Κορωνοϊός: Στην αγορά 900.000 self test – Ποιες οι οδηγίες χρήσης τους

Διαθέσιμα έγιναν τα πρώτα 900.000 self test για τον κορωνοϊό. Κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να να παίρνει ένα την εβδομάδα, δωρεάν, από τα φαρμακεία, με τα πρώτα να γίνονται διαθέσιμα από την Τετάρτη 7 Απριλίου. Οι πρώτοι που θα πρέπει να προχωρήσουν στα συγκεκριμένα τεστ είναι οι μαθητές και οι καθηγητές, με σκοπό το άνοιγμα της εκπαίδευσης, ενώ υποχρεωτικά θα είναι και για τους υπαλλήλους του λιανεμπορίου και των τουριστικών επαγγελμάτων.

Στόχος της κυβέρνησης είναι το ασφαλές άνοιγμα πολλών δραστηριοτήτων που παρέμειναν στον “πάγο” για μεγάλο διάστημα. Τα self tests αναμένεται να εντοπίσουν πολλούς ασυμπτωματικούς φορείς, που διασπείρουν την επιδημία “σιωπηρά”. Είναι ο λόγος που κάνει τους επιστήμονες να αισιοδοξούν για καλύτερο έλεγχο της πανδημίας, που σημειώνει υψηλά αρνητικά ρεκόρ στη χώρα μας τον τελευταίο μήνα.

Οι πρώτες 900.000 παραδόθηκαν την Παρασκευή (2/4) στις φαρμακαποθήκες, από τις εταιρείες που έχουν προκριθεί από στον διαγωνισμό της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Η διανομή τους στα φαρμακεία, σύμφωνα με τον Βασίλη Κοντοζαμάνη, θα ξεκινήσει από την Τετάρτη (7/4), και θα παραδίδονται σταδιακά. Η επόμενη παράδοση είναι προγραμματισμένη για τα μέσα της επόμενης εβδομάδας