Οι κλίνες ΜΕΘ είναι πλήρεις, με 30 διασωληνωμένους ασθενείς.
Θεσσαλονίκη: Ενεργοποίηση σχεδίου έκτακτης ανάγκης
Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Υπουργείου Υγείας (ΚΕΠΥ) προχωρά σε προσεκτικό σχεδιασμό επέκτασης των νοσηλευτικών δυνατοτήτων Εντατικής Θεραπείας σε όλα τα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας, με την ανάπτυξη επιπλέον κλινών ΜΕΘ.
Ο σχεδιασμός, σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, θα είναι αντίστοιχος με εκείνον του περασμένου Νοεμβρίου. Αναμένεται να αναπτυχθούν, δηλαδή, επιπλέον κλίνες σε κάθε νοσοκομείο, κυρίως ΜΕΘ Covid. Η επέκταση θα γίνει με αλλαγή χρήσης χώρων για την ανάπτυξη κλινών Εντατικής στα χειρουργεία και τις αίθουσες ανάνηψης, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για τη νοσηλεία βαρέως πασχόντων διασωληνωμένων ασθενών.
Προς το παρόν δεν υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για τις απλές κλίνες.
Στον σχεδιασμό εντάσσεται, επίσης, το 424 στρατιωτικό νοσοκομείο, αλλά η μετατροπή σε νοσοκομεία αποκλειστικής νοσηλείας Covid των νοσοκομείων “Αγιος Δημήτριος” και “Άγιος Παύλος”.
Η επίσκεψη του γενικού γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννη Κωτσιόπουλου την Πέμπτη (15/4) στη συμπρωτεύουσα, συνδέεται με την παράλληλη προσπάθεια του υπουργείου Υγείας να συνάψει συμφωνίες και με τον ιδιωτικό τομέα.
Γονάτισε” από τις νοσηλείες η Κοζάνη
Ακόμη πιο έντονο πρόβλημα νοσηλευτικής επάρκειας παρουσιάζουν οι νοσηλευτικές δομές της Κοζάνης. Το κλιμάκιο των αρμόδιων επιστημόνων από την Αθήνα, βρέθηκε την Δευτέρα στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης, στο οποίο νοσηλεύονται 87 ασθενείς θετικοί στον κορονοϊό. Ακόμη 50 ασθενείς νοσηλεύονται στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαϊδας.
Η μεγάλη μάχη στην Κοζάνη δίνεται στις ΜΕΘ, καθώς η δυνατότητα να εξασφαλιστούν επιπλέον κλίνες είναι περιορισμένη, με αποτέλεσμα να μην αποκλείεται πλέον η διακομιδή ασθενών στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.
Σταθερά ψηλά εισαγωγές και νοσηλείες στην Αττική
Αξιοσημείωτες αντοχές έχει δείξει το ΕΣΥ στην Αττική, παρά τους 2.620 ασθενείς με κορονοϊό, εκ των οποίων οι 420 διασωληνωμένοι. Στην τελευταία εφημερία εισήχθησαν στο σύστημα επιπλέον 231 ασθενείς, ενώ εκτός ΜΕΘ παραμένουν σχεδόν 50 διασωληνωμένοι.
Οι αρμόδιες αρχές δεν αναμένουν κάμψη της πίεσης στα νοσοκομεία και περιορισμό των νέων εισαγωγών για τις επόμενες μέρες. Για το λόγο αυτό στον σχεδιασμό της επόμενης μέρας εντάσσεται, εκτός από το Θριάσιο νοσοκομείο και το Kωνσταντοπούλειο “Αγία Όλγα”, το οποίο προορίζεται να μετατραπεί σε νοσοκομείο αποκλειστικής νοσηλείας Covid.
Να σημειωθεί ότι only Covid νοσοκομεία αυτή τη στιγμή στην Αττική είναι εκτός από το “Σωτηρία” και το “Σισμανόγλειο”, τα νοσοκομεία: “Ερυθρός Σταυρός”, “Αμαλία Φλέμινγκ”, “Αγία Βαρβάρα” και το “Παμμακάριστος”.
Συνολικά στο Σύστημα Υγείας όλης της χώρας εισήχθησαν το τελευταίο 24ωρο 539 ασθενείς Covid, με μέσο όρο εισαγωγών 7ημέρου, τους 530 ασθενείς.