Έρευνα: Το κάπνισμα αυξάνει τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου

Έρευνες από Αμερικανούς επιστήμονες, απέδειξε ότι το κάπνισμα μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρο, καθώς αυξάνει τις πιθανότητες αιμορραγικού εγκεφαλικού.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή νευρολογίας Γκουίντο Φαλκόνε της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γιέηλ του Κονέκτικατ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Stroke» (Εγκεφαλικό), ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 409.000 ανθρώπους, ηλικίας 40 έως 69 ετών, μεταξύ των οποίων 904 που είχαν υποστεί το συγκεκριμένο είδος εγκεφαλικού.

Η έρευνα απέδειξε ότι όσοι κάπνιζαν μισό έως 20 πακέτα ετησίως είχαν 27% αυξημένο τον κίνδυνο, ενώ όσοι κάπνιζαν από 40 πακέτα και άνω τον χρόνο είχαν σχεδόν τριπλάσιο τον κίνδυνο σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Η υποαραχνοειδής αιμορραγία συμβαίνει όταν ένα αιμοφόρο αγγείο στην επιφάνεια του εγκεφάλου διαρρηγνύεται -συχνά λόγω ρήξης ανευρύσματος- και γεμίζει με αίμα τον χώρο ανάμεσα στο κρανίο και στον εγκέφαλο. Το συγκεκριμένο εγκεφαλικό συμβαίνει συχνά σε μεσήλικες και έχει υψηλά ποσοστά επιπλοκών και θανάτου. Σύμφωνα με την μελέτη υψηλότερος είναι ο κίνδυνος στις γυναίκες καπνίστριες και στους άντρες μη καπνιστές με υπέρταση.