Body shaming: Αυτά να έχεις κατά νου για να αντιμετωπίσεις την κακία και τα τοξικά σχόλια
Το λεγόμενο body shaming είναι ο εξευτελισμός του ανθρώπινου σώματος. Πάντα υπήρχε και δεν υπάρχει ένας μόνο τρόπος να κάνεις κάποιον να ντραπεί ή να αισθανθεί άσχημα για το σώμα του. Πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν ότι και τα λόγια πονάνε και μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική και τη συναισθηματική μας υγεία. Ποια λύση υπάρχει για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη χυδαία συμπεριφορά;
Πολλές φορές ακούμε…αφοριστικά λόγια σχετικά με το βάρος μας. Ο «χοντρός», «παχύσαρκος», «ανορεξικός», «γεματούλης», «κοκαλιάρης». Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει ακούσει κάτι αντίστοιχο είτε για τον εαυτό του είτε για κάποιον κοντινό ή γνωστό του άνθρωπο. Δεν είναι εύκολο να πιστεύει κάποιος ότι είναι όμορφος και αρκετός χωρίς να του έχουν δείξει πως να το κάνει. Τέτοια σχόλια μπορεί να ρίξουν την ψυχολογία μας στα Τάρταρα. Το body shaming μπορεί να «χτυπήσει» και να«λαβώσει» την αυτοπεποίθησή μας και κάποιοι άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν ακόμα και διατροφικές διαταραχές με πολύ σοβαρές επιπλοκές. Επίσης, δεν είναι καθόλου υγιές να περνάς με τις ώρες σχολιάζοντας το βάρος άλλων ανθρώπων και την εξωτερική τους εμφάνιση. Γιατί το κάνουν αυτό είναι μια άλλη συζήτηση…
Το πιο απλό και συχνό body shaming παρατηρείται διαδικτυακά όταν για παράδειγμα ανεβάζει κάποιος μια φωτογραφία του στο Facebook ή στο Instagram για παράδειγμα και δέχεται επιθέσεις και κακή κριτική στα σχόλια. Η κριτική δεν είναι πάντα μόνο για το βάρος κάποιου, αλλά αυτό μπορεί να αφορά το ύψος, το χρώμα του δέρματος και οτιδήποτε μοναδικό χαρακτηριστικό έχει ο καθένας. Τα άτομα που κάνουν άσχημα σχόλια κάνουν επίθεση στα χαρακτηριστικά σου χωρίς να αναγνωρίζουν ότι η συμπεριφορά τους είναι τοξική. Για αυτό καλό είναι να έχεις κατά νου ότι δεν έχει νόημα να μπαινεις στην διαδικασία να «χαλάς» την καρδιά σου για αυτή τη συμπεριφορά.
Τι είναι body shaming
Ειδικότερα, το body shaming είναι ένα είδος bullying (Agarwal & Banerjee, 2018). Πρόκειται δηλαδή για τον χλευασμό κάποιου για ένα κομμάτι του σωματός του όπως ένα σημάδι ή για το βάρος του. Περιλαμβάνει αρνητικά σχόλια για το σώμα, το σχήμα μεταξύ άλλων.
Αυτού του είδους η κριτική μπορεί να γίνεται είτε ακούσια είτε ηθελημένα, ενώ αυτού του είδους ο χλευασμός είναι αρκετά διαδεδομένος στα social media. Αυτού του είδους οι πλατφόρμες δίνουν σημαντικό ρόλο στην εξωτερική εμφάνιση και δεν είναι λίγες οι φορές που γίνονται το «όχημα »για αυτού του είδους τον χλευασμό. Είναι πολύ εύκολο εξάλλου να ποστάρεις σχόλια που πληγώνουν όταν κανείς δεν γνωρίζει ποιος είναι πίσω από το πληκτρολόγιο. Αυτό το είδος του cyberbullying συνδέεται με την πρακτική του body shaming τα τελευταία χρόνια.Σε κάθε περίπτωση, παρόλο που το body shaming έχει συνδεθεί με τον χλευασμό των ανθρώπων που είναι πιο ευτραφείς, άνθρωποι όλων των σωματότυπων έχουν πέσει θύματα αυτής της σκληρότητας. Ακόμα και οι αδύνατοι άνθρωποι ακούνε συχνά: «Δεν τρως; ή τρώς σας πουλάκι». Ακόμα και σε μορφή πειράγματος και αστείου δεν παύει να αποτελεί body shaming.
Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι πρόκειται για κοπλιμέντο να λες σε κάποιον πόσο τυχερός είσαι που είσαι αδύνατος , ωστόσο οι λέξεις μπορεί να είναι «μαχαιρία» για όσους μπορεί να αισθάνονται ήδη άσχημα με το βάρος τους. Ακόμα και αν δεν θες να πληγώσεις κάποιον με τα σχόλιά σου μπορεί άθελά σου να το κάνεις. Τα όρια είναι μεταξύ αστείου και body shaming είναι στενά.
Δείξε αγάπη και κατανόηση
Το πιο απλό πράγμα είναι να μπεις στο…τριπάκι της αρνητικής σκέψης. Έχε κατά νου ότι αυτός που σχολιάζει κατά αυτόν τον τρόπο δεν δίνει αξία στον εαυτό καιέχει ανάγκη να ρίξει τους άλλους για να αισθανθεί καλύτερα. Αν είναι δυνατόν πέρα από την κατανόηση, δείξε συγχώρεση. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να χωρέσει τόσο μίσος. Το πιο σημαντικό βέβαια είναι να δείξεις αγάπη στον εαυτό σου.
Να είσαι αυθεντικός
Να είσαι εσύ, να είσαι αυθεντικός. Να γνωρίζεις τον εαυτό σου, τα καλά σου και τα κακά σου και να συμβιβάζεσαι με αυτό που είσαι εσύ γιατί η αυτογνωσία μας βοηθά να τα έχουμε καλά με όσα κρύβουμε μέσα μας. Η αποδοχή του εαυτού μας είναι το κλειδί για να μην στεναχωριόμαστε από τις επιθέσεις που μας κάνουν τα άτομα αυτά ακόμα και όταν μας κρίνουν με το χειρότερο τρόπο.
Θετική και λογική σκέψη
Η θετική σκέψη βοηθά. Όχι η θετική σκέψη που θέλει τα αρνητικά συναισθήματα να είναι κάτι κακό αλλά αυτή που σε βοηθά να αποδέχεσαι τα συναισθήματά σου όλα και τα αποδέχεται και τα «αγκαλιάζει». Η αληθινή ομορφιά είναι πέρα από τις προσδοκίες του κόσμου. Και καλό είναι να έχουμε κατά νου ότι ο κόσμος πάντα θα κρίνει και θα λέει πολλά και θα κάνει λάθη. Το θέμα είναι να μιλάμε εμείς λίγο καλύτερα στον εαυτό μας, να τον αποδεχόμαστε και να τον αγαπάμε.