ECDC: Ανησυχία για την εξάπλωση κουνουπιών στην Ευρώπη που μεταφέρουν επικίνδυνους ιούς

Πρώιμη έναρξη δραστηριότητας των κουνουπιών καταγράφει το ECDC. Ποια είδη κουνουπιών εξαπλώνονται στην Ευρώπη και από ποιες ασθένειες κινδυνεύουμε.

Η Ευρώπη εισέρχεται στην φετινή περίοδο των κουνουπιών και οι υγειονομικές αρχές έχουν τεθεί σε αυξημένη επαγρύπνηση για τη μετάδοση των ασθενειών από τα κουνούπια.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) ξεκίνησε μια νέα σειρά εβδομαδιαίων ενημερώσεων επιτήρησης για να βοηθήσει τις αρχές δημόσιας υγείας να παρακολουθούν έγκαιρα τις ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια.

Οι εκθέσεις καλύπτουν τους ιούς chikungunya, δάγκειου πυρετού, Ζίκα και Δυτικού Νείλου, παρέχοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα της εξελισσόμενης κατάστασης σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Η Γαλλία έχει ήδη αναφέρει μέχρι στιγμής έξι κρούσματα εγχώριας μετάδοσης της νόσου του ιού chikungunya. Τα κρούσματα καταγράφηκαν από τέλη Μαΐου, γεγονός που υποδηλώνει μια πολύ πρώιμη έναρξη της περιόδου των κουνουπιών. Τα προηγούμενα χρόνια, τέτοια κρούσματα σημειώνονταν τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, γεγονός που υπογραμμίζει πώς οι μεταβαλλόμενες περιβαλλοντικές συνθήκες δημιουργούν μεγαλύτερες και πιο ευνοϊκές περιόδους για μετάδοση.

Οι κύριοι φορείς ανησυχίας για την Ευρώπη περιλαμβάνουν τους εξής διαβιβαστές:

  • Aedes albopictus: μπορεί να μεταδώσει τους ιούς του δάγκειου πυρετού, του τσικουνγκούνια και του Ζίκα,
  • Aedes aegypti : μεταδίδει επίσης τον ιό του κίτρινου πυρετού,
  • Culex pipiens: αποτελεί τον κύριο φορέα του ιού του Δυτικού Νείλου.

Το ECDC αναφέρει ότι αυτά τα είδη εξαπλώνονται σε όλη την Ευρώπη.

Το Aedes albopictus έχει εγκατασταθεί επί του παρόντος σε 16 χώρες και 369 περιοχές – από 114 περιοχές πριν από περίπου μια δεκαετία.

Το Aedes aegypti , που είχε εξαλειφθεί από την Ευρώπη, έχει επανεμφανιστεί στην Κύπρο.

Το Culex pipiens μεταδίδει τον ιό του  Δυτικού Νείλου, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου.

Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά

Πέρυσι, αναφέρθηκαν 304 κρούσματα δάγκειου πυρετού στην Ευρώπη, μια αυξητική τάση σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη (130 κρούσματα το 2023 και 71 κρούσματα το 2022).

Την ίδια χρονιά, καταγράφηκαν 1.436 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, με τις μολύνσεις να εκτείνονται σε 212 περιοχές σε 19 χώρες.

Αυτά τα στοιχεία υπογραμμίζουν την αυξανόμενη γεωγραφική εξάπλωση και τον αντίκτυπο των ασθενειών που μεταδίδονται από κουνούπια στη δημόσια υγεία στην Ευρώπη ECDC.

Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν

Όλοι έχουν να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στη μείωση του κινδύνου λοιμώξεων που μεταδίδονται από κουνούπια, σημειώνει το ECDC.

Τα ατομικά μέτρα περιλαμβάνουν:

  • Εφαρμογή απωθητικού κουνουπιών στο εκτεθειμένο δέρμα,
  • Μακριά μανίκια και παντελόνια, ειδικά κατά τις πρωινές ώρες και το σούρουπο, όταν η δραστηριότητα των κουνουπιών κορυφώνεται,
  • Ύπνο κάτω από κουνουπιέρες ή σε δωμάτια με κλιματισμό

Οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από περιοχές όπου κυκλοφορούν ασθένειες όπως ο ιός του δάγκειου πυρετού ή του ιού chikungunya θα πρέπει να συνεχίσουν αυτές τις προφυλάξεις για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες.

Εξίσου σημαντικές είναι οι περιβαλλοντικές και κοινοτικές παρεμβάσεις, όπως:

  • Αφαίρεση στάσιμου νερού από γλάστρες, κουβάδες και φραγμένα λούκια.
  • Εφαρμογή προνυμφοκτόνων σε μεγαλύτερες υδάτινες επιφάνειες (όπου είναι απαραίτητο).
  • Χρήση εντομοκτόνων για ενήλικα κουνούπια σε περιπτώσεις ενεργών επιδημιών – πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον.

Πηγή: oloygeia.gr