Viatris: Κάθε χρόνο 1 στους 4 ανθρώπους πεθαίνει από παθήσεις που προκαλούνται από θρόμβωση

Υπάρχουν μερικά απλά βήματα στον καθημερινό τρόπο ζωής που βοηθούν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης θρόμβων

Μεταξύ αυτών η αύξηση της κινητικότητας, η μείωση του αυξημένου σωματικού βάρους και η διακοπή του καπνίσματος. Κάνοντας αυτές τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, ένα άτομο θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων αίματος, αν χρειαζόταν να νοσηλευτεί.

Η παραμονή σε νοσοκομείο αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων αίματος, με τους μισούς ασθενείς που νοσηλεύονται να επηρεάζονται σε αυτό τον τομέα. Ωστόσο, όταν ενδονοσοκομειακά λαμβάνονται προληπτικά έγκαιρα μέτρα αξιολόγησης θρομβοεμβολικού κινδύνου για τους ασθενείς, ο κίνδυνος μειώνεται σημαντικά.

Κάθε χρόνο, 1 στους 4 ανθρώπους χάνει τη ζωή του παγκοσμίως από παθήσεις που σχετίζονται με Θρόμβωση. Αυτός ο αριθμός θανάτων ξεπερνά τους συνολικούς θανάτους από AIDS, καρκίνο του μαστού, καρκίνο του προστάτη και τροχαίων ατυχημάτων. Ωστόσο, βάσει ερευνών έχει αποδειχτεί ότι τα φλεβικά θρομβοεμβολικά επεισόδια είναι συχνά αποτρέψιμα και οι στρατηγικές πρόληψης τους μπορούν να σταματήσουν την ανάπτυξη θρόμβων σε άτομα «υψηλού κινδύνου».

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Θρόμβωσης – που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις 13 Οκτωβρίου, η Viatris, μια Παγκόσμια εταιρεία Φροντίδας Υγείας, συντάσσεται με τη Ιατρική κοινότητα και τους Οργανισμούς υποστήριξης ασθενών για να ενισχύσει το έργο ευαισθητοποίησης αναφορικά με την πάθηση και να προσφέρει ενημέρωση στους ασθενείς για τα στάδια της πορείας ανάρρωσης τους.

Η Viatris μοιράζεται την ιστορία της Shazia Khan, μιας υπαλλήλου της εταιρείας στο Ηνωμένο Βασίλειο που αντιμετώπισε η ίδια φλεβική θρομβοεμβολή. Η ιστορία της αποτυπώνει τη συσχέτιση της πάθησης με τους διαθέσιμους μηχανισμούς πρόληψης και καταδεικνύει την υποστήριξη που η ίδια έλαβε από το σύλλογο ασθενών Thrombosis Ireland, στην πορεία της ανάρρωσής της.

Η Shazia είναι πλέον παθιασμένη με την ευαισθητοποίηση τόσο των ασθενών όσο και των Επιστημόνων Υγείας, ώστε να μην παραβλέπονται στην καθημερινή κλινική πράξη τα σημεία που παραπέμπουν σε διάγνωση Θρόμβωσης και να υποστηρίζονται ουσιαστικά οι ασθενείς σαν αυτήν.

Ο Shaantanu Donde, Επικεφαλής Διαχείρισης Χαρτοφυλακίου, στην ομάδα Viatris Medical Affairs – Developed Markets, δήλωσε: «Η δημιουργία ενός ισχυρότερου δικτύου υποστήριξης θα ωφελήσει τους ασθενείς σε όλο τον κόσμο, κάτι το οποίο συνδέεται με την αποστολή της Viatris να ενδυναμώσει τους ανθρώπους παγκοσμίως, ώστε να ζουν πιο υγιείς σε κάθε στάδιο της ζωής τους. Στον τομέα της Θρόμβωσης, συμπράττουμε με ευαισθητοποιημένους φορείς για να υποστηρίξουμε το έργο τους για την αύξηση της ευαισθητοποίησης αναφορικά με τις σχετιζόμενες παθήσεις, αλλά και αναφορικά με την υποστήριξη της αποκατάστασης των ασθενών».

«Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η απώλεια βάρους, η φυσική δραστηριότητα, η διακοπή του καπνίσματος, η επιλογή του κατάλληλου αντισυλληπτικού χαπιού μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης θρομβωτικών επιπλοκών όταν οι άνθρωποι εισάγονται στο νοσοκομείο. Η ευαισθητοποίηση σχετικά με την πρόληψη των θρόμβων είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς φέτος η εκστρατεία της Παγκόσμιας Ημέρας Θρόμβωσης ρίχνει φως στη θρόμβωση που σχετίζεται με τη νοσηλεία, όπως δήλωσε ο καθηγητής Dr. Saskia Middeldorp, Επικεφαλής Παθολογικού τμήματος του Radboud UMC στην Ολλανδία. Και προσέθεσε:

«Οι θρόμβοι μπορούν να προληφθούν σε πολλές περιπτώσεις εάν οι κλινικοί ιατροί αξιολογήσουν κατάλληλα τον θρομβοεμβολικό κίνδυνο».

Βασικά στοιχεία σχετικά με τη Θρόμβωση

• Κάθε χρόνο, υπάρχουν περίπου 10 εκατομμύρια περιπτώσεις φλεβικής θρομβοεμβολής
(ΦΘΕ) παγκοσμίως⁵.

• Μόνο στην Ευρώπη, συμβαίνουν 544 θάνατοι που σχετίζονται με ΦΘΕ κάθε χρόνο.

• Η θρόμβωση είναι εξίσου συχνή σε άνδρες και γυναίκες και είναι πιο συχνή σε ηλικιωμένους
ασθενείς.

Πρόληψη θρομβοεμβολής για νοσηλευόμενους ασθενείς

• Οι μισοί από τους νοσηλευόμενους ασθενείς αξιολογούνται από τους ιατρούς τους ως διατρέχοντες υψηλό κίνδυνο για φλεβική θρομβοεμβολή και χρειάζονται θεραπεία προφύλαξης. Από αυτούς, μόνο 1 στους 2 ασθενείς λαμβάνει στην πραγματικότητα επαρκή θεραπεία
προφύλαξης – ενώ για τους ασθενείς στην Ευρώπη καταγράφεται ελαφρώς καλύτερη επίδοση στον τομέα αυτό.

• Οι κατευθυντήριες οδηγίες κλινικής πρακτικής βασισμένες σε τεκμηριωμένα στοιχεία της Αμερικανικής Εταιρείας Αιματολογίας (ASH) (2018) συνιστούν τη θρομβοπροφύλαξη σε όλους τους ασθενείς υψηλού κινδύνου ενώ νοσηλεύονται – και όχι μόνο στους ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση.

Πρακτικά βήματα για τους ασθενείς που βοηθούν στην πρόληψη θρόμβων αίματος

• Εάν είστε υπέρβαροι, χάστε βάρος.

• Παραμείνετε δραστήριοι και να ασκείστε τακτικά. Η άσκηση με περπάτημα είναι κατάλληλη.

• Αποφύγετε να μένετε ακίνητοι για μεγάλες περιόδους.

• Σηκωθείτε και μετακινηθείτε τουλάχιστον κάθε μία ώρα κάθε φορά που ταξιδεύετε με αεροπλάνο, τρένο ή λεωφορείο, ιδιαίτερα εάν το ταξίδι είναι μεγαλύτερο από 4 ώρες.

• Κάντε ασκήσεις με τα δάχτυλα του ποδιού και τη φτέρνα ή σταυρώστε τα πόδια σας εάν δεν μπορείτε να μετακινηθείτε.

• Σταματήστε τουλάχιστον κάθε δύο ώρες όταν οδηγείτε, βγείτε έξω και κινηθείτε.

• Πίνετε πολύ νερό και φοράτε φαρδιά ρούχα όταν ταξιδεύετε.

• Μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με τον κίνδυνο Θρόμβωσης κάθε φορά που λαμβάνετε ορμόνες, είτε για λόγους αντισύλληψης είτε ως θεραπεία υποκατάστασης είτε κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά από οποιαδήποτε εγκυμοσύνη.

• Λάβετε όλα τα απαιτούμενα μέτρα ώστε να διατηρήσετε όσο το δυνατόν πιο σταθερή την καρδιακή ανεπάρκεια, τον διαβήτη ή κάθε άλλο θέμα υγείας που πιθανόν να υπάρχει.

Με το χαρτοφυλάκιο Θρόμβωσης, η Viatris είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές φαρμακευτικών προϊόντων της Ευρώπης στη συγκεκριμένη κατηγορία.