Dark Web: Εμβόλια κατά του κορωνοϊού και πλαστά πιστοποιητικά ανοσίας

Συναγερμός έχει σημάνει στις αρχές, καθώς ερευνητές ασφαλείας στην εταιρεία κυβερνο-ασφάλειας Check Point Software ανακάλυψαν λίστες ολόκληρες με εμβόλια από διάφορες εταιρείες όπως η AstraZeneca και η Johnson & Johnson τα οποία οι επιτήδειοι διαθέτουν στους ενδιαφερόμενους με το αζημίωτο. Αυτό σημαίνει ότι κάθε δόση του σκευάσματος στοιχίζει τουλάχιστον 1000 δολάρια, ενώ το πιστοποιητικό εμβολιασμού περί τα 200 δολάρια το τεμάχιο.

Την ώρα που ο «φονικός» ιός πλήττει όλες τις χώρες παγκοσμίως, το οργανωμένο έγκλημα επιχειρεί να εκμεταλλευθεί με κάθε τρόπο τα νέα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά δεδομένα. Οι συστάσεις από τις
αρχές και τα αρμόδια όργανα είναι συνεχείς. Το Δεκέμβριο η Εuropol είχε προειδοποιήσει ότι ομάδες οργανωμένου εγκλήματος έχουν ήδη αρχίσει να πουλάνε πλαστά εμβόλια.

Το Dark Web είναι ένα σύνολο ιστοσελίδων, στις οποίες δεν μπορεί κανείς να φθάσει με τις παραδοσιακές μηχανές αναζήτησης όπως το Google και το Bing και αυτό γιατί χρησιμοποιούν εργαλεία κρυπτογράφησης. Αποτελεί «ελντοράντο» για εγκληματίες κάθε είδους και «κομπογιαννίτες» που πουλάνε και αγοράζουν παράνομα από αριθμούς πιστωτικών καρτών και ναρκωτικά μέχρι όπλα και πλέον προϊόντα που συνδέονται με τον κορονοϊό.

Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε στο CNN Business ότι δε γνωρίζει αν τα εμβόλια είναι γνήσια ωστόσο από τις φωτογραφίες με τα πακέτα και τα ιατρικά πιστοποιητικά «φαίνεται πως είναι νόμιμα». Οι διαφημίσεις εμβολίων στο dark web αυξήθηκαν έως και 300% τους τελευταίους 3 μήνες, σύμφωνα με την έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία.

Την ίδια στιγμή, πιστοποιητικά εμβολιασμού – ή η απόδειξη των καρτών εμβολιασμού – δημιουργούνται και εκτυπώνονται κατά παραγγελία. Ο υποψήφιος αγοραστής παρέχει το όνομα και τις ημερομηνίες που θέλει στο πιστοποιητικό και ο πωλητής απαντά δημιουργώντας ένα έγγραφο που μοιάζει εντυπωσιακά με αυθεντική κάρτα.

Στις πλαστές κάρτες, όπως ακριβώς και στις πραγματικές εμφανίζεται το λογότυπο από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), όπως επίσης και η εικόνα ενός αετού που υπάρχουν στην επάνω δεξιά γωνία των εγγράφων. Η εταιρεία Check Point εκτιμά ότι “οι πωλητές έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν χιλιάδες ψεύτικες κάρτες εμβολιασμού, αν όχι δεκάδες χιλιάδες, βάσει των αιτημάτων που λαμβάνουν”.

Τα πλαστά προϊόντα διατίθενται στο εμπόριο σε άτομα που χρειάζεται να επιβιβαστούν άμεσα σε αεροπλάνα, να διασχίσουν σύνορα, να ξεκινήσουν μια νέα δουλειά ή άλλες δραστηριότητες που μπορεί να απαιτούν να αποδείξει κάποιος ότι έχει εμβολιαστεί.

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν επίσης να αποκτήσουν πλαστά πιστοποιητικά αρνητικών τεστ κορωνοϊού στην τιμή των 25 δολαρίων. Αν μάλιστα οι ενδιαφερόμενοι ζητήσουν δύο τέτοια έγγραφα, θα λάβουν το τρίτο δωρεάν!


Οι ειδικοί λένε ότι οι παράνομες αγορές γύρω από τις κάρτες εμβολίων και τα ψηφιακά διαβατήρια είναι αναπόφευκτες. «Δεν έχουν όλοι πρόσβαση στο εμβόλιο. Οι διανομές είναι αργές σε πολλές χώρες και οι άνθρωποι έχουν κουραστεί από τα lockdown και τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας», λέει η Μισέλα Μέντινγκ, υπεύθυνη ασφάλειας στον κυβερνοχώρο για την ABI Research.«Αν οι άνθρωποι μπορούν εύκολα να αποκτήσουν ένα ψεύτικο διαβατήριο για να αποφύγουν τους περιορισμούς, τότε θα το κάνουν και μια ολόκληρη παράνομη αγορά θα ανθίσει γύρω από αυτό».

Την ίδια στιγμή, κυβερνητικές υπηρεσίες σε ολόκληρο τον κόσμο προειδοποιούν τους ανθρώπους να σταματήσουν να δημοσιεύουν φωτογραφίες με την κάρτα εμβολιασμού τους στα κοινωνικά δίκτυα για να αποφύγουν μία πιθανή κλοπή ταυτότητας ή να αποτελέσουν στόχο για προγράμματα «ηλεκτρονικού ψαρέματος» (phishing).