MyHealth App: Ο ιατρικός μας φάκελος στο κινητό – Παραπεμπτικά, φάρμακα, συνταγές

Οι εξετάσεις, τα παραπεμπτικά, τα φάρμακα, όλες οι πληροφορίες που αφορούν την υγεία του πολίτη γίνονται διαθέσιμες χωρίς «χαρτούρα» μέσω της εφαρμογής που παρουσίασαν τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Πρόσβαση στον ιατρικό τους φάκελο θα μπορούν να έχουν πλέον, για πρώτη φορά μέσω του κινητού τους τηλεφώνου, εκατομμύρια έλληνες ασφαλισμένοι.

Οι ιατρικές εξετάσεις που πραγματοποίησαν στο παρελθόν αλλά και τα φάρμακα που τους χορηγήθηκαν παύουν να αποτελούν ένα αναπάντητο ερωτηματικό, καθώς πλέον κάθε νοικοκυριό μπορεί να έχει συγκεντρωμένα σε μια εφαρμογή για κινητές συσκευές τα παραπεμπτικά που εκδόθηκαν στον ΑΜΚΑ τους τόσο για εξετάσεις όσο και για συνταγογράφηση φαρμάκων κατά το τελευταίο έτος.

Οπως επισημαίνουν στα «ΝΕΑ» πηγές του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο είχε την ευθύνη για τη δημιουργία του MyHealth App, το επόμενο χρονικό διάστημα η εφαρμογή θα εμπλουτιστεί με περαιτέρω δεδομένα, όπως στοιχεία που καλύπτουν το ιστορικό του ασθενούς κατά την τελευταία δεκαετία, τα αποτελέσματα ιατρικών εξετάσεων που πραγματοποίησε ο ασφαλισμένος σε διαγνωστικά εργαστήρια ή σε νοσοκομεία αλλά και ιατρικές βεβαιώσεις κατόπιν αιτήματός του. Προϋπόθεση για όλα αυτά είναι ο ενδιαφερόμενος να έχει ολοκληρώσει την εγγραφή του στο Σύστημα της Αϋλης Συνταγογράφησης.

Οπως ανακοινώθηκε, μετά από ειδική σύσκεψη που είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους υπουργούς Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη και Υγείας, Βασίλη Κικίλια, το πρωτοποριακό στοιχείο που εισάγει το MyHealth App είναι το λεγόμενο «data ownership», δηλαδή το γεγονός ότι για πρώτη φορά παρέχεται στους ασφαλισμένους η δυνατότητα πρόσβασης σε ιατρικά δεδομένα που ως τώρα ήταν διαθέσιμα αποκλειστικά στους γιατρούς. Παράλληλα ο πολίτης απαλλάσσεται από την περιττή «χαρτούρα» των παραπεμπτικών και μπορεί να προγραμματίζει εγκαίρως και στοχευμένα ενέργειες που αφορούν την υγεία του.

Μέσω του Myhealth app οι ασφαλισμένοι θα μπορούν, επίσης, να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα – εξετάσεις ή φάρμακα – που αφορούν προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς τους τα οποία δεν αυτασφαλίζονται ακόμα. Παράλληλα, θα λαμβάνουν τις ειδοποιήσεις της άυλης συνταγογράφησης με push notification για τις νέες συνταγές επεκτείνοντας ουσιαστικά την υπηρεσία των SMS που αποστέλλονται σήμερα και καθιστώντας τη διαδικασία ασφαλέστερη, καθώς, όπως επεσήμανε ο κ. Πιερρακάκης «το κινητό τηλέφωνο, όπως όλοι ξέρουμε, διαβάζει και βιομετρικά δεδομένα του προσώπου για να ανοίξει».

Τα επόμενα βήματα

 Ποια είναι, όμως, τα επόμενα βήματα που σχεδιάζονται ώστε να ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση των ιατρικών δεδομένων κάθε πολίτη; Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», η εφαρμογή MyHealth που τέθηκε σε λειτουργία αποτελεί το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός πλήρους «ψηφιακού φακέλου υγείας» για κάθε ασφαλισμένο ο οποίος θα είναι εύκολα προσβάσιμος μέσω ενός κλικ στο κινητό τηλέφωνο ή το τάμπλετ. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, για να επιτευχθεί ο στόχος, το σύστημα θα εμπλουτιστεί με νέες υπηρεσίες που θα παρέχουν ακόμη περισσότερες δυνατότητες στους ασφαλισμένους.

