Κορωνοϊός: Η μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής μπορεί να μειώσει τα αντισώματα από το εμβολιο Pfizer

Ανησυχία έχει προκαλέσει η ανακοίνωση της εταιρίας Pfizer, σχετικά με το εμβόλιό της κατά του κορωνοϊού, αφού σύμφωνα με την εταιρία η μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής μπορεί να μειώσει τα αντισώματα του εμβολίου της.

Κατά την ίδια ανακοίνωση που επικαλείται ευρήματα από εργαστηριακή μελέτη δεν είναι ξεκάθαρο αν θα είναι αποτελεσματικό το εμβόλιο για την μετάλλαξη αυτή.

Η έρευνα, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters που επικαλείται την ανακοίνωση της Pfizer, έδειξε, επίσης, ότι το εμβόλιο μπορεί να εξουδετερώσει τον ιό και δεν υπάρχει ακόμα ένδειξη από μελέτες σε ανθρώπους ότι η μετάλλαξη μειώνει την προστασία.

Ωστόσο η Pfizer συνεχίζει να προχωρά την ανάπτυξη ενός αναβαθμισμένου εμβολίου mRNA σε περίπτωση που αυτό χρειαστεί.

Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα ανέπτυξαν έναν κατασκευασμένο στο εραστήριο ιό ο οποίος περιείχε τις ίδιες μεταλλάξεις με αυτές της Νότιας Αφρικής.

Στη συνέχεια εξέτασαν τον ιό αυτό σε σχέση με δείγματα αίματος που είχαν ληφθεί από άτομα που έκαναν το εμβόλιο και διαπιστώθηκε μια μείωση της τάξης των 2/3 στο επιπεδο των αντισωμάτων σε σχέση με τα αποτελέσματα της πιο κοινής εκδοχής του κορονοϊού που επικρατεί στις δοκιμές στις ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής της έρευνας που δημιοσεύθηκε στο New England Journal of Medicine (NEJM) να υποστηρίζει ότι το εμβόλιο πιθανότατα θα προστατεύει κατά της συγκεκριμένης μετάλλαξης, ωστόσο κύριο ερώτημα των ειδικών είναι ποσά αντισώματα απαιτούνται για προστασία από τον κορονοϊό.