H Lady Γκάγκα της Υγείας

Είναι ίσως από τις ελάχιστες ιδιαιτέρως ψύχραιμες, μετριοπαθείς και πάντα ενημερωμένες παρουσίες στον δημόσιο διάλογο, ο οποίος αναπτύσσεται στη χώρα μας σχετικά με την εξάπλωση της επιδημίας του νέου κοροναϊού και την κατάσταση του ΕΣΥ. Μπορεί να μην είναι μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, είναι, όμως, ένα από τα πιο οικεία πρόσωπα της πανδημίας και του δημοσίου συστήματος Υγείας για τους πολίτες της χώρας μας, καθώς παρεμβαίνει πολύ τακτικά, με αξιοσημείωτη υπευθυνότητα και ζηλευτή σαφήνεια, στον σχετικό δημόσιο διάλογο, κυρίως μέσα από τα ΜΜΕ.

Η πάντα μάχιμη, κλινική πνευμονολόγος – φυματιολόγος, αλλά και ερευνήτρια, Μίνα (Ασημίνα) Γκάγκα είναι από το 2006 η συντονίστρια διευθύντρια της 7ης πνευμονολογικής κλινικής και επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Άσθματος του νοσοκομείου αναφοράς της Αθήνας για τον νέο κοροναϊό «Η Σωτηρία». Είναι επίσης η Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), από τις 4 Σεπτεμβρίου 2020, μετά από τη σχετική πρόταση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, και την ομόφωνη εκλογή της στη θέση της Προέδρου, καθώς και μέλος της Υγειονομικής Επιτροπής του ΣΕΓΑΣ.

Κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σχολή από την οποία αποφοίτησε επίσης,  η Μίνα Γκάγκα μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Ισπανικά, ενώ ειδικεύτηκε στην Πνευμονολογία και, από το 1985 έως το 2004, μετεκπαιδεύτηκε στην Κλινική Ανοσολογία, στο Brompton Hospital και το Imperial College London του Ηνωμένου Βασιλείου.

Εκλεγμένη Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS) για το χρονικό διάστημα 2015 – 2019, η ίδια η Μίνα Γκάγκα περιγράφει ως εξής τη δραστηριότητά της ως Πρόεδρος της Εταιρείας:

«Η ERS έχει 35.000 γιατρούς – μέλη σε όλο το κόσμο και γραφεία στην Ελβετία, την Αγγλία, αλλά και τις Βρυξέλλες, για να υπάρχει στενή συνεργασία με την Ε.Ε. Παρέχουμε ιατρική εκπαίδευση και πιστοποίηση και βοηθάμε με τεχνογνωσία, αλλά και χορηγίες, εθνικές και διεθνείς επιστημονικές εταιρείες. Κατά τη διάρκεια της δεκαετούς θητείας μου στο Δ.Σ., ως Γενική Γραμματέας και, εν συνεχεία, ως Πρόεδρος, οργάνωσα την αναπροσαρμογή της στρατηγικής της Εταιρείας, ώστε να είναι σύγχρονη και δυναμική και να ανταποκρίνεται στις εξελισσόμενες συνθήκες και ανάγκες. Σε συνεργασία με τους γιατρούς μας, συλλόγους ασθενών, άλλες επιστημονικές εταιρείες, αλλά και φαρμακευτικές και ιατροτεχνολογικές εταιρείες, εκπροσώπους της Ε.Ε., του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και ασφαλιστικών οργανισμών, και παρακολουθώντας τις αλλαγές και την ποιότητα υπηρεσιών στην Υγεία σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, σχεδιάσαμε δράσεις στην Υγεία, προσανατολισμένες στις ανάγκες των γιατρών και των ασθενών, και ορίσαμε διαδικασίες για την πιο ενεργή συμμετοχή νέων γιατρών και επιστημόνων, αλλά και για την εκπροσώπησή τους στο Δ.Σ. και τις επιστημονικές και εκπαιδευτικές επιτροπές».

Η Μίνα Γκάγκα είναι κύρια ερευνήτρια σε περισσότερα από 50 ερευνητικά πρωτόκολλα και κλινικές μελέτες, ενώ έχει περισσότερες από 160 επιστημονικές δημοσιεύσεις σε ξενόγλωσσα ιατρικά περιοδικά και περισσότερες από 40 παραπομπές σε δικές της επιστημονικές δημοσιεύσεις.

Επίσης, η ίδια έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 500 διαλέξεις, εισηγήσεις σε συνέδρια και συμμετοχές σε στρογγυλές τράπεζες. Είναι Associate Editor στο «European Respiratory Journal» και το «European Respiratory Review», μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού «Allergy» και Κριτής στα περιοδικά «Allergy», «European Respiratory Journal», «PLOSone», «Clinical and Experimental», «Respiratory Medicine», «Pulmonary Ρharmacology Αnd Τherapeutics» και «Πνεύμων».

