Εντατικοί έλεγχοι στα νησιά ενόψει του Σαββατοκύριακου αλλά και του νέου κύματος τουριστών που θα φτάσει στα νησιά.
Ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο έχει διοργανώσει η ΕΛ.ΑΣ ενόψει του ερχόμενου Σαββατοκύριακου κατά το οποίο αναμένεται να κορυφωθεί η τουριστική κίνηση στα νησιά και λόγω των αδειών του Αυγούστου. Ήδη στα λιμάνια του Πειραιά, του Λαυρίου και της Ραφήνας την Παρασκευή ήταν συγκεντρωμένο πλήθος τουριστών προκειμένου να αποβιβαστούν στα πλοία και να ξεκινήσουν τις διακοπές τους.
Σύμφωνα με το OPEN TV, κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Κατεχάκη αποφασίστηκαν τα εξής στο πλαίσιο της αποφυγής της περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού και της μετάλλαξης Δέλτα:
- γενικευμένοι και καθολικοί έλεγχοι σε 24ωρη βάση
- 730 δόκιμοι που βρίσκονται ήδη στα νησιά θα πραγματοποιούν ελέγχους
- 20μελή κλιμάκια θα επιτηρούν όλα τα νησιά
- «μυστικοί» αστυνομικοί, δηλαδή ακόμα και άνδρες της Ασφάλειας θα πραγματοποιούν ελέγχους
Κορωνοπάρτι με τα βαριά πρόστιμα να επιμένουν
Την ίδια ώρα, απτόητοι εξακολουθούν να είναι δεκάδες πολίτες της χώρας, οι οποίοι παρά τα κρούσματα που συνεχώς αυξάνονται και τους αυξημένους ελέγχους, διοργανώνουν κορωνοπάρτι και ζουν σαν να αδιαφορούν συστηματικά για όσα συμβαίνουν. Στην Αχαϊα ένας άνδρας κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο 50.000 ευρώ, αφού νοίκιασε το οικόπεδο του ώστε να διοργανωθεί γλέντι γάμου με περισσότερα από 200 άτομα. Στη Μύκονο επίσης επιβλήθηκε το ίδιο πρόστιμο σε άνδρα που διοργάνωσε κορωνοπάρτι.
Ένα βήμα πριν το μίνι lockdown νησιά
Την Πέμπτη στο μεταξύ σήμα κινδύνου εξέπεμψε για μια σειρά από περιοχές – και ειδικότερα νησιά – ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού.
Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στη Μύκονο και την Ίο, τονίζοντας ότι βρίσκονται ένα βήμα πριν τη λήψη περιοριστικών μέτρων. Για τον λόγο αυτό, απηύθυνε έκκληση για τήρηση των μέτρων και των κανόνων λειτουργίας, ειδικά σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, στις περιοχές αυτές «θα συνεχιστούν οι έλεγχοι με εντατικότατους ρυθμούς και με ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών».
O υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου γα τα εξής νησιά:
- Ζάκυνθος
- Τήνος
- Λευκάδα
- Σαντορίνη
- Πάρος
- Ρόδος
Στις εν λόγω περιοχές παρατηρείται «έντονη αύξηση επιδημιολογικού φορτίου με σταθερά αυξητικές τάσεις να καταγράφονται το τελευταίο 10ήμερο».
Αφού έκανε έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων, ο κ. Χαρδαλιάς διαμήνυσε πως «κάθε περαιτέρω επιβάρυνση ή διασπορά θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην ανάγκη για τοπικά μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας».
Εξάλλου, το μεγαλύτερο ποσοστό θετικότητας καταγράφεται σε: Πάρο (5,5%), Μύκονο (4,7%), Τήνο (4,2%) και Ρέθυμνο (3,6).
Πώς διαμορφώνεται ο νέος επιδημιολογικός χάρτης – Οι περιοχές που ανεβαίνουν επίπεδο
Tην ίδια ημέρα ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε και τον νέο επιδημιολογικό χάρτη της χώρας έτσι όπως αυτός διαμορφώθηκε. Το χρώμα της κάθε περιοχής καθορίζει και τα μέτρα που επιβάλλονται κάθε φορά όταν κριθεί απαραίτητο.
Ο νέος επιδημιολογικός χάρτης
- Οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κοζάνης, Φλώρινας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μεσσηνίας και Τήνου, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3)
- Οι Δήμοι Σπετσών, Παξών, και Χίου ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3)
- Οι Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Ξάνθης και Άρτας, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)
- Οι Δήμοι Αγκιστρίου, Λήμνου, Ανατολικής Σάμου, Δυτικής Σάμου, Αμοργού, Αστυπάλαιας, Καρπάθου, Μεγίστης, Πάτμου και Σύμης, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)
- Οι Δήμοι Λέρου, Μήλου και Σίφνου πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)
- Οι Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Γρεβενών πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2)
- Οι Δήμοι Αλοννήσου, Κιμώλου, Λειψών και Σκύρου, πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πράσινο (Επίπεδο 1).