Video game βοηθάει ασθενείς με εγκεφαλικό να αναρρώσουν από το σπίτι (vid)

Ο συνδυασμός του να παίζεις ένα ειδικά σχεδιασμένο video-game και τακτικών επισκέψεων τηλειατρικής μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που υπέστησαν εγκεφαλικό να επαναφέρουν τη λειτουργία στα προσβεβλημένα άκρα τους, το ίδιο καλά όσο μία φυσική θεραπεία.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, το παιχνίδι στο σπίτι μπορεί να είναι πιο οικονομικό και βολικό για τους ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά μπορεί επίσης να συμπληρώσει την τυπική αποκατάσταση. Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα είναι ότι στους ασθενείς αρέσει να παίζουν το video-game.

Πώς τα εγκεφαλικά επεισόδια επηρεάζουν την κινητικότητα

Πολλοί άνθρωποι που παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο χάνουν κάποια λειτουργία στην πληγείσα πλευρά του σώματός τους. Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να χάσει κινητικές δεξιότητες στο ένα χέρι, γεγονός που περιορίζει την ικανότητά του να εκτελεί εργασίες στην καθημερινή του ζωή και να παραμένει ανεξάρτητο.

Μερικοί άνθρωποι μπορούν να επανακτήσουν αυτές τις δεξιότητες μέσω εντατικής φυσικοθεραπείας που γίνεται σε κλινική ή κέντρο υγειονομικής περίθαλψης. Ωστόσο, αυτός ο τύπος θεραπείας μπορεί να διαρκέσει πολύ και να είναι ακριβός, καθώς η ασφάλιση υγείας μπορεί να θέσει όρια στην κάλυψη. Η αποκατάσταση εγκεφαλικού επεισοδίου σε μια κλινική μπορεί επίσης να είναι δύσκολη για πρόσβαση για άτομα που ζουν σε αγροτικές περιοχές και για όσους δεν έχουν μεταφορικό μέσο.

Γρήγορη ανάρρωση

Μία ομάδα επιστημόνων ήρθε με μία καινοτόμο ιδέα για να βοηθήσει τους ασθενείς με εγκεφαλικό στο σπίτι μέσω τηλεϊατρικής και του videogaming. Ο Lynne Gauthier, δημιουργός του «Games that Move You» ανέφερε ότι το παιχνίδι σχεδιάστηκε ειδικά για ασθενείς με εγκεφαλικό.

Ο Gauthier, που είναι επίσης καθηγητής Φυσικής Θεραπείας και Κινησιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, είπε ότι το παιχνίδι έχει τους παίκτες να κάνουν καγιάκ σε μία λίμνη, κάτι που απαιτεί τη χρήση του χεριού που έχει επηρεαστεί από το εγκεφαλικό. Ο ασθενής παίζει το παιχνίδι ενώ βρίσκεται μπροστά από ένα υπολογιστή. Μία κάμερα Kinect της Microsoft ενσωματωμένη στον κομπιούτερ αντικρίζει τον ασθενή και αποτυπώνει τις κινήσεις του ασθενή στο περιβάλλον του παιχνιδιού.

Καθώς κάνει μανούβρες με το καγιάκ, ο παίκτης συναντά προκλήσεις, όπως εμπόδια (βράχια) που πρέπει να αποφύγει. Οι παίκτες μπορούν επίσης να παίξουν mini-games, όπως χαρτιά, όπου πρέπει να αναποδογυρίσουν τις κάρτες με το επηρεασμένο χέρι τους.

Αυτό που κάνει το παιχνίδι πολύ βοηθητικό για ασθενείς με εγκεφαλικό είναι ότι είναι προγραμματισμένο για να αγνοεί κινήσεις από την ισχυρή πλευρλα του σώματους. «Θέλουμε τους ασθενείς να προσπαθήσουν να λειτουργήσουν με την αδύναμη πλευρά του σωματός τους και να ενισχύσουν την κίνηση για να τους βοηθήσει να μεταφέρουν αυτήν την κίνηση στις καθημερινές τους ζωές» είπε ο Guathier.