Η Μίνα Γκάγκα  είναι από το 1994 Σύμβουλος του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, την φυματίωση και τη σύνδεση πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και ειδικής φροντίδας, είναι επίσης μέλος των επιτροπών σύνταξης των διεθνών οδηγιών (guidelines) για το σοβαρό άσθμα, την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα και τη θεραπεία του καρκίνου σταδίου ΙΑ, ενώ κατά το χρονικό διάστημα από το 2005 έως το 2009 ήταν η Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διαπίστευσης στην Πνευμονολογία (EBAP).

Από το 2006 είναι η υπεύθυνη για την οργάνωση και τη λειτουργία της 7ης πνευμονολογικής κλινικής του «Σωτηρία», καθώς και την πιστοποίηση ISO, την οποία η εν λόγω κλινική διαθέτει από το 2008. Η κλινική εξυπηρετεί σήμερα περίπου 2.500 νοσηλευόμενους και περισσότερους από 5.000 εξωτερικούς ασθενείς το χρόνο, στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ). Η κλινική εκτελεί επίσης το μεγαλύτερο αριθμό βρογχοσκοπήσεων στο νοσοκομείο και παρακολουθεί ασθενείς σε όλο το φάσμα της Πνευμονολογίας, με εξειδικευμένους γιατρούς, ενώ χαρακτηρίζεται από πολύ καλούς χρόνους νοσηλείας και υψηλό βαθμό δηλωμένης ικανοποίησης εκ μέρους των ασθενών και των συνοδών τους.

Με αναγνωρισμένη ευρέως τη σπουδαία όσο και πολυσχιδή επιστημονική της εμπειρία και δραστηριότητα, η Μίνα Γκάγκα ήταν το 2011 η υπεύθυνη για την κωδικοποίηση των Κοινών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ) στην Πνευμονολογία, την αντιστοίχηση των ΚΕΝ με τα ICD10 (διεθνής κωδικοποίηση των νόσων) και, στη συνέχεια, με τις ιατρικές πράξεις, επιλεγμένη για τη θέση αυτή από το υπουργείο Υγείας.

Τιμητική υποψηφιότητα

Μάλιστα, στις εθνικές εκλογές του 2019 η Μίνα Γκάγκα είχε τοποθετηθεί τιμητικά από τον Πρόεδρο, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ. Η ίδια σημείωνε, τότε, τα εξής για το ΕΣΥ της χώρας μας και τις εργώδεις προσπάθειες των γιατρών να το υπηρετήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο:

«Παρά τις προσπάθειες όλου του προσωπικού των νοσοκομείων, βιώνουμε καθημερινά την έλλειψη κεντρικού προγραμματισμού για την Υγεία, τις αναμονές των ασθενών για βασικά θεραπευτικά μέτρα, όπως η ακτινοθεραπεία, το άδειασμα των νοσοκομείων από προσωπικό, την έλλειψη υποδομής για βοήθεια στο σπίτι ή τους χρονίως πάσχοντες, τη μετανάστευση των νέων γιατρών στο εξωτερικό. Πιστεύω ότι, με σωστό προγραμματισμό και οδικό χάρτη στην Υγεία, η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί δραστικά και να έχουν οι ασθενείς, οι συγγενείς και το προσωπικό τις σωστές συνθήκες περίθαλψης και εργασίας. Οι άνθρωποι και ο τόπος χρειάζονται συγκροτημένο, αλλά και φιλόδοξο σχέδιο για το μέλλον και αυτός είναι ο λόγος, ο οποίος με κάνει να συστρατεύομαι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Η Μίνα Γκάγκα εξέφρασε πολύ πρόσφατα την αγωνία της για τη συμπεριφορά των νεαρών κατοίκων του Λεκανοπεδίου έναντι του νέου κοροναϊού, καθώς και για τα πολύ υψηλά επίπεδα του επιδημιολογικού φορτίου στην Αττική, το οποίο πιέζει, με τη σειρά του, ασφυκτικά τα νοσοκομεία του ΕΣΥ:

«Υπάρχει πολύς κόσμος, που βρίσκεται σε έκθεση, που πάει στη δουλειά, που βλέπει κάποιους φίλους έξω, έστω για έναν καφέ, και υπάρχει αρκετά μεγάλη διαμόλυνση, κυρίως στις νεότερες ηλικίες που είναι έξω… Έχουμε και εντελώς υγιείς, νέους ανθρώπους, που έχουν διασωληνωθεί. Οι μεγαλύτερες ηλικίες εμφανίζονται περισσότερο προσεκτικές, γιατί γνωρίζουν ότι είναι και πιο ευπαθείς. Είμαστε πιεσμένοι, δεν βλέπουμε τα κρούσματα να μειώνονται…».

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, λοιπόν, ότι η Μίνα Γκάγκα βραβεύτηκε, τη Δευτέρα 22 Μαρτίου, στα Greek Top Women Awards 2021.

Πηγή: ”Οn Time”, του Βασίλη Βενιζέλου