Παράγοντα κλειδί για μια μακροχρόνια και υγιέστερη ζωή μετά την πανδημία, χαρακτήρισε την φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Dr Tedros Adhanom, κατά τη διάρκεια του μηνύματός του επ’ ευκαιρία της έναρξης του Παγκόσμιου Συνεδρίου Φυσικοθεραπείας.
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά μεταξύ 9 – 11 Απριλίου, με μεγάλη συμμετοχή, όσον αφορά την παρακολούθηση, αλλά και τις εργασίες (1.180 από όλο τον κόσμο), μεταξύ των οποίων βραβεύθηκαν 38 εργασίες από 20 χώρες, που ξεχώρισαν για την ποιότητά τους σε όλο το φάσμα της Φυσικοθεραπείας. Στις 38 εργασίες που βραβεύτηκαν, οι 2 ήταν από την Ελλάδα, στους τομείς της παιδιατρικής φυσικοθεραπείας και της αθλητικής φυσικοθεραπείας.
Στο μήνυμά του, ο Dr Tedros ανέδειξε τον ουσιαστικό ρόλο των φυσικοθεραπευτών στην αντιμετώπιση των εξειδικευμένων αναγκών των ασθενών με COVID-19, τόσο σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας όσο και στη θεραπεία ασθενών με ανάγκη μακροχρόνιας περιόδου αποκατάστασης.
Σύμφωνα με τον Dr. Tedros, ένας στους τρεις ανθρώπους θα χρειαστεί αποκατάσταση κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής του. Για το λόγο αυτό, ο Π.Ο.Υ. θεωρεί ότι η αποκατάσταση πρέπει να ενσωματωθεί, μαζί με τη διαρκή περίθαλψη, σε όλες τις χώρες και ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια παροχή υγείας.
Τρανή απόδειξη της σημασίας που δίνει ο Π.Ο.Υ. στην αποκατάσταση είναι και ο σχετικός παγκόσμιος οδηγός που εξέδωσε στα τέλη του 2020, με τίτλο «Υποστηρικτικό υλικό για τον ασθενή που διαχειρίζεται την αποκατάστασή του μετά από ασθένεια που σχετίζεται με COVID-19 λοίμωξη». Ο Οδηγός αυτός μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τον υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Λευτέρη Μπουρνουσούζη και παρουσιάστηκε σε ψηφιακή εκδήλωση τον περασμένο Δεκέμβριο, με την παρουσία της εκπροσώπου του Π.Ο.Υ. στην Ελλάδα Μαριάννας Τρίας, των Προέδρων του
Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Πέτρου Λυμπερίδη και της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος Δημήτρη Σκουτέλη.
Τον οδηγό μπορείτε να τον βρείτε εδώ: https://www.euro.who.int/en/countries/greece/publications/support-for-rehabilitation-self-management-after-covid-19-related-illness-2020-produced-by-whoeurope
Τη σημασία όμως της αποκατάστασης μετά την COVID-19 και τη συμβολή των φυσικοθεραπευτών φαίνεται να αναγνωρίζει στην πράξη και το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, που, μετά από εισήγηση του προέδρου του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Πέτρου Λυμπερίδη, φαίνεται να εξετάζει θετικά, τόσο την προσαύξηση της τιμής των υπηρεσιών που θα παρέχονται από τους επαγγελματίες υγείας (ιατρούς, φυσικοθεραπευτές) για την αποκατάσταση ασθενών με COVID-19 μετά τη νοσηλεία, λόγω των μέτρων προστασίας που λαμβάνονται, όσο και την απαλλαγή επιστροφής (claw back).
Ο πρόεδρος του Π.Σ.Φ. Πέτρος Λυμπερίδης δήλωσε σχετικά: «Η αποκατάσταση των ασθενών μετά την COVID-19 αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες υγειονομικές προκλήσεις του καιρού μας. Το να επιστρέψουν τα εκατομμύρια των ασθενών αυτών πλήρως λειτουργικοί στις κοινωνικές και επαγγελματικές τους υποχρεώσεις, είναι θέμα μείζονος σημασίας, τόσο για την κοινωνία, όσο και την οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένου ότι υπήρχε δυσβάστακτη οικονομική επιβάρυνση των φυσικοθεραπευτών για την παροχή υπηρεσιών φυσικοθεραπευτικής αποκατάστασης στην εποχή της πανδημίας, λόγω των μέτρων προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται, χαιρετίζουμε την θετική άποψη της ολομέλειας του Κε.Σ.Υ., που αποτελεί δικαίωση των προσπαθειών του Π.Σ.Φ.»