Wimbledon: Χειροκροτούσαν την επιστήμονα που βρίσκεται πίσω από το εμβόλιο της AstraZeneca

Στο Center Court για να παρακολουθήσει την πρώτη ημέρα του Wimbledon βρέθηκε η Σάρα Γκίλμπερτ, η επιστήμονας που βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία του εμβολίου της Οξφόρδης.

Οι διοργανωτές, θέλοντας να πουν «ευχαριστώ» σε σημαίνοντα πρόσωπα στον τομέα της υγείας και σε επαγγελματίες του κλάδου για την προσφορά τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αποφάσισαν να τους καλέσουν να παρακολουθήσουν το Wimbledon.

Ανάμεσα στους θεατές που κάθονταν στο Royal Box του Centre Court ήταν η Νταμ Σάρα Γκίλμπερτ, η οποία συν-σχεδίασε το εμβόλιο Oxford/AstraZeneca, και η οποία συγκινήθηκε καθώς το κοινό σηκώθηκε και τη χειροκρότησε.

Χειροκροτήματα δέχθηκε και η Χάνα Ινγκραμ-Μουρ, η κόρη του βετεράνου Σερ Τόμας Μουρ, που συγκέντρωσε πάνω από 32.000.000 λίρες για το NHS κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η Σάρα Γκίλμπερτ είναι Βρετανίδα καθηγήτρια εμβολιασμού στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Έχει πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας στον τομέα και έχει προηγουμένως οδηγήσει στην ανάπτυξη και τον έλεγχο ενός γενικού εμβολίου γρίπης, το οποίο υποβλήθηκε σε κλινικές δοκιμές το 2011.

Η Σάρα Γκίλμπερτ εργάστηκε στην «αφάνεια» για δύο δεκαετίες και πλέον το όνομά της δοξάζεται στον βρετανικό Τύπο. Η ίδια, όπως αναφέρει το Bloomberg, θεωρεί τη δημοσιότητα έναν περισπασμό, όμως πλέον ηγείται της πιο ελπιδοφόρας μελέτης για το εμβόλιο που θα «σβήσει» τον κορωνοϊό.

Σε πρόσφατο αφιέρωμά της, η βρετανική «Telegraph» χαρακτηρίζει την καθηγήτρια Γκίλμπερτ, 58 ετών, τη «γυναίκα που βρίσκεται στην πρωτοπορία του αγώνα για τη δημιουργία ενός εμβολίου κατά του κορωνοϊού και ηγείται μιας ομάδας που πλέον έλαβε επιπλέον χρηματοδότηση 20.000.000 στερλινών από την κυβέρνηση».

Μιλώντας τον Απρίλιο στο «The Andrew Marr Show», η Σάρα Γκίλμπερτ μαγνήτισε το κοινό και τον παρουσιαστή, ο οποίος δήλωσε ότι «παρέδωσε μαθήματα για το πώς οι επιστήμονες πρέπει να μιλούν στα μίντια και στο κοινό για περίπλοκα θέματα, με σαφήνεια και αυτοπεποίθηση».

Η Γκίλμπερτ μίλησε εκτενώς στην εκπομπή για το εμβόλιο και είπε ότι κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτα σίγουρος ότι θα λειτουργήσει. «Γι’ αυτό κάνουμε δοκιμές. Οι προοπτικές είναι πολύ καλές, όμως είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι», είχε σχολιάσει η καθηγήτρια.