Διογκωμένοι λεμφαδένες: Ποιες είναι οι αιτίες που προκαλείται

Οι διογκωμένοι λεμφαδένες μπορούν να φανερώνουν κάποιο πρόβλημα υγείας το οποίο μπορεί να οφείλεται σε λοίμωξη, φλεγμονώδεις καταστάσεις, απόστημα ακόμη και καρκίνο.

Οι λεμφαδένες προστατεύουν τον οργανισμό, καθώς λειτουργούν σαν φίλτρα που εμποδίζουν τα μικρόβια, τα βακτήρια και τους ιούς να εισέλθουν σε άλλα όργανα.

Οι αιτίες που προκαλούν την διόγκωσή τους είναι οι εξής:

Λοιμώξεις που προκαλούνται από ιούς (τον ιό της ιλαράς, τον ιό Epstein-Barr που προκαλεί λοιμώδη μονοπυρήνωση, τον HIV) ή από βακτήρια όπως είναι ο στρεπτόκοκκος.

Η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων για την επιληψία ή για την ελονοσία.

Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος είναι μια αυτοάνοση πάθηση, που μπορεί να προσβάλλει τις αρθρώσεις, το δέρμα, τα νεφρά, τα αιμοσφαίρια, την καρδιά και τους πνεύμονες.

Η διόγκωση μπορεί να οφείλεται σε πιο σπάνιες μολύνσεις όπως είναι η φυματίωση ή η σύφιλη.

Συγκεκριμένοι τύποι αιματολογικών καρκίνων όπως είναι το λέμφωμα και η λευχαιμία, ενδέχεται να είναι μια από τις αιτίες.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια νόσος που προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις. Τα συχνότερα συμπτώματά της είναι πόνος και οίδημα στις αρθρώσεις, καθώς και πολύωρη πρωινή δυσκαμψία.

Η τοξοπλάσμωση είναι μια συστηματική ασθένεια που προκαλείται από το πρωτόζωο τοξόπλασμα. Η νόσος μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο από το ωμό κρέας, που έχει μολυνθεί ή με την επαφή με μολυσμένα κόπρανα γάτας.