Άδεια άνευ αποδοχών για τους υγειονομικούς που δεν θα εμβολιαστούν

Διευκρινίσεις από τον υπουργό Υγείας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών.

Στην εξειδίκευση του μέτρου περί υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους υγειονομικούς, που ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός, προχώρησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Όπως είπε ο υπουργός, «έως τις 16 Αυγούστου το υγειονομικό προσωπικό πρέπει να έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολιασμού. Όποιος αρνείται να εμβολιαστεί ή δεν ολοκληρώνει τον εμβολιαστικό κύκλο θα απέχει από την εργασία του χωρίς αποδοχές».

Ο κ. Κικίλιας ανέφερε ακόμα ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά τους εργαζόμενους σε νοσοκομεία -υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό- και σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Υποχρεωτικός θα είναι επίσης ο εμβολιασμός σε όσους διαμένουν στις μονάδες φροντίδας.

Σε περίπτωση παραβίασης των κανόνων 50.000 ευρώ πρόστιμο στη δομή και σε περίπτωση δεύτερης παράβασης 200.000 ευρώ πρόστιμο.

«Όλο το προσωπικό των δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων, θεραπευτηρίων, κλπ έως την 1η Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου» πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας. 

«Θέλω να συστήσω στον χρόνο που δίνεται στις δομές ηλικιωμένων και στις δομές υγείας να σπεύσει το προσωπικό τους να εμβολιαστεί» τόνισε.

Ακόμα, ο υπουργός είπε ότι θα έρθει νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε οι δημόσιοι φορείς να προσλαμβάνουν προσωπικό σε αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται.

Γεωργιάδης

-Πριν δύο μήνες είχαμε προτείνει τους αμιγείς και μεικτούς χώρους σε εστίαση και ψυχαγωγία. Δυστυχώς, η εικόνα της πανδημίας άλλαξε και τα κρούσματα αυξάνονται. Είναι καίριο ζήτημα για την ελληνική οικονομία να μην δοθεί η εντύπωση ότι χάνεται ο έλεγχος της πανδημίας

-Έως τις 31/8 θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πολίτες στους εσωτερικούς χώρους

-Από τις 16/7 έως τις 31/8 οι κλειστοί χώροι εστίασης, ψυχαγωγίας θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους με 85% κάλυψη

-Ό,τι είναι υπαίθριο μπορεί να έχει μεικτή λειτουργία, ότι είναι κλειστό είναι αμιγώς για εμβολιασμένους

-Αθλητικοί αγώνες μόνο με αμιγή λειτουργία. Με 25.000 θεατές τα ανοικτά γήπεδα και 8.000 τα κλειστά.

-Σε όλο τον Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να ζητούν από τους εργαζόμενους να λένε αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι και με ειδική σήμανση θα ενημερώνουν τους πολίτες για το μέγεθος του κινδύνου. 

-Οι στρατεύσιμοι και οι μόνιμοι στο στρατό που θα εμβολιάζονται, θα λαμβάνουν 5 ημέρες άδεια

-Στην πρώτη παράβαση ορίζεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας για κατάστημα κάτω των 200 τμ. Σε δεύτερη παράβαση επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή 15 ημερών. Σε τρίτη παράβαση αφαιρείται η άδεια λειτουργίας για 60 ημέρες.

-Μπορούν ακόμα και να επιβληθούν πρόστιμα ακόμα και με αποδεικτικό υλικό.

-Η πορεία της οικονομίας θα εξαρτηθεί από το πόσο θα εμβολιαστούμε και πόσο θα τηρήσουμε τα μέτρα

-Από τη συμπεριφορά μας θα κριθεί το αποτέλεσμα μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Βλέπουμε τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη, αντίστοιχα μέτρα λαμβάνονται και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη

Πιερρακάκης – Παρουσίαση του «Covid Free GR»

Η εφαρμογή «Covid Free GR» είναι διαθέσιμη από σήμερα 13 Ιουλίου για κινητά τηλέφωνα και tablet με λογισμικό iOS ή Android. Υλοποιείται από την ΕΔΥΤΕ GRNET φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. 

Η «Covid Free GR» μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί λογισμικό iOS ή Android και να χρησιμοποιηθεί για την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID καθώς και των ελληνικών βεβαιώσεων του gov.gr. Διατίθεται δωρεάν μέσω του επίσημου λογαριασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας στο App Store και στο Google Play. Η εφαρμογή δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου του πιστοποιητικού, ενώ δεν κρατάει και δεν αποθηκεύει προσωρινά ή μόνιμα προσωπικά δεδομένα ή ιστορικό επαληθεύσεων. Για τον έλεγχο και την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID δεν απαιτείται σύνδεση στο internet, ενώ για των ελληνικών βεβαιώσεων απαιτείται. 

Υπάρχουν τρία επίπεδα επαλήθευσης:

Πράσινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από COVID

Κίτρινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει αρνητικό τεστ (rapid ή PCR)

Κόκκινο – σημαίνει λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό

Χρονική ισχύς των πιστοποιητικών:

Εμβολιασμού – 14 ημέρες από την ημερομηνία της τελευταίας δόσης

Νόσησης – έως και 6 μήνες μετά

Rapid test – 48 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος)

PCR test – 72 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος)