Κολπική Μαρμαρυγή: Ποια είναι τα στατικά στοιχεία για την Ελλάδα

Έρευνα ανακάλυψε πως οι πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης έχουν μεγαλύτερα ποσοστά θανάτων από κολπική μαρμαρυγή, την πιο συνηθισμένη μορφή καρδιακής αρρυθμίας, ενώ οι λιγότερο πλούσιες έχουν μικρότερα ποσοστά θανάτων από την νόσο.

Σύμφωνα με την μελέτη, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από κολπική μαρμαρυγή παρά οι άντρες. Η Ελλάδα εμφανίζει διαχρονικά μείωση περιστατικών και στα δύο φύλα. Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό καρδιολογικό περιοδικό «European Heart Journal», ανέλυσαν στοιχεία της περιόδου 1990-2017 για 20 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα. Βρέθηκαν μεγάλες διαφοροποιήσεις από χώρα σε χώρα (πιθανώς λόγω διαφορών στην παχυσαρκία, την κατανάλωση αλκοόλ, την καθιστική ζωή και άλλους παράγοντες κινδύνου), με πιο βασικό κοινό στοιχείο ότι τα περιστατικά καρδιακής αρρυθμίας είναι συχνότερα στους άνδρες, αλλά πιο θανατηφόρα στις γυναίκες.

Σύμφωνα με την έρευνα η Σουηδία εμφανίζει τα μεγαλύτερα ποσοστά θανάτων από κολπική μαρμαρυγή μεταξύ των ανδρών και των γυναικών (εννέα θανατηφόρα περιστατικά ανά 100.000 κατοίκους ετησίως), με συνεχή αύξηση τα τελευταία χρόνια. Μεγάλος είναι και ο αριθμός ποσοστών θνησιμότητας από την νόσο και στην Γερμανία επτά θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους), όπου, επίσης, παρατηρείται αυξητική τάση. Η αναλογία θανάτων/κρουσμάτων από κολπική μαρμαρυγή δεν έχει βελτιωθεί διαχρονικά στην Ευρώπη, αντίθετα σε πολλές χώρες εμφανίζεται επιδείνωση, παρά τις προόδους στη θεραπεία.


Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που η εικόνα εμφανίζει βελτίωση με το πέρασμα του χρόνου: Η μελέτη αναφέρει ότι το 1990, στη χώρα μας, καταγράφηκαν 62.853 περιστατικά σε άνδρες και 36.339 σε γυναίκες, ενώ το 2017 οι αντίστοιχοι αριθμοί ήσαν 55.094 (άνδρες) και 33.610 (γυναίκες), συνεπώς υπήρξε μείωση και στα δύο φύλα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μία πάθηση, στην οποία η καρδιά έχει ανώμαλο και συχνά πολύ γρήγορο ρυθμό, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό ή καρδιακή ανεπάρκεια.