Καρκίνος εντέρου: Ποιες τροφές μειώνουν και αυξάνουν τον κίνδυνο

Ο καρκίνος του εντέρου εμφανίζεται στο χαμηλότερο μέρος του πεπτικού συστήματος. Ωστόσο, τα αίτία του δεν είναι πάντοτε σαφή.

Σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξή του παίζουν οι γενετικές ασθένειες του εντέρου, οι χρόνιες κολίτιδες και οι πολύποδες στο έντερο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο κίνδυνος εξέλιξής τους σε καρκίνο του παχέος εντέρου είναι υψηλός.

Σύμφωνα με έρευνες η νόσος μπορεί να σχετίζεται και με τον παράγοντα της κακής διατροφής του ατόμου. Η αυξημένη κατανάλωση σε ζωικό λίπος και η χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών, δηλαδή λαχανικών, φρούτων και οσπρίων, αυξάνουν τις πθανότητες εμφάνισης του καρκίνου στο παχύ έντερο.

Νέα μελέτη, ανακάλυψε πως η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ και κόκκινου κρέατος αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο.

Αντίθετα, η υψηλή πρόσληψη ασβεστίου, φυτικών ινών και γιαουρτιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατά περίπου 20%.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνδέθηκε με αύξηση του κινδύνου κατά σχεδόν 60%, ενώ η κατανάλωση κόκκινου κρέατος αύξησε περαιτέρω τον κίνδυνο κατά περισσότερο από 10%.

Σύμφωνα με τον ερευνητή, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα, Nathorn Chaiyakunapruk, τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη αυξημένης πρόσληψης φρούτων, λαχανικών, δημητριακών και γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά και μείωσης του κόκκινου κρέατος και του αλκοόλ για τον περιορισμό του κινδύνου.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι η υψηλή πρόσληψη διατροφικού ασβεστίου μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο κατά 23% σε σύγκριση με τη χαμηλότερη πρόσληψη.

Η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινώναντίστοιχα, φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο κατά 16% σε σύγκριση με τη χαμηλότερη πρόσληψη, ενώ η υψηλή πρόσληψη γιαουρτιού μειώνει τον κίνδυνο κατά 19%.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.