Θάσος: Ανησυχία για το επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο στο νησί

Την αναστολή λειτουργίας όλων των σχολείων στη Θάσο, όπως και τη λήψη άμεσων μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό ζητά με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας (Ι.Σ.Κ.), εκφράζοντας την ανησυχία του για τα αυξημένα κρούσματα στον νησί.

Η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας στην οποία υπάγεται διοικητικά το νησί, εφιστά την προσοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τον κίνδυνο της διασποράς του κορωνοϊού στη Θάσο.

Υπογραμμίζει, μάλιστα, ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ στις 10/2/2021 διαπιστώνεται το ιδιαίτερα επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο στο νησί (50 ενεργά κρούσματα/100.000 πληθυσμό) που αφορά κυρίως μαθητές και εκπαιδευτικούς.

«Είναι επιτακτική ανάγκη», τονίζεται στην ανακοίνωση, «τόσο η πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας ,όσο και η συχνή διενέργεια διαγνωστικών δοκιμασιών στα μέλη της μαθητικής κοινότητας».

Η πρόεδρος του Ι.Σ.Κ. Αναστασία Αντωνίου – Πούγγουρα μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ εξέφρασε την ανησυχία της για τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σημειώνοντας ωστόσο ότι στο νησί υπάρχει μόνιμο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που πραγματοποιεί δειγματοληπτικά τεστ σε διάφορες πληθυσμιακές ομάδες. Η ίδια τονίζει πως θα πρέπει να εξεταστεί αν πρόκειται για μεταλλάξεις του ιού υπογραμμίζοντας ότι είναι πολύ εύκολο η μετάδοση του ιού μέσα σε μια οικογένεια από τα παιδιά όταν αυτά είναι διαφορετικής ηλικίας και φοιτούν σε διαφορετικά σχολεία.

Η κ. Αντωνίου ζητάει από τους αρμόδιους σε περίπτωση αδυναμίας περιορισμού του ιού να υπάρξει αναστολή της λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων στο νησί.

Το ίδιο ζητάει κι ο δήμαρχος της Θάσου Λευτέρης Κυριακίδης, σημειώνοντας ότι «με μοναδικό γνώμονα την προστασία του συνόλου της κοινότητας, ζητώ από όλους τους αρμόδιους φορείς να προχωρήσουν άμεσα στην αναστολή λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Θάσο. Θεωρώ, ότι πλέον είναι ο μοναδικός τρόπος προστασίας και αποφυγής περαιτέρω επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης στη Θάσο».

Την ίδια ώρα, μετά τα τεστ τα οποία έγιναν την Τετάρτη στον Πρίνο και συγκεκριμένα στο δημοτικό και στο γυμνάσιο, βρέθηκαν άλλοι έξι μαθητές θετικοί στον ιό, τρεις σε κάθε σχολείο, καθώς και ένας γονέας. Τα κρούσματα αυτά προστίθενται στα έξι της προηγούμενης ημέρας στο δημοτικό σχολείο του Πρίνου (τέσσερις μαθητές και δυο εκπαιδευτικοί), ενώ η συγκεκριμένη αρνητική εξέλιξη είχε ως αποτέλεσμα εκτός από τις τάξεις του δημοτικού, να λαμβάνεται απόφαση για κλείσιμο και τμημάτων του γυμνασίου όπου εντοπίστηκαν κρούσματα.

Με απόφαση του δημάρχου Θάσου κλειστοί θα μείνουν για δεύτερη συνεχόμενη μέρα οι βρεφονηπιακοί σταθμοί που λειτουργούν στο νησί.