Eπιστήμονες στο British Medical Journal : «Μόνο ο εμβολιασμός δεν αρκεί»

Προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη συνεχιζόμενη πανδημία του κορωνοϊού, οι χώρες σε όλο τον κόσμο πρέπει να ακολουθήσουν μια στρατηγική δημόσιας υγείας που υπερβαίνει τα εμβόλια και περιλαμβάνει άλλα μέτρα, δήλωσαν ειδικοί στον τομέα της υγείας.

Οι επιστήμονες, που δημοσίευσαν τις ανησυχίες τους σε επιστολή τους στο British Medical Journal, είπαν ότι η ικανότητα των παραλλαγών Δέλτα και Όμικρον να παρακάμπτουν την προστασία που δημιουργείται από τα εμβόλια σημαίνει ότι μια στρατηγική δημόσιας υγείας που βασίζεται μόνο στα «τρυπήματα» είναι πιθανό να αποτύχει.

«Οι χώρες που επέλεξαν να επιτρέψουν την εξάπλωση του ιού κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την αυξημένη θνησιμότητα και τις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού και τελικά τα lockdown, για την αντιμετώπιση των (σ.σ. πανδημικών) κυμάτων. Αντίθετα, οι χώρες που κατέστειλαν νωρίς τη μετάδοση είδαν μειωμένη θνησιμότητα και λιγότερες οικονομικές ζημιές», αναφέρουν.

Η επιστολή έρχεται καθώς η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου φαίνεται να αποφάσισε να μην επιβάλει πρόσθετους περιορισμούς μετά τις διακοπές. Η χώρα έχει σημειώσει αύξηση ρεκόρ στις μολύνσεις από κορωνοϊό λόγω της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον.

Η ομάδα επιστημόνων, η οποία περιλαμβάνει εμπειρογνώμονες δημόσιας υγείας από κορυφαία πανεπιστήμια στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλο τον κόσμο, υποστήριξε μια προσέγγιση «vaccines-plus»:

Συνδυασμός του εμβολιασμού με άλλα μέτρα όπως μάσκες, καλύτερος αερισμός στους εσωτερικούς χώρους και καθορισμός κριτηρίων για περαιτέρω αύξηση, μείωση ή άρση των περιορισμών, καθώς και την οικονομική στήριξη της καραντίνας για όσους έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα πρέπει επίσης να κηρύξει τον κορωνοϊό αερομεταφερόμενο παθογόνο για να εξαλειφθεί η σύγχυση γύρω από την ασθένεια και θα πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για να διασφαλιστεί η δίκαιη διανομή των εμβολίων, αναφέρει η επιστολή.