Τη συμβολή της άσκησης στη θεραπεία κατά της μακράς COVID αναδεικνύουν ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, παρόλο που δεν υπάρχει κάποια ιατρικά αναγνωρισμένη θεραπεία για τη μακρά COVID, η άσκηση φαίνεται πως μπορεί να σπάσει το φαύλο κύκλο της φλεγμονής που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη διαβήτη και κατάθλιψης, μήνες μετά την ανάρρωση από τον ιό.
«Ξέρουμε πως η μακρά COVID προκαλεί κατάθλιψη. Ξέρουμε επίσης ότι μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε σημείο που οι άνθρωποι να αναπτύσσουν διαβητική κετοξέωση, μία δυνητικά απειλητική κατάσταση για τη ζωή κυρίως των ατόμων με διαβήτη τύπου 1» τόνισε η Candida Rebello, ερευνήτρια στο Κέντρο Βιοιατρικών Ερευνών στο Pennington του Ηνωμένου Βασιλείου . «Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει αφού φροντίζει για τη φλεγμονή που οδηγεί σε αυξημένη γλυκόζη στο αίμα και στην ανάπτυξη και εξέλιξη του διαβήτη και της κλινικής κατάθλιψης».
Όπως τονίζουν οι ειδικοί, δεν είναι ακόμη σαφές πόσοι άνθρωποι πάσχουν από Long COVID. Ωστόσο οι εκτιμήσεις κυμαίνονται από 15% έως 80% των ατόμων που μολύνθηκαν. Με βάση αυτά τα στοιχεία, είναι αρκετά πιθανό περίπου 1 εκατομμύριο κάτοικοι της Λουιζιάνα να πάσχουν από τη μακρά COVID.
Το αμερικανικό CDC (ο αντίστοιχος ΕΟΔΥ) εξηγεί ότι η μακρά COVID προκαλεί πλήθος εξουθενωτικών συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της εγκεφαλικής σύγχυσης («ομίχλης»), του μυϊκού πόνου και της κόπωσης που μπορεί να διαρκέσει για μήνες μετά την ανάρρωση από την αρχική λοίμωξη.
«Παραδείγματος χάριν, ένα άτομο μπορεί να μην αρρωστήσει βαριά από την COVID-19, αλλά έξι μήνες αργότερα μπορεί να αναπτύξει διαβήτη» τόνισε η Δρ. Rebello.
Στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο Exercise and Sport Sciences Reviews, η Δρ. Rebello και οι συνεργάτες της κατονομάζουν την άσκηση ως τη μόνη λύση. «Δεν χρειάζεται να τρέξουμε ή να περπατήσουμε χιλιόμετρα. Το αργό περπάτημα είναι επίσης άσκηση. Ιδανικά μάλιστα ένα 30λεπτο άσκησης αρκεί. Αν όμως κάποιος μπορεί να ασκείται μόνο 15 λεπτά την ημέρα, τότε οι δύο φορές από 15 λεπτά αρκούν. Το σημαντικότερο όλων είναι η προσπάθεια» πρόσθεσε η ίδια.
«Ξέρουμε πως η σωματική άσκηση αποτελεί βασικό συστατικό μίας υγιούς ζωής. Η έρευνα αυτή δείχνει πως η άσκηση μπορεί να σπάσει την αλυσιδωτή αντίδραση της φλεγμονής που οδηγεί σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και στη συνέχεια στον διαβήτη τύπου 2» εξήγησε ο John Kirwan, διευθυντής στο Κέντρο Ερευνών του Pennington.