Κορωνοϊός- Θεσσαλονίκη: Κατά 270,9% αυξήθηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία τον Μάρτιο

Το περασμένο 24ωρο, 5.187 ασθενείς νοσηλεύονταν σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων οι 3.938 σε απλές κλίνες και οι 1.249 σε Μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θαλάμους αρνητικής πίεσης). Από αυτούς, 2.418 βρίσκονται σε νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής με τους 413 ασθενείς διασωληνωμένους, πάνω από τους μισούς που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. 

Στην Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, για την πληρότητα ΜΕΘ-COVID-19 στο 90% και τις νέες εισαγωγές ασθενών για τον Μάρτιο αυξημένες κατά 270,97%. Η αγωνία κορυφώνεται και για τη Δυτική Μακεδονία∙ στην Κοζάνη ο ρυθμός ημερήσιων εισαγωγών αυξήθηκε κατά 221,43% ενώ στην Αχαΐα η αύξηση έφτασε το 164,29%. 350, 94 και 141 ήταν αντίστοιχα τα κρούσματα για την τριάδα συναγερμού. 

Στην Κρήτη τους 146 έφτασαν οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία. «Ενώ παρατηρείται μια σταθεροποίηση των νέων εισαγωγών σε απλές κλίνες στην Αττική και την Κρήτη, αυξητική είναι η τάση στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας» ανέφερε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου. Στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας οι νοσηλείες ήταν έως χθες 1.159, με τουλάχιστον 170 διασωληνωμενους. 

Άλλοι 853 ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη Covid-19 βρίσκονταν στα νοσοκομεία της λοιπής ηπειρωτικής χώρας. 

Την περασμένη εβδομάδα, ο ρυθμός νέων νοσηλειών με COVID-19 κυμάνθηκε στις 500 ανά ημέρα και 70 περίπου συνάνθρωποί μας έχαναν τη μάχη με τον ιό. Άλλοι 72 θάνατοι σημειώθηκαν χθες. 

Στα 27.000 ανέρχονται τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια, με τα μισά εντοπίζονται στην Αττική που εξακολουθεί να κόβει το νήμα με τις μισές σχεδόν διαγνώσεις (1.383) και μεγάλο επιδημιολογικό βάρος στο Κέντρο με 389, στην Ανατολική Αττική με 197 και στον Πειραιά με 190. Παρ’ όλα αυτά, όπως επεσήμανε ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη, στο λεκανοπέδιο η πανδημία κατέγραψε αύξηση μόλις 4% για την εβδομάδα, σε αντίθεση με την συμπρωτεύουσα και την ανοδική κατά 28% επιδημιολογική της πορεία. 

Το αυξανόμενο επιδημιολογικό φορτίο σε Θεσσαλονίκη (πάνω από 2.000 ενεργά κρούσματα), Κοζάνη και Αχαΐα προβληματίζει έντονα, κυρίως για τη διασπορά του ιού σε γειτονικές περιοχές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περιφερειακή ενότητα της Πελοποννήσου: παρά το αυστηρό lockdown από τον Φεβρουάριο, τα ενεργά κρούσματα σήμερα είναι αυξημένα κατά 46,89%, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς

Με το αποτύπωμα της πανδημίας βαρύ, ο υγειονομικός χάρτης αναδιαμορφώνεται και στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο): παραμένουν οι περιφερειακές ενότητες Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πέλλας, Κοζάνης, Λέσβου, Ζακύνθου και Μυκόνου, καθώς και οι δήμοι Καλυμνίων, Χίου, Ανωγείων, Χανίων, Ιωαννιτών και Μετσόβου, Κατερίνης, Αμφίπολης, Σκιάθου, Καρδίτσας, Καστοριάς, Ορεστίδος και Γρεβενών εντάσσονται από αύριο στις 6 το πρωί η Π.Ε. Κιλκίς και οι δήμοι Σερρών, Κόνιτσας, Σκύρου, Αστυπάλαιας, Ρόδου, Χάλκης, Λέρου και η δημοτική ενότητα Γαλατινής της Π.Ε. Κοζάνης 
και βγαίνουν από αυτό οι Π.Ε. Θεσπρωτίας, Ηρακλείου και ο δήμος Μετσόβου. 

Σε ειδικό καθεστώς πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και σε κήρυξη έκτακτης ανάγκης μπαίνουν υπάγονται από αύριο η δημοτική κοινότητα Λέκα του δήμου Σάμου, η τοπική κοινότητα Διστράτου του δήμου Κόνιτσας και ο καταυλισμός Ρομά της τοπικής κοινότητας Περάματος του δήμου Ιωαννιτών.