Η μελέτη

Για να δουν πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι αυτή η μέθοδος, οι επιστήμονες συμπεριέλαβαν 167 ασθενείς σε πέντε τοποθεσίες που είχαν περάσει τουλάχιστον έξι μήνες από το εγκεφαλικό επεισόδιο. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν ήπια έως μέτρια απώλεια ικανότητας σε ένα από τα χέρια τους.

Από τους ασθενείς που εντόπισαν οι ερευνητές, 150 ολοκλήρωσαν τη θεραπεία και 115 ολοκλήρωσαν το επακόλουθο στάδιο.

Τι έκαναν οι ερευνητές

Οι ασθενείς τοποθετήθηκαν τυχαία σε τέσσερις ομάδες για περίοδο τριών εβδομάδων:

  • Η πρώτη ομάδα (self-gaming) έλαβε πέντε ώρες παραδοσιακής φυσικοθεραπείας που επικεντρώθηκε στο να τους βοηθήσει να κάνουν αλλαγές συμπεριφοράς. Έπαιξαν επίσης το παιχνίδι στο σπίτι μόνοι τους.
  • Η δεύτερη ομάδα (τηλεπαιχνίδι) είχε πέντε ώρες συμπεριφορικής θεραπείας και παιχνιδιού στο σπίτι + επισκέψεις τηλεϊατρικής που επικεντρώθηκαν στη συμπεριφορά.
  • Η τρίτη ομάδα (παραδοσιακή φροντίδα) έλαβε πέντε ώρες παραδοσιακής φυσικής αποκατάστασης που επικεντρώθηκε στις κινητικές δεξιότητες.
  • Η τέταρτη ομάδα (περιλαμβάνει περιορισμούς) έλαβε 35 ώρες θεραπείας κίνησης με περιορισμούς, η οποία παραδοσιακά περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός περιορισμού στο άκρο που δεν επηρεάστηκε από το εγκεφαλικό επεισόδιο, αναγκάζοντας τον ασθενή να χρησιμοποιήσει το προσβεβλημένο άκρο.

Τα Αποτελέσματα

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αρκετές μετρήσεις της βελτίωσης της κίνησης για να δουν πόσο καλά οι ασθενείς ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσουν το βραχίονα που είχε επηρεαστεί από το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Διαπίστωσαν ότι το γκρουπ self-gaming και η ομάδα τηλεπαιχνιδιών είχαν σημαντικά κέρδη στην κινητική δραστηριότητα στο χέρι τους. Sτην πραγματικότητα, ήταν καλύτεροι από εκείνους που στην παραδοσιακή ομάδα.

To γκρουπ τηλεπαιχνιδιών είχε κέρδη παρόμοια με αυτά που παρατηρήθηκαν στην ομάδα που είχε περιορισμούς. Ωστόσο, το self-gaming δεν ήταν τόσο αποτελεσματικό όσο η θεραπεία με περιορισμούς.

Τo video game δε θα αντικαταστήσει τους θεραπευτές

Έξι μήνες αργότερα, οι περισσότεροι από τους ασθενείς φαίνεται να έχουν διατηρήσει τα κέρδη που έλαβαν από τη θεραπεία. Σύμφωνα με τον Gauthier, το παιχνίδι δεν έχει σκοπό να αντικαταστήσει τους φυσικούς θεραπευτές. Αντ΄αυτού, έχει σχεδιαστεί για να δουλεύει με αυτούς, μειώνοντας παράλληλα την ανάγκη των ασθενών να επισκεφτούν μία κλινική αυτοπροσώπως για θεραπεία.

Ο Gauthier τόνισε ότι «εξακολουθεί να είναι πολύ σημαντικό να συμμετέχουν οι θεραπευτές στη διαδικασία, έτσι ώστε το άτομο να λαμβάνει κάποια καθοδήγηση».

Οι ασθενείς που έπαιξαν το παιχνίδι βελτιώθηκαν περισσότερο επειδή οι φυσικοθεραπευτές τους ήταν σε θέση να τους καθοδηγήσουν να κάνουν αλλαγές στη συμπεριφορά τους που θα τους βοηθούσαν να αυξήσουν τη χρήση του προσβεβλημένου βραχίονα. Ο Gauthier είπε ότι «οι περισσότεροι άνθρωποι ακολουθούν το πρόγραμμα στο σπίτι. Έχουν κίνητρο να το κάνουν – το παιχνίδι τους κρατά απασχολημένους».