Γιώργος Παναγιωτακόπουλος: Ποσό διαρκεί η ανοσία

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ και Επίκουρος καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, ανέφερε πως «όσο πιο πρόσφατα έχεις περάσει τη λοίμωξη τόσο λιγότερη είναι η απαίτηση για δύο δόσεις».

Σημειώνεται πως η σύσταση μετά από φυσική νόσηση είναι να γίνεται μόνο μία δόση του εμβολίου η οποία ουσιαστικά, όπως είπε, παίζει τον ρόλο της επαναληπτικής δόσης. Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Παναγιωτακόπουλος ανέφερε πως: «κατευθυνόμαστε προς τη μία δόση».

«Συζητείτο στους κύκλους των ειδικών κυρίως στους κύκλους των ανοσολόγων, αυτή η θέση με τα δεδομένα που συγκεντρώνονται μπορεί να γίνει κεντρική οδηγία. Συνήθως δεν εμβολιάζουμε πριν τον τρίτο μήνα (νόσησης).», πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι όλα είναι υπό μελέτη και χτίζεται ένα corpus επιστημονικών δεδομένων.

Όπως τόνισε δεν χρειάζεται κάποιος που έχει νοσήσει πριν εμβολιαστεί να μετρήσει τα αντισώματά του και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχουν μόνο τα αντισώματα αλλά και η κυτταρική ανοσία που δεν είναι μετρήσιμη. Το ανοσιακό φαινόμενο είναι πιο σύνθετο».

«Υπάρχει η πρόβλεψη και ενσωματώνεται στις κεντρικές οδηγίες», υπογράμμισε σχετικά με τον εμβολιασμό όλων όσοι έχουν νοσήσει. «Όσο πιο πρόσφατα έχεις περάσει τη λοίμωξη τόσο λιγότερη είναι η απαίτηση για δύο δόσεις, αυτά θα διευκρινιστούν υπό τη μορφή οδηγιών».

Παράλληλα, την ερχόμενη Παρασκευή, 21 Μαΐου, θα ανοίξει η πλατφόρμα του εμβολιασμού προκειμένου να κλείνουν ραντεβού με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια οι πολίτες ηλικίας 40-44 ετών.

«Μετά θα μπει ο προγραμματισμός ανά πενταετία. Εντός του Ιουνίου θα υπάρχει κάθοδος των ηλικιακών ομάδων ανά πενταετία», τόνισε σχετικά ο κ. Παναγιωτακόπουλος.

Αναφορικά στην αποκαλούμενη «αθηναϊκή μετάλλαξη», η οποία ουσιαστικά αποτελεί παραλλαγή του στελέχους από τη Νιγηρία και εντοπίζεται στο κέντρο της πρωτεύουσας, τόνισε ότι: «με αφετηρία το κέντρο με ταχύ ρυθμό διακινείται και στις υπόλοιπες περιφέρειες κι όλα αυτά με την ταυτόχρονη παρουσία της βρετανικής μετάλλαξης».

Όπως ανέφερε, δεν είναι ακόμα γνωστό πόσο ανθεκτική είναι στην ανοσολογική απόκριση των εμβολίων.

«Είναι δύσκολο μόνο μία παραλλαγή να ακυρώσει ένα εμβόλιο», υπογράμμισε.

Τέλος, αναφορικά στο εμβόλιο της AstraZeneca τονισε ότι υπάρχουν πολίτες που εκφράζουν δισταγμό. «Το πρόγραμμα του εμβολιασμού συνεχίζεται απρόσκοπτα, ο ρυθμός είναι τουλάχιστον ικανοποιητικός», ανέφερε.

«Ο ΕΟΔΥ δεν καταγραφεί το πρόγραμμα των εμβολιασμών. Έχουμε μια εικόνα της χώρας και προσωπικά και συνολικά. Ο δισταγμός σχετίζεται με ορισμένα σπάνια περιστατικά θρομβώσεων. Η αντιμετώπιση του φαινομένου είναι η ειλικρίνεια και η καλή ενημέρωση».