Ο προβληματισμός για τα μεγάλα κορωνο-πάρτι που οργανώνονται τις τελευταίες ημέρες είναι μεγάλος, καθώς κυβέρνηση και ειδικοί ανησυχούν ότι μπορούν πολύ εύκολα να μετατραπούν σε εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού, καθώς κανένα από τα μέτρα προστασίας δεν τηρείται σε αυτά.
Στο ζήτημα των κορωνο-πάρτι και των μαζικών συγκεντρώσεων στις πλατείες αναφέρθηκε η Ελένη Γιαμαρέλλου, λοιμωξιολόγος, μέλος της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων. «Κάτι που πρέπει να το σκεφτούμε όλοι πολύ και ακόμα περισσότερο τα νέα παιδιά είναι ότι ο οδηγός πια της πανδημίας δεν είναι οι μεγαλύτερες ηλικίες, οι άνω των 50 όπως είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε. Το ευρωπαϊκό κέντρο ελέγχου λοιμώξεων στη Στοκχόλμη μας έστειλε πρόσφατα δεδομένα από περίπου 14.000 κρούσματα που είχαμε μεταξύ 3 και 5 Απριλίου. Σε αυτά λοιπόν τα κρούσματα των 45% ήταν άτομα 25 με 49 ετών. Βλέπουμε θανάτους διασωληνωμένος σε παιδιά σε πολύ νέους που είναι άνω των 30 ετών», ανέφερε στο Mega η κ. Γιαμαρέλλου εφιστώντας την προσοχή στους νέους για τον κίνδυνο της πανδημίας.
Αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας ανέφερε ότι παλιότερα είχαμε ήμασταν στην 68η θέση σε κρούσματα και τώρα είμαστε στην 48η – 49η.
«Έχουμε μια σταθεροποίηση αλλά είναι σταθεροποίηση προς τα πάνω και αργεί πάρα πολύ να πέσει αυτή η σταθεροποίηση. Σκέφτομαι το παράδειγμα του Ισραήλ το οποίο αφού έφτασε στην κορυφή του τρίτου κύματος όπως είμαστε εμείς αυτή τη στιγμή, μετά για τρεις μήνες όταν άρχισε να πέφτει αργά- αργά ο αριθμός των κρουσμάτων εφάρμοσε πάρα πολύ αυστηρά όλα τα μέτρα μαζί με τους εμβολιασμούς. Όταν οι εμβολιασμοί φτάσανε σχεδόν το 60% από εκεί και πέρα δεν είχαν πρόβλημα», σημείωσε.
Θωμαΐδης: Ο συνωστισμός του Σαββατοκύριακου εκτόξευσε το ιικό φορτίο
Τα κορωνοπάρτι με τους συνωστισμούς που καταγράφηκαν το Σαββατοκύριακο σχετίζονται με την αύξηση του ιικού φορτίου που παρουσιάστηκε στα λύματα αυτής της βδομάδας τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Ν. Θωμαΐδης.
«Την Δευτέρα είδαμε την πρώτη αύξηση και από Τρίτη είχαμε συνεχής αύξηση. Αυτό δείχνει μια εκτεταμένη διασπορά» υπογράμμισε μεταξύ άλλων.
Εξήγησε πως η διασπορά έχει αποδειχθεί ότι γίνεται από τον συνωστισμό είτε σε κλειστούς ή ανοιχτούς χώρους καθώς είναι αερογενής η μετάδοση και ότι μετά την μόλυνση χρειάζεται από 1 έως 3 μέρες για να φανεί στα λύματα.
Επεσήμανε πως μπορεί να σημειωθεί έκρηξη του ιικου φορτίου και να δούμε αύξηση των κρουσμάτων την άλλη βδομάδα και ότι είμαστε λίγο πιο πάνω από αρχές Μαρτίου σε σχέση με τα επίπεδα του αυτή την στιγμή. «Οι μετρήσεις αυτής της βδομάδας δείχνει ότι παραμένει υψηλό το ιικο φορτιό σε όλη την χώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θωμαΐδης.
Τα λύματα ψαλιδίζουν τις ελπίδες για αποκλιμάκωση
Την ίδια ώρα, τις ελπίδες για σταθεροποίηση και αποκλιμάκωση της πανδημίας στη χώρα έρχονται να ψαλιδίσουν τα λύματα τα οποία δείχνουν ότι σε πολλές περιοχές της χώρας υπάρχει αυξημένη τάση συγκέντρωσης του SARS-CoV-2.
Το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων ανακοίνωσε στην Τρίτη ότι πραγματοποίησε εργαστηριακούς ελέγχους στα λύματα τη περίοδο από 12 έως 18 Απριλίου 2021 και από 12 έως 18 Απριλίου 2021.
Σύμφωνα με τα στοιχεία λοιπόν, την εβδομάδα 12-18 Απριλίου 2021 παρατηρήθηκαν σταθεροποιητικές ή οριακές μεταβολές σε σχέση με την εβδομάδα 5 – 11 Απριλίου 2021 στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των 8 από τις 11 περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ. Οι οριακές μεταβολές σημειώνονται στην Πάτρα (-30%), στην Θεσσαλονίκη (-21%) και στα Χανιά (+16%), ενώ σταθερό παραμένει ουσιαστικά το φορτίο στις πόλεις της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης, όπου η μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα κυμαίνεται από -10% έως +7%. Αντίθετα, σημαντικά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε 3 από τις 11 περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας του ΕΟΔΥ, και συγκεκριμένα στο Ρέθυμνο (+120%), στην Περιφέρεια Αττικής (+171%) και στον Άγιο Νικόλαο (+360%), με το ιικό φορτίο των λυμάτων στην Περιφέρεια Αττικής και στο Ρέθυμνο να επανέρχεται σε πρότερα υψηλά επίπεδα.