Κορωνοϊός- Λύματα: 1.000% αύξηση στην Κρήτη

Συνεχόμενη πίεση δέχεται το σύστημα υγείας καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού στην χώρα αυξάνονται και οι νοσηλευόμενοι μόλις σε ένα 24ωρο ξεπέρασαν τους 600.

Επιπλέον, το περασμένο 24ωρο άλλοι 459 ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη covid-19 εισήχθησαν στα δημόσια νοσοκομεία -καθώς και στα δύο ιδιωτικά, του Ομίλου Hellenic Healthcare Group και του Ιατρικού, που έχουν ενταχθεί στο σύστημα νοσηλείας ασθενών με covid- με τους 258 να εισάγονται στα νοσοκομεία της Αττικής. Η ροή των ασθενών προς τις κλινικές ή τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Covid παραμένει αμείωτη. Οι νοσηλευόμενοι έχουν ανέλθει στους 4.648 σε όλη τη χώρα, με τους 2.339 να συγκεντρώνονται στη μεγάλη εστία της επιδημίας, στην Αττική.

Συναγερμό έχουν σημάνει και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων, το οποίο λειτουργεί υπό  τον συντονισμό του ΕΟΔΥ, για την επιδημιολογική επιτήρηση του κορωνοϊού στα αστικά λύματα που αφορούν την περίοδο από 8 έως 14 Μαρτίου 2021.

Σημειώνεται ότι στην Κρήτη υπάρχει αύξηση 1.000% του ιικού φορτίου στα λύματα.

Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάουκαι της Πάτρας. Τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των εκάστοτε Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές.

Περιφέρεια Αττικής: Την τελευταία εβδομάδα (8-14/3/21) στην Περιφέρεια Αττικής καταγράφηκε αύξηση του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων κατά 87%, ενώ σχετική σταθεροποίηση είχε παρατηρηθεί, σε υψηλά πάντα επίπεδα, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Θεσσαλονίκη: Την τελευταία εβδομάδα (8-14/3/21) στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκε αύξηση του εβδομαδιαίου μέσου όρου στον σχετικό ρυθμό έκκρισης του ιικού φορτίου κατά 74%, σε σχέση με την εβδομάδα 1-7/3/2021. Σημειώνεται ωστόσο, ότι οι μετρήσεις των τελευταίων ημερών (10-14/3/2021) καταδεικνύουν μια ελαφρά τάση αποκλιμάκωσης της αύξησης που παρατηρήθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Χανιά: Τις τελευταίες δύο εβδομάδες (1-14/3/21) καταγράφηκε αύξηση του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων κατά 1000%. Σημειώνεται ότι το ιικό φορτίο στα λύματα των Χανίων, πριν την απότομη αύξηση του 15νθημέρου, ήταν χαμηλό.