ΕΣΥ: Αποδέσμευση κλινών ΜΕΘ και απλών κλινών για γενικούς ασθενείς

Το ΕΣΥ επιστρέφει στην κανονικότητα, καθώς το υπουργείο Υγείας, αποδέσμευσε τις απλές κλίνες και τις ΜΕΘ για τους γενικούς ασθενείς στην Αττική και σε δεύτερη φάση θα αποδεσμευτεί και η Θεσσαλονίκη.

Ο αποχαρακτηρισμός του νοσοκομείου Θράσιο από νοσοκομείο αποκλειστικά για τη νοσηλεία covid-19 ασθενών σε γενικό νοσοκομείο που μπαίνει στο πρόγραμμα εφημεριών από σήμερα αποτελεί το πρώτο βήμα σε αυτήν την πορεία επιστροφής όλων των νοσοκομείων στην κανονική λειτουργία τους – μια πορεία που αναμένεται να διαρκέσει για άλλες τρεις με τέσσερις εβδομάδες.

Ειδικότερα, με δεδομένο ότι το βράδυ της Πέμπτης οι νοσηλευόμενοι με λοίμωξη covid-19 ανέρχονταν σε 3.574 εκ των οποίων οι 1.800 στα νοσοκομεία της Αττικής, αλλά και με βάση τις προγνώσεις των επιδημιολόγων για περαιτέρω υποχώρηση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία, οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας αποφάσισαν να αποδεσμεύσουν σταδιακά την επόμενη εβδομάδα 245 απλές κλίνες covid-19 και να τις διαθέσουν και πάλι στις κλινικές των νοσοκομείων. Το ίδιο αποφάσισαν και για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), καθώς θα διαθέσουν 32 κλίνες covid για τις ανάγκες όλων των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, δρομολογείται και η επαναλειτουργία της Καρδιοχειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», η οποία είχε ανασταλεί από τις αρχές Μαρτίου στο πλαίσιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης στο ΕΣΥ για την επιδημία κορωνοϊού. Υπενθυμίζεται ότι τα επείγοντα περιστατικά, που κάλυπταν μέχρι τότε με τις εφημερίες τους ο «Ευαγγελισμός» και το «Ιπποκράτειο», εξυπηρετούνταν στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Σημειώνεται ότι μετά το Θριάσιο, τη σκυτάλη θα πάρει το Σισμανόγλειο το οποίο την Κυριακή θα μπει στο πρόγραμμα εφημεριών παραχωρώντας 114 γενικές κλίνες για τις ανάγκες άλλων περιστατικών, πλην covid-19. Tην προσεχή Δευτέρα άλλες 101 κλίνες θα δώσουν τα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός» και «Γ. Γεννηματάς», 44 και 57 αντίστοιχα.

Επίσης, 30 απλές κλίνες covid-19αποδεσμεύονται και μετατρέπονται σε γενικές κλίνες και στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Στο τέλος της άλλης εβδομάδας θα διατεθούν και 32 κλίνες ΜΕΘ covid για τις ανάγκες άλλων ασθενών, από τα νοσοκομεία Αττικόν (θα παραχωρήσει 12 κλίνες), Θριάσιο (8) και Ασκληπιείο (12 κλίνες ΜΕΘ). Το επόμενο νοσοκομείο που σχεδιάζεται να βγει σταδιακά από τον χαρακτηρισμό του ως αποκλειστικά covid-19 νοσοκομείου είναι ο «Ερυθρός Σταυρός».

Παράλληλα, προτάθηκε από τους επικεφαλής των δύο Υγειονομικών Περιφερειών Αττικής να παραμείνουν στο σύστημα εφημεριών του ΕΣΥ τα νοσοκομεία ΝΙΜΤΣ και τo Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας 251 μέχρι τα μέσα Ιουνίου και για την πλήρη εξομάλυνση της κατάστασης στο σύστημα δημόσιας υγείας. Υπενθυμίζεται ότι τόσο με τα νοσοκομεία των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και με τα ιδιωτικά νοσοκομεία οι σχετικές συμφωνίες για την παραχώρηση κλινών τους στο ΕΣΥ είχε υπογραφεί συμφωνίες διάρκειας μέχρι και τις 31 Μαϊου.