Οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν κύρια σημεία των αναθεωρημένων οδηγιών.
Έτσι, εάν κάποιος εκτέθηκε στον κορονοϊό και δεν έχει κάνει όλες τις δόσεις του εμβολίου έως τώρα, πρέπει να κάθεται σπίτι τουλάχιστον 5 ολόκληρες μέρες και να φοράει μάσκα αν βρίσκεται κοντά σε άλλους, να μην ταξιδεύει και να κάνει τεστ τουλάχιστον 5 ημέρες μετά την τελευταία στενή επαφή με κρούσμα, ακόμα και αν δεν έχει συμπτώματα.
Παράλληλα, πρέπει να παρακολουθεί για πιθανά συμπτώματα ακόμα και 10 ημέρες μετά ενώ αν εμφανίσει πρέπει να κάνει τεστ και να απομονωθεί μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα.
Τέλος, πρέπει να φορά μάσκα για 10 ημέρες αν βρίσκεται κοντά σε άλλους είτε μέσα στο σπίτι είτε έξω, αποφεύγοντας τα άτομα υψηλού κινδύνου, ενώ σε περίπτωση ταξιδιού μετά την 5η μέρα να λάβει τις απαραίτητες προφυλάξεις.
Αναφορικά με όσους εκτέθηκαν στον κορονοϊό αλλά έχουν κάνει όλα τα εμβόλια, δεν είναι απαραίτητο να καθίσουν σπίτι εκτός εάν έχουν συμπτώματα. Πάντως, πρέπει να κάνουν ένα τεστ τουλάχιστον 5 ημέρες μετά την επαφή με κρούσμα και να παρακολουθούν για συμπτώματα μέχρι και 10 ημέρες μετά.
Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων, απομονώνονται κι αυτοί και κάνουν τεστ, ενώ για 10 ημέρες πρέπει να φορούν μάσκα όταν βρίσκονται κοντά σε άλλους, να λαμβάνουν προφυλάξεις σε πιθανό ταξίδι και να αποφεύγουν τα άτομα υψηλού κινδύνου.
Τέλος, για όσους εκτέθηκαν στον covid-19 αλλά είχαν θετικό τεστ το τελευταίο τρίμηνο, επίσης δε χρειάζεται να μείνουν σπίτι εκτός αν εμφανίσουν συμπτώματα και παρακολουθούν για 10 ημέρες αν θα εμφανίσουν, κάνοντας τεστ αν είναι απαραίτητο.
Αναφορικά με τη μάσκα, η οδηγία είναι επίσης για 10 μέρες, παράλληλα με προφυλάξεις σε πιθανό ταξίδι και το να αποφεύγουν τα άτομα υψηλού κινδύνου.