Η. Μόσιαλος: ”Σαν σήμερα νικήθηκε από τον κορωνοϊό, ο πρώτος γιατρός που μίλησε για την ύπαρξη του”

Ένα χρόνο πριν πέθανε στην Κίνα από τον κορωνοϊό ο Dr Li Wenliang.

Η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου, καθηγητή Οικονομικών της Υγείας LSE

”Ήταν ένας από τους πρώτους που μίλησαν για την ύπαρξη ενός διαφορετικού ιού και ένας από τους πρώτους γιατρούς που κόλλησαν τον ιό και δεν τα κατάφεραν. Κυκλοφορούν τόσες πολλές φωτογραφίες του με τη μάσκα, ή αυτή που ειχε αναρτήσει ο ίδιος όταν πλέον νοσηλευόταν. Αλλά ας τον θυμόμαστε και χωρίς τη μάσκα και να τον θυμόμαστε και όταν τελειώσει όλο αυτό.

Δεν ήταν ένας απλός άνθρωπος που ήθελε να γίνει ήρωας, ούτε ένας γιατρός που ήθελε να γίνει μάρτυρας. Ούτε χρησιμοποίησε τον νέο ιό σαν αφορμή για να μιλήσει ενάντια στη φίμωση του καθεστώτος. Μίλησε ως γιατρός, για να προειδοποιήσει τον κόσμο. Και έτσι οφείλουμε να τον θυμόμαστε”.

Ο επιστήμονας Dr Li Wenliang και οι μαρτυρίες που προκάλεσαν αντιδράσεις

Ο 34χρονος ιατρός γνώριζε από τις 30 Δεκεμβρίου 2019 για τον κορωνοϊό στην Ουχάν αλλά οι αρχές στην Κίνα προσπάθησαν να τον φιμώσουν.

Στις 30 Δεκεμβρίου 2019 ο Λι Γουενλιάνγκ έγραψε σε ομάδα αποφοίτων στο δημοφιλές στην Κίνα WeChat: «Επτά ασθενείς από μια τοπική ψαραγορά διαγνώσθηκαν με μια πάθηση που έμοιαζε με τον SARS και είχαν μπει σε καραντίνα στο νοσοκομείο που εργαζόταν».

Ο Λι είπε μάλιστα ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων που είχε δει, οι ασθενείς είχαν προσβληθεί από έναν νέο είδος ιού. «Ήθελα μόνο να πω στους συμφοιτητές μου να είναι προσεκτικοί», είπε.

Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, τόσο ο ίδιος όσο και οι συνάδελφοι του προσήχθησαν από την αστυνομία της Ουχάν για διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 η αστυνομία της Γουχάν ανακοίνωσε ότι κινούνταν νομικά εναντίον 8 ανθρώπων που δημοσιοποίησαν φήμες στο ίντερνετ για μια ασθένεια που μοιάζει με την πνευμονία προκαλώντας αναστάτωση στον κόσμο.

Τελικά, ο Λι αφέθηκε ελεύθερος μία ώρα αργότερα και αναγκάστηκε να υπογράψει δήλωση στην οποία αναγνώριζε το παράπτωμά του και υποσχέθηκε να μην κάνει στο μέλλον παράνομες ενέργειες.

Ο νεαρός άνδρας επέστρεψε στη δουλειά του, ενώ έβλεπε τα κρούσματα στην Ουχάν να αυξάνονται όσο περνούσαν οι μέρες.

Στις 10 Ιανουαρίου μετά την εξέταση ενός ασθενούς, ο Λι άρχισε να βήχει και την επόμενη ημέρα ανέβασε πυρετό.

Μπήκε στο νοσοκομείο στις 12 Ιανουαρίου με την κατάσταση της υγείας του να επιδεινώνεται και να εισάγεται στην εντατική, ενώ του είχαν φορέσει και μάσκα οξυγόνου.

Την 1η Φεβρουαρίου 2020 είχε διαγνωστεί και επίσημα με κορωνοϊό.