Συγκεκριμένα:

Ψηφιακές ιατρικές βεβαιώσεις. Θα παρέχονται ψηφιακές βεβαιώσεις που χρησιμοποιούνται σε ειδικές περιστάσεις όπως κατά τη διαδικασία εγγραφής σε χώρους άθλησης ή γυμναστικούς συλλόγους. Για την ενεργοποίηση της συγκεκριμένης λειτουργίας απαιτείται σχετική νομοθετική ρύθμιση, η οποία έχει ήδη πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή. Η δυνατότητα αναμένεται να έχει ενσωματωθεί στην εφαρμογή σε διάστημα ενός μήνα.

Εμπλουτισμός του ιατρικού ιστορικού. Στην παρούσα φάση το σύστημα περιλαμβάνει τα παραπεμπτικά και τις συνταγές του τελευταίου ενάμιση έτους. Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει εμπλουτιστεί με τα δεδομένα των ασθενών για την περίοδο 2012-2021.

Αποτελέσματα ιατρικών εξετάσεων. Αυτό το ιδιαίτερο ψηφιακό εργαλείο προβλέπεται να αποθηκεύει τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε ο ασθενής – αιματολογικές, ακτινολογικές κ.α. – σε διαγνωστικά κέντρα. Επίσης, σε επόμενο στάδιο, στην εφαρμογή θα συμπεριληφθούν και δεδομένα που παράγονται κατά τη διάρκεια νοσηλείας του ασφαλισμένου σε νοσοκομεία της χώρας.

Ειδοποιήσεις υπενθύμισης για ιατρικές πράξεις. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στο πλαίσιο διεύρυνσης της προληπτικής ιατρικής. Μέσω της εφαρμογής My Health οι νέοι γονείς θα λαμβάνουν ειδοποιήσεις στο κινητό τους τηλέφωνο όταν έρχεται η ώρα για τον εμβολιασμό των παιδιών τους ενώ όλοι οι πολίτες θα ενημερώνονται εξατομικευμένα για τη διενέργεια των απαραίτητων προληπτικών εξετάσεων με βάση την ηλικία και το φύλο τους, όπως για παράδειγμα το τεστ ΠΑΠ για τις γυναίκες.

Τηλεσυμβουλευτική. Στις σκέψεις των αρμοδίων περιλαμβάνεται και ο σχεδιασμός να λαμβάνουν οι ασθενείς – εφόσον είναι εφικτό στην περίπτωσή τους – εξ αποστάσεως συμβουλές από γιατρούς με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Σε πρώτη φάση η συγκεκριμένη υπηρεσία θα μπορούσε να λειτουργήσει για προβλήματα ψυχικής υγείας και δερματολογικά νοσήματα, ενώ θεωρείται πως θα ενισχύσει ιδιαίτερα τους κατοίκους ακριτικών και νησιωτικών περιοχών που υποφέρουν από ελλείψεις γιατρών.

Πώς θα λειτουργεί

Οι πολίτες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας τους τόσο μέσω της εφαρμογής «My Health» την οποία μπορούν να κατεβάζουν δωρεάν σε συσκευές με λογισμικό iOs και Android όσο και μέσω της πλατφόρμας gov.gr, στην οποία η κυβέρνηση δίνει πολύ μεγάλη σημασία ως μεταρρύθμιση- κλειδί για την απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών του Δημοσίου. Για να εγγραφεί κάποιος στην εφαρμογή θα χρειαστεί τους κωδικούς του για το taxisnet και στη συνέχεια θα κληθεί να κάνει επιβεβαίωση των στοιχείων του με την καταχώρηση κωδικού μιας χρήσης (OTP) που θα αποστέλλεται σε πιστοποιημένο αριθμό κινητού τηλεφώνου του χρήστη. Εναλλακτικά θα μπορεί να εισέρχεται στο σύστημα μέσω των κωδικών web banking που του έχουν δοθεί από την Τράπεζα. Στη συνέχεια η εφαρμογή θα είναι έτοιμη προς χρήση.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, οι αρμόδιοι υπουργοί έκαναν ιδιαίτερη μνεία στην αξία της άυλης συνταγογράφησης τονίζοντας τη σημαντική συμβολή της στην εκστρατεία «Ελευθερία» κατά της Covid-19. Οπως έγινε γνωστό, μέχρι σήμερα περισσότεροι από 2.38 εκατ. πολίτες είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση ενώ έχουν εκδοθεί 22.22 εκατ. άυλες συνταγές και περισσότερα από 8 εκατομμύρια άυλα παραπεμπτικά. Πλέον, σε καθημερινή βάση άνω του 33% των συνταγών είναι άυλες.