Το πιο σκληρό πρόσωπο δείχνει η πανδημία του κορωνοϊού στην Ινδία καθώς η εικόνα της θυμίζει απέραντο νεκροταφείο.
Σημειώνεται ότι στην Ινδία καθημερινά καταλήγουν περίπου 2.000 άνθρωποι.
Από την άλλη ο καθημερινός αριθμός των κρουσμάτων κυμαίνεται κοντά στις 300.000. Οι σκηνές που εκτυλίσσονται καθημερινά στην Ινδία συγκλονίζουν ολόκληρο τον πλανήτη, θυμίζοντας εμπόλεμη ζώνη.
Τα νοσοκομεία έχουν λυγίσει από τις δραματικές ελλείψεις, κρεβάτια για νοσηλείες δεν υπάρχουν, οξυγόνο και ο απαραίτητος ιατρικός εξοπλισμός εκλείπουν εξαιτίας της ασφυξίας στην οποία έχει παραδοθεί το σύστημα υγείας.
«Δεν υπάρχουν κρεβάτια με οξυγόνο. Η ιατρική περίθαλψη έχει φτάσει στα όρια της. Τα ξενοδοχεία στη Βομβάη έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία. Δεν μπορούμε να βγούμε από το σπίτι», τα λόγια της Ελληνίδας γιατρού, Ευγενία Βλαχοπούλου, που ζει και εργάζεται τα τελευταία τρία χρόνια στο Νέο Δελχί.
Μέσα από τις δηλώσεις της στο protothema.gr, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η κατάσταση δεν είναι διαχειρίσιμη, ενώ η κοινωνία βρίσκεται υπό την ομηρία του «αόρατου εχθρού».
Αυτόματα γεννάται το ερώτημα πώς έφτασε η Ινδία στο σημείο να καταλαμβάνει την αρνητική πρωτιά στον παγκόσμιο κατάλογο, ως η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία.
«Σε αυτό lockdown που διανύουμε ο ιός είναι πιο μεταδοτικός, προσβάλλει νεότερους ανθρώπους. Δεν είναι τόσο θανατηφόρος», επισημαίνει η Ελληνίδα γιατρός εξηγώντας πώς ο υψηλός βαθμός της διασποράς δημιούργησε ένα καθεστώς απόλυτου πόνου.
Όπως τονίζει, παράλληλα, το πρόβλημα εντοπίζεται και στο γεγονός ότι μέχρι τώρα η πλειονότητα του κόσμου έτρεφε φόβο απέναντι στα εμβόλια, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν εμβολιασμοί και η ανοσία να αποτελεί πολύ μακρινό στόχο.
Υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι από 1ης Μαΐου θα αρχίσουν να προσέρχονται για εμβολιασμό οι ενήλικοι άνω των 18 ετών.
Την ίδια ώρα, ενδέχεται να υπάρξει σύσταση από το ινδικό κράτος προς τους ξένους να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.
Η σαρωτική επέλαση της πανδημίας στην Ινδία γίνεται αντιληπτή και μέσα από τα λεγόμενα του Γρηγόρη Ζαχαριάδη, ο οποίος τα τελευταία τρία χρόνια ζει και εργάζεται στη χώρα, ως σύμβουλος σε έργα Μετρό, σε ορεινό χωριό, στους πρόποδες των Ιμαλαΐων.
Όπως επισημαίνει, η μετάδοση του ιού είναι τόσο απειλητική που από τα 200 τεστ, τα οποία έγιναν στους υπαλλήλους της εταιρείας, στην οποία εργάζεται, οι 40 βγήκαν θετικοί.
Τα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας έχουν ενισχυθεί, όπως προσθέτει, με την απαγόρευση της κυκλοφορίας να ξεκινά από τις 7 το απόγευμα, ενώ για την Κυριακή έχει επιβληθεί ολική απαγόρευση μετακινήσεων.
Το σημαντικό, όπως τονίζει ο κ.Ζαχαριάδης,είναι ότι οι ξένοι που διαμένουν στην Ινδία,όπως εκείνος, έχουν εμβολιαστεί με σκεύασμα που παράγεται από εργοστάσιο της AstraZeneca στη χώρα.
Αγωνία επικρατεί και για την έλευση των μουσώνων στην Ινδία, σε μια περίοδο που τοτοπίο μοιάζει απόλυτα ρημαγμένο.
H Burkha Dutt είναι μια από τις πιο διάσημες δημοσιογράφους της Ινδίας, κόρη ανώτατου αξιωματούχου της αεροπορίας της Ινδίας, και δημοσιογράφου της μεγαλύτερης εφημερίδας Hindustan Times. Η ίδια αρθρογράφος στη Washington Post, με δική της εκπομπή στο μεγαλύτερο κανάλι της Ινδίας, και με ΕΜΜΥ award.
Σε χθεσινη της ανάρτηση στο twitter δημοσιοποιησε το προσωπικο της δράμα καθώς δεν μπορεί να βρει κρεβάτι σε νοσοκομείο για τον πατέρα της. Και δεν ειναι το μοναδικό περιστατικό.
Η Ινδία είναι χώρα παραγωγός υγρού Οξυγόνου για τα νοσοκομεία παγκοσμίως και μαλιστα μία από τους τρεις μεγαλυτερους παραγωγούς στον κόσμο, έχει 1.366 δισεκατομμύρια πληθυσμό και την προηγούμενη χρονιά εξήγαγε 9500 τόνους υγρού οξυγόνου σε άλλες χώρες. Μια αύξηση εξαγωγών πάνω από 700%. Κάποιοι είπαν ότι οι εξαγωγές είναι το πρόβλημα.
Αλλά ούτε αυτό δεν είναι το πρόβλημα, καθώς η Ινδία παράγει πάνω από 7000 τόνους την ημέρα.
Ποιο είναι το πρόβλημα; Το πρόβλημα είναι ότι εκτοξεύθηκαν εκθετικά τα κρούσματα και το σύστημα διανομής σε μια τεράστια χώρα δεν προλαβαίνει τον ανεφοδιασμό των νοσοκομείων.
Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν φτάνουν τα δοχεία. Δεν έχουν αρκετές φιάλες για να βάλουν το οξυγόνο αυτής της παραγωγής.
Πηγή: protothema.gr