Εδώ και περίπου 20 ημέρες το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μειώνεται, ωστόσο οι ειδικοί προειδοποιούν για τέταρτο κύμα της πανδημίας τους επόμενους μήνες.
Την ώρα που η χώρα μας από σήμερα έκανε ένα μεγάλο βήμα επιστροφής στην κανονικότητα, με σειρά άρσης περιοριστικών μέτρων, και η πανδημία δείχνει σημάδια αργής αποκλιμάκωσης, οι ειδικοί δεν παύουν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο έλευσης του τέταρτου κύματος τους επόμενους μήνες.
Εδώ και περίπου 20 ημέρες το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μειώνεται, αργά και σταδιακά, με τους «σκληρούς δείκτες» να δείχνουν σημάδια βελτίωσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο δείκτης RT εκτιμάται στο 0,96, ενώ και ο δείκτης θετικότητας υποχωρεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές Μαΐου διαμορφωνόταν σε 4,35% και το τελευταίο 24ωροο δείκτης θετικότητας περιορίστηκε στο 3,47% – κάτω από το όριο συναγερμού του 4% – σε σύνολο 62.300 χιλιάδων τεστ.
Επιπλέον, συνεχίζεται η μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και ο αριθμός των διασωληνωμένων, οι οποίοι την Πέμπτη ανέρχονταν σε 683.
Ωστόσο, μελετώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα σε διάφορες χώρες, όπως στην Ινδία, τη Βραζιλία κλπ., βλέπουμε πως εύκολα τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού μπορούν να πυροδοτήσουν ένα νέο κύμα της πανδημίας με ανεξέλεγκτες συνέπειες.
«Καμπανάκια» ειδικών για τέταρτο κύμα
Το πρωί της Παρασκευής, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής των ειδικών, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, δήλωσε ότι «η κοινωνία δεν αντέχει αλλο το οριζόντιο κλείσιμο γι’ αυτό πλέον ακολουθούμε τον καθολικό έλεγχο του πληθυσμού με τεστ» και υπογράμμισε ότι «δεν ανοίγουμε γιατι η επιδημία έχει τελειωσει, αλλά γιατι ο παλιός τρόπος αντιμετώπισης έχει κάνει τον κύκλο του».
Τόνισε ωστόσο, ότι «o ιός είναι εδώ» και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, καθώς όπως είπε ένα ενδεχόμενο πισωγύρισα μπορεί να συμβεί, γι’ αυτο και όλοι πρεπει να πειθαρχήσουν στα νέα μέτρα, σημείωσε. «Η αβεβαιότητα είναι μεγάλη και υπάρχει φόβος για τέταρτο κύμα», υπογράμμισε ο κ. Βατόπουλος.
Για το αν υπάρχουν φόβοι για ένα νέο πισωγύρισμα μέσα στο καλοκαίρι και ένα νέο κύμα, ο Νίκος Θωμαΐδης, Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Ραντάρ» με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο σημείωσε: «Η πανδημία αυτή είναι κάτι πρωτόγνωρο και συνεχίζουμε να τη μαθαίνουμε. Οπότε υπάρχει ένα τέτοιο σενάριο, ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ήδη τα όπλα, η στρατηγική αντιμετώπισης αυτών των νέων προκλήσεων που μπορεί να προκύψουν. Ωστόσο, φαίνεται αυτή τη στιγμή ότι έχει γίνει μία μεγάλη προσπάθεια τουλάχιστον σε επίπεδο εμβολιασμών και εμβολιαστικών προγραμμάτων και από τις εταιρείες να αντιμετωπιστούν οι μεταλλάξεις. Αυτή την πληροφορία έχουμε. Άρα εγώ πιστεύω ότι μέσα στο καλοκαίρι ο κίνδυνος που υπάρχει (…) Όλοι οι φορείς πρέπει να είναι σε επιφυλακή. Δεν πρέπει να κλείσει η οικονομία σε αυτό».
