Αθήνα Λινού: Θα έπρεπε να είχε ανοίξει ήδη η εστίαση

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, καλεσμένη στον ΑΝΤ1, τόνισε πως ο εγκλεισμός των πολιτών θα έπρεπε να είναι το τελευταίο μέτρο, αφού είχαμε λάβει όλα τα προηγούμενα και όχι το πρώτο, όπως συνέβη στην χώρα μας.

Σχετικά με την εστίαση η κ. Λινού τόνισε πως θα έπρεπε να έχει ανοίξει ήδη με τα σωστά μέτρα κι όπου αυτό έγινε τα κρούσματα όχι μόνο δεν αυξήθηκαν, αλλά αντίθετα μειώθηκαν αισθητά.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν έχουμε κάνει ό,τι θα έπρεπε σε πολλούς τομείς, όπως για παράδειγμα στα ΜΜΜ, όπου ο συνωστισμός είναι πολύ μεγάλος, ενώ για τα self test, είπε ότι είναι ένα θετικό μέτρο, αλλά δεν έχει προβλεφθεί ο ανάλογος μηχανισμός ιχνηλάτησης στην περίπτωση που εντοπιστεί κάποιο κρούσμα. Πρόσθεσε δε ότι η αξιοπιστία των self test είναι μειωμένη.

Όσον αφορά τις μετακινήσεις εν όψει το Πάσχα η κ. Λινού είπε ότι κατά τη γνώμη της θα πρέπει να επιτραπούν, αλλά θα πρέπει αφενός να υπάρχει ένας σχεδιασμός για να μην συνωστιστούν όσοι μετακινηθούν με λεωφορεία, πλοία κι άλλα ΜΜΜ κι αφετέρου να βρούμε το σωστό μήνυμα για να μεταφέρουμε σε όσους μετακινηθούν, για το πώς θα πρέπει να συμπεριφερθούν όταν θα φτάσουν στον προορισμό τους.