Κορωνοϊός: Γιατί έχουμε τόσους πολλούς θανάτους στην Ελλάδα

«Δεν έχουμε ξαναδεί τόσο θανατηφόρο ιογενή λοίμωξη», υπογράμμισε για ακόμη μία φόρα σήμερα ο Νίκος Καπραβέλος, συντονιστής διευθυντής Β’ ΜΕΘ Παπανικολάου, περιγράφοντας αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους έχουμε τόσα πολλά θύματα κορονοϊού στη χώρα μας.

«Περίπου 7 – 8 ασθενείς μου έχουν καταστροφή του πνεύμονα ασυμβίβαστη με τη ζωή. Ο ιός δεν αστειεύεται», επισήμανε, μιλώντας στο Mega.

Αναφερόμενος στους θανάτους που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ο Νίκος Καπραβέλος τόνισε ότι αυτοί οφείλονται – κατά κύριο λόγο – στη μετάλλαξη Δέλτα:

«Οι θάνατοι είναι υψηλοί στη χώρα. Είναι σημείο που προσβάλει όλο το σύστημα υγείας και τη χώρα ολόκληρη.

Η Δέλτα σαρώνει στα νοσοκομεία, είναι μετάλλαξη που δεν αστειεύεται, έχει δώσει τραγικά αποτελέσματα. Σε άλλες χώρες το έχουν αντιμετωπίσει, δυστυχώς η Ελλάδα δεν κατάφερε να το αντιμετωπίσει».

Σύμφωνα με τον διευθυντή ΜΕΘ, μάλιστα, τρεις είναι οι παράγοντες που οδηγούν σε υψηλούς θανάτους:

  • Η νοσηρότητα του ιού
  • Το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης (ανεμβολιαστοί, αλλά και όχι πλήρως εμβολιασμένοι)
  • Οι περιορισμένες δυνατότητες του συστήματος υγείας

Όπως ανέλυσε ο Νίκος Καπραβέλος, πολλοί ασθενείς φτάνουν πολύ καθυστερημένα στα νοσοκομεία,  ενώ στη συνέχεια μεγάλη «πληγή» είναι η υποστελέχωση των μονάδων.

«Δύο χρόνια πασχίζω να πείσω την πολιτεία ότι πρέπει να δει το ΕΣΥ, τις δυνατότητες να τις καλυτερέψει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο, όμως, είναι και η ελλιπής φροντίδα που λαμβάνουν οι ασθενείς μετά την έξοδο τους από τις ΜΕΘ, με τον γιατρό να τονίζει πως πολλοί ασθενείς του χάνουν στη μάχη σε αυτό ακριβώς το στάδιο.