Κορωνοϊός : Δραματική κατάσταση στο Άγιο Όρος – 40 μοναχοί νεκροί – «Εμφύλιος» αρνητών και εμβολιασμένων στις Μονές

Στη σκιά της κατεπείγουσας εισαγγελικής έρευνας για τα αντιεμβολιαστικά κηρύγματα μερίδας των γερόντων στο Άγιον Όρος, η πανδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται στη χερσόνησο του Άθω.

Από τους συνολικά 1.800 διαμένοντες στο Άγιον Όρος οι περίπου 1.000 έχουν νοσήσει τουλάχιστον μία φορά, όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», επικαλούμενη πηγές από τις Καρυές.

Ανάμεσά τους στους «μόνιμους κατοίκους» και 400 Ρώσοι, Σέρβοι, Βούλγαροι και Ρουμάνοι, με τους τελευταίους, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, να έχουν τη φήμη των «σκληροπυρηνικών» και να αρνούνται πεισματικά τον εμβολιασμό τους.

«Μάλιστα όταν είχαν μεταξύ τους νοσούντες κάλεσαν γιατρούς από το Βελιγράδι. Δεν δέχονταν Έλληνες. Αυτή τη στιγμή πάντως ένα μοναστήρι είναι σε καραντίνα ενώ δύο – τρία δεν δέχονται επισκέπτες για προληπτικούς λόγους.

Πολύ βαρύ είναι το τίμημα που έχει ήδη καταβάλει η Αθωνική Πολιτεία, με τον ηγούμενο της Μονής Εσφιγμένου, αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίο να εκτιμά ότι ήδη πάνω από 40 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορονοϊό – οι δύο τελευταίοι μόλις χθες.

«Έχουν φύγει πολύτιμοι άνθρωποι που είχαν πολλά ακόμα να προσφέρουν. Ταυτόχρονα νοσούν αρκετοί πατέρες, ενώ «άλλοι είναι διασωληνωμένοι. Πονάει η καρδιά μας» λέει στα «ΝΕΑ».

Ερωτώμενος για τις περιπτώσεις ιερωμένων που διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις για την πανδημία και για την πρόσφατη παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, παραδέχεται ότι το πρόβλημα επιμένει τόσο εντός όσο και εκτός του Περιβολιού της Παναγίας.

Το κλίμα που επικρατεί, στην Αθωνική Πολιτεία, φαντάζει εμφυλιοπολεμικό, με τους «επαναστατημένους» ιερομόναχους να αποτελούν «εγκάθετους» εκείνους που συντάσσονται με την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου και να μένουν πιστοί στη βιτριολική ρητορική τους για τα εμβόλια.