Γιώργος Παυλάκης: “Θα έρθει και στην Ελλάδα το υποστέλεχος της Όμικρον” (video)

Τον προβληματισμό του για το νέο υποστέλεχος της μετάλλαξης «Όμικρον» του κορωνοϊού εξέφρασε στην ΕΡΤ ο Γιώργος Παυλάκης, ερευνητής – επικεφαλής του τμήματος εμβολίων του Εθνικού Ιδρύματος ΗΠΑ. Ο κορυφαίος επιστήμονας προεξόφλησε ότι η μετάλλαξη θα έρθει σίγουρα και στην Ελλάδα και χτύπησε καμπανάκι για την περίπτωση που το άνοιγμα των σχολείων συνδυαστεί με έξαρση των κρουσμάτων.

«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει δείξει απότομα τα δόντια του στις ΗΠΑ ένα νέο στέλεχος από τη Βόρεια Αμερική, το XBB15 (υποστέλεχος της Όμικρον). Υπολογίζεται πως είναι 20% πιο μεταδοτικό από τα προηγούμενα στελέχη, που είναι κι αυτά καινούργια, και δυστυχώς φαίνεται ότι θα επικρατήσει πολύ – πολύ σύντομα. Είναι σίγουρο ότι θα έρθει και στην Ελλάδα. Το ερώτημα είναι αν καταφέρουμε να κρατήσουμε άμυνα για αρκετό καιρό ώστε να μπει η άνοιξη τουλάχιστον, ελπίζοντας σε καλύτερο καιρό και σε λιγότερα θύματα» είπε ο Γιώργος Παυλάκης.

«Έρχεται από τη Βόρεια Αμερική, όπου υπάρχει τεράστια εξάπλωση νέων στελεχών, είναι ίδιο με τα επόμενα και τα προηγούμενα στελέχη του κορωνοϊού. Χτυπάει περισσότερο αδύναμους, ηλικιωμένους και μωρά, ενώ έχει περίπου τα ίδια συμπτώματα με όλους τους προηγούμενους, οπότε δεν βλέπουμε σημαντικές διαφορές. Απλώς ο κορωνοϊός, με τη δύναμη που του δίνει η τεράστια μετάδοση που τον αφήσαμε να έχει, συνεχώς ελίσσεται, αλλάζει το περίβλημά του και υπερνικά το ανοσολογικό μας σύστημα», συμπλήρωσε.

«Ευτυχώς έχουμε πάρα πολλά μέσα τώρα, όπως εμβόλια, και όλοι μας, επειδή είτε έχουμε εμβολιαστεί είτε έχουμε περάσει κορωνοϊό είτε και τα δύο, έχουμε κυτταρική ανοσία, αλλά και αρκετά αντισώματα, οπότε είναι αρκετά ευκολότερο να αντιμετωπίσουμε τα καινούργια στελέχη, σημείωσε. Τόνισε ωστόσο πως αυτό δεν σημαίνει να υπάρξει χαλάρωση. Χρειάζεται προσοχή, που ξέρουμε τι είναι: αποφυγή μεγάλων συγκεντρώσεων, καθαρός αερισμός των εσωτερικών χώρων με φίλτρα και μάσκες υψηλής προστασίας», επεσήμανε ο Γιώργος Παυλάκης και πρόσθεσε ότι «δεν είναι τίποτα να φοράμε μια καλή μάσκα στους χώρους όπως στα σχολεία και δεν είναι τίποτα τα σχολεία μας να αποκτήσουν καθαρισμό του αέρα. Στοιχίζει μερικές εκατοντάδες ευρώ, και τα σχολεία γίνονται πολύ-πολύ ασφαλέστερα. Δεν είναι σωστό να αφήνουμε τα παιδιά μας απροστάτευτα».