Αποκλιμάκωση της επιδημίας, παρατηρείται στη χώρα μας για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Η μείωση έφτασε στο 15% και ο δείκτης θετικότητας παρουσίασε μείωση και βρίσκεται στο 4,5%, ωστόσο σημείωσε ότι το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Οι νέες εισαγωγές κατά μέσο όρο είναι γύρω στις 462 και συνολικά νοσηλεύονται 5.300 ασθενείς. Οι ΜΕΘ στην επικράτεια παρουσιάζουν πληρότητα 90%. Ο δείκτης Rt βρίσκεται κάτω από την μονάδα, στο 0,97%, και ο δείκτης θετικότητας έπεσε κάτω από δύο στο 1,75%, δήλωσε η καθηγήτρια και τόνισε ότι η όποια βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων δεν πρέπει να δώσει το μήνυμα ότι τελειώσαμε, αφού το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο σε αρκετές περιοχές. «Οι αποσωληνώσεις πλέον είναι περισσότερες από τις διασωληνώσεις» εξήγησε η κυρία Παπαευαγγέλου, τονίζοντας πως «αν ξεχάσουμε το επιδημιολογικό φορτίο αυτό θα αυξηθεί ιδίως τώρα που μαθαίνουμε όλο και για νεότερες μεταλλάξεις».
«Η όποια χαλάρωση σχεδόν αυτόματα θα αυξήσει το επιδημιολογικό φορτίο και πάλι» υπογράμμισε, γι αυτό συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας.
Όσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί δεν πρέπει να χαλαρώσουν τα μέτρα. «Ο εμβολιασμός θα χαρίσει μεγαλύτερη ελευθερία το καλοκαίρι, εντός και εκτός Ελλάδος σε όσους επιλέξουν να εμβολιαστούν. Είναι λάθος να παρερμηνεύσουμε τις οδηγίες είναι νωρίς για τη χώρα μας για να χαλαρώσουν τα μέτρα όσοι εμβολιάζονται», εξήγησε.
Ανέφερε ωστόσο το παράδειγμα δύο εμβολιασμένων που μπορούν να συναντιούνται χωρίς μάσκα σε κλειστό χώρο εάν δεν έχουν επαφές τις τελευταίες ημέρες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν δυνητικά κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Πάντως επέμεινε στο να διατηρήσουμε την κοινωνική φούσκα μας την περίοδο του Πάσχα αλλά και μετά από αυτήν.
Για την ενδοικογενειακή διασπορά είπε ότι παραμένει ο μεγάλος κίνδυνος και τις ημέρες του Πάσχα και συνέστησε πριν βρεθούμε την Κυριακή, να κάνουμε όσοι μπορούμε κάποιο ατομικό τεστ.
Η κυρία Παπαευαγγέλλου μίλησε επίσης για τη σημασία της χρήσης της μάσκας στην εστίαση, τόσο από τους πελάτες όσο και από τους εργαζόμενους.
Σημεία υποχώρησης σε πολλές περιφέρειες
Σημεία υποχώρησης συνεχίζει να δείχνει ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην Ελλάδα, σημαντικά σημεία βελτίωσης δείχνει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ωστόσο σταθερά υψηλή παραμένει η πίεση στο σύστημα Υγείας, αλλά παρουσιάζει σημεία αποσυμπίεσης μετά από αρκετό καιρό, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.
Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας μειώθηκε περίπου σε ποσοστό 4%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών παραμένει πάνω από 400 ανά ημέρα, αλλά με χαμηλότερο από τον αριθμό των εξιτηρίων. Για τρίτη εβδομάδα συρρικνώνεται η πανδημία στην Αττική σε ποσοστό 11%, έχοντας περίπου 1.500 λιγότερα ενεργά κρούσματα, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Στη Θεσσαλονίκη καταγράφεται συρρίκνωση για δεύτερη εβδομάδα σε ποσοστό μέχρι και 14%. Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε επίσης στα self tests, λέγοντας ότι περισσότερα από 3,5 εκατ. συσκευές έχουν διατεθεί σε περισσότερους από 1,4 εκατ. πολίτες. Περισσότερα από 1,7 εκατ. αποτελέσματα έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα . Το σύνολο των θετικών αποτελεσμάτων που έχουν επιβεβαιωθεί από τον επανέλεγχο είναι 4.392. Τόνισε ότι στην συντριπτική πλειοψηφία τους πρόκειται για διαγνώσεις που δεν είχαν υποψία ότι είναι θετικοί στην covid-19.
«Έχουν αποτραπεί πολλαπλάσιες μεταδόσεις ως αποτέλεσμα της παρέμβασης με τα self tests», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον εμβολιασμό στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου περίπου το 50% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση από οποιοδήποτε εμβόλιο. Η επιδημία συνεχίζει να παρουσιάζει σημεία βελτίωσης. «Για να καταλάβουμε γιατί επιτυχία μιλάμε, στη χώρα πλέον καταγράφηκε αριθμός διαγνώσεων που στην Ελλάδα θα αντιστοιχούσε σε 300 διαγνώσεις και περίπου 3 θανάτους ανά ημέρα», είπε ο κ. Μαγιορκίνης. Η εμβολιαστική αυτή επιτυχία, συνέχισε γίνεται κατά 68% στο εμβόλιο της AstraZeneca, καθότι περισσότερα από 22 εκατ. κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν λάβει τη μία δόση του συγκεκριμένου εμβολίου. «Είναι ακόμα μία απόδειξη ότι κάθε εμβολιασμός με τα εμβόλια που έχουμε διαθέσιμα στη φαρέτρα μας αποτρέπει χιλιάδες κρούσματα και θανάτους», ανέφερε ο καθηγητής.