Αυτά τα συμπτώματα πρέπει να προσέξετε μετά από εμβολιασμό με το προϊόν της AstraZeneca

Τα οφέλη το εμβολίου της AstraZeneca για την πρόληψη του κορωνοϊού, είναι περισσότερα από τους κινδύνους που εμφανίζονται ανέφερε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. Παράλληλα ανέφερε ότι οι θρομβώσεις εμφανίζονται ως μια σπάνια παρενέργεια του σκευάσματος, σημειώνει πως είναι μέγιστης σημασίας τόσο οι εμβολιασθέντες, όσο και οι επαγγελματίες Υγείας, να είναι ενήμεροι για τα πιθανά συμπτώματα που χρήζουν άμεσης ιατρικής φροντίδας.

«Είναι σημαντικό ότι τόσο οι εμβολιασθέντες, όσο και οι επαγγελματίες Υγείας, να είναι ενήμεροι των ενδείξεων και συμπτωμάτων αυτών, ώστε να μπορούν να εντοπίζονται έγκαιρα για να ελαχιστοποιείται οποιοσδήποτε πιθανός κίνδυνος» δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, Έμερ Κουκ, κατά τη συνέντευξη Τύπου της Τρίτης.

Σε ακόλουθη, λεπτομερή ανακοίνωση ο ΕΜΑ υπογραμμίζει πως αναγνωρίζοντας τα σημάδια των θρόμβων στο αίμα και των χαμηλών αιμοπεταλίων, και αρχίζοντας τη θεραπεία τους νωρίς, οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να βοηθήσουν όσους επηρεάζονται κατά την ανάρρωσή τους και να αποφύγουν επιπλοκές.

Ο EMA εντοπίζει, συγκεκριμένα, πιθανή σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με πολύ σπάνιες περιπτώσεις ασυνήθιστων θρόμβων αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια.

Τα άτομα που έχουν λάβει το εμβόλιο θα πρέπει να ζητήσουν ιατρική βοήθεια άμεσα εάν εμφανίσουν τα ακόλουθα συμπτώματα του συνδυασμού θρόμβων αίματος και χαμηλών αιμοπεταλίων:

  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Πόνος στο στήθος
  • Πρήξιμο στο πόδι επίμονος κοιλιακός πόνος
  • Νευρολογικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών και επίμονων Πονοκεφάλων ή θολή όραση
  • Μικροσκοπικά σημεία αίματος κάτω από το δέρμα πέρα από το σημείο της ένεσης

Επί του παρόντος, οι περισσότερες από τις αναφερόμενες περιπτώσεις έχουν συμβεί σε γυναίκες κάτω των 60 ετών εντός δύο εβδομάδων από τον εμβολιασμό. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου δεν έχουν επιβεβαιωθεί.