Από την πλευρά του, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης προειδοποίησε για τυχόν επιδημικό πρόβλημα και στα νησιά από τους συγχρωτισμούς και σημείωσε: «Φοβάμαι ότι η κοινωνία παίρνει το μήνυμα ότι “τελειώσαμε”».
«Πρέπει να πέσουν τα κρούσματα. Είμαστε στο τέλος του επιδημικού κύματος. Το κύμα θα πέσει, το ερώτημα είναι αν θα πέσει στους επόμενους 2 μήνες και πάμε στον Ιούνιο με 1.000 και πάνω κρούσματα… Αυτό θα είναι δυσφήμιση της Ελλάδας και κακή θέση σε σχέση με τους ανταγωνιστές» τόνισε.
«Αν συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία δεν θα πάει καλά το καλοκαίρι. Χρειάζεται τεράστια προσοχή, μάσκες, εμβολιασμοί το συντομότερο, αποφυγή συγχρωτισμών, κοινωνική ευθύνη» προειδοποίησε.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, πρέπει να πέσουν τα κρούσματα, χρειάζεται έντονη ιχνηλάτηση και καραντίνα για όσους είναι ύποπτοι για κρούσματα, αλλά η χώρα δεν έχει ετοιμάσει τέτοιες μονάδες.
Σύμφωνα με την πρόεδρο των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη, «εμείς θα προσπαθήσουμε το ποτάμι να μη γυρίσει πίσω, αυτός είναι ο στόχος όλων μας. Ήδη τις τελευταίες ημέρες υπάρχει προσοχή από όλους. Βεβαίως υπάρχει ένας φόβος και όλοι σκεπτόμαστε ότι μπορεί σε 15 ημέρες αν δεν προσέξουμε να δούμε τα κρούσματα να αυξάνονται. Στα νοσοκομεία τις τελευταίες ημέρες έχουν μειωθεί οι εισαγωγές, ενώ με αργούς ρυθμούς μειώνονται και οι διασωληνωμένοι. Ο αριθμός των νοσηλευόμενων με κορωνοϊό επίσης έχει μειωθεί αρκετά».
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε πως η βρετανική μετάλλαξη είναι αυτή που ευθύνεται για το μεγάλο ύψος του τρίτου κύματος. Ανέφερε, επίσης, ότι φαίνεται πως η ινδική μετάλλαξη μπορεί να περάσει σε ένα βαθμό την ανοσία.
Ωστόσο, επισήμανε ότι τα εμβόλια μας καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό, σχεδόν για όλες τις μεταλλάξεις. Εξήγησε, μάλιστα, ότι ακόμα κι αν δε μας καλύπτουν πλήρως, η πιθανότητα μετάδοσης του ιού είναι χαμηλότερη από αυτή που θα ήταν και η νόσηση θα είναι ηπιότερη.
Επίσης, ο κ. Σαρηγιάννης εκτίμησε ότι θα δούμε μια αποκλιμάκωση προς το τέλος του μήνα και κυρίως μέσα στον Ιούνιο. «Δεν είμαστε σε πτωτική πορεία στα κρούσματα. Είχαμε πτωτική πορεία στις ΜΕΘ και στους θανάτους.», είπε και συμπλήρωσε ότι χτες, τα κρούσματα ήταν λιγότερα από ό,τι υπολόγιζαν τα μοντέλα. «Θα ξαναδούμε να ανεβαίνει ο αριθμός των κρουσμάτων. Μέχρι 2.600 θα είναι ο εβδομαδιαίος μέσος όρος κρουσμάτων, μέχρι τέλος του μήνα.», εκτίμησε.
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης χαρακτήρισε αυτονόητο ότι η χώρα μας ετοιμάζεται για τέταρτο κύμα της πανδημίας, ωστόσο εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστεί και πρόσθεσε ότι το μεγάλο όπλο είναι οι εμβολιασμοί.