Clawback: Πώς το Υπουργείο προσπαθεί να «διορθώσει» τη δαπάνη για τα νοσοκομειακά φάρμακα

Με νόμο διορθώνει το Υπουργείο Υγείας την κατανομή του clawback στα νοσοκομειακά φάρμακα, επιχειρώντας να μειωθούν οι αυτόματες επιστροφές για το πρώτο εξάμηνο του 2023 που εκτινάχθηκαν δημιουργώντας αναβρασμό στις φαρμακευτικές εταιρείες.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συναντήσεις των προηγούμενων εβδομάδων με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας, αποτυπώνονται στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Το νομοσχέδιο έχει τίτλο «Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την παρακολούθηση και αξιολόγηση της φαρμακευτικής δαπάνης» και θα παραμείνει σε διαβούλευση έως τις 8 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει, για τις εταιρείες το έτος 2023 οι αυτόματες επιστροφές διαμορφώνονται ως εξής:

α) για φαρμακευτικά σκευάσματα με αξία προμήθειας από ένα λεπτό του ευρώ (0,01) έως πέντε ευρώ (5,00), ποσοστό αυτόματης επιστροφής (clawback), μηδέν τοις εκατό (0%).

β) για φαρμακευτικά σκευάσματα με αξία προμήθειας από πέντε ευρώ και ένα λεπτό του ευρώ (5,01) έως δέκα πέντε ευρώ (15,00), ποσοστό αυτόματης επιστροφής (clawback) έως σαράντα τοις εκατό (40%).

γ) για φαρμακευτικά σκευάσματα με αξία προμήθειας από δεκαπέντε ευρώ και ένα λεπτό του ευρώ (15,01) έως τριάντα (30,00) ευρώ, ποσοστό αυτόματης επιστροφής (clawback) έως εξήντα τοις εκατό (60%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δαπάνη του 2023 για τα νοσοκομειακά φάρμακα η Πολιτεία πρόσθεσε επιπλέον 50 εκατομμύρια ευρώ. Τα 30 εκατομμύρια ευρώ προέρχονται από το αποθεματικό των κλειστών συμφωνιών για όσα νοσοκομειακά φάρμακα έχουν τέτοιες συμφωνίες και τα 20 εκατομμύρια ευρώ είναι επιπλέον χρηματοδότηση που δίνει το Υπουργείο Οικονομικών. Σκοπός της επιπλέον χρηματοδότησης είναι η ελαφριά ανακούφιση από το clawback, αν και η φαρμακοβιομηχανία θεωρεί ότι θα συνεχίσει το clawback να διαμορφώνεται σε δυσθεώρητα ύψη.

Με το ίδιο νομοσχέδιο συστήνεται στο Υπουργείο Υγείας μη αμειβόμενη Επιτροπή για την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης, την ολοκλήρωση των διαγνωστικών/θεραπευτικών πρωτοκόλλων και τη δημιουργία Εθνικών Μητρώων ασθενών, η οποία έχει συμβουλευτικό ρόλο. Με απόφαση που θα ακολουθήσει, θα συγκροτηθεί η Επιτροπή και θα εξειδικευτούν οι αρμοδιότητές της.

Επιπλέον, ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στο ΕΣΥ. Μεταξύ άλλων, επιχειρείται η διόρθωση της … εμπλοκής που έχει δημιουργηθεί για να προχωρήσει η διαδικασία επιλογής διοικητών νοσοκομείων. Όπως έχει γράψει το ygeiamou.gr, η κατάργηση θέσεων διοικητών στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία και η διοικητική μεταφορά τους στις Υγειονομικές Περιφέρειες, έχει αφήσει με κενά συγκεκριμένους υποψηφίους που είχαν δηλώσει ως νοσοκομείο επιλογής ένα ψυχιατρικό. Έτσι, με το προωθούμενο νομοσχέδιο συστήνεται στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής «ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ» μία θέση Διοικητή, ο οποίος επιλέγεται με απόφαση του Yπουργού Υγείας, κατόπιν τήρησης της διαδικασίας του ν. 5062/2023 (Α΄ 183), περί του νέου συστήματος επιλογής φορέων του δημοσίου τομέα.

Μεταξύ των ρυθμίσεων του πολυνομοσχεδίου είναι και η μετονομασία του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» σε «Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ».

Πηγή: ygeiamou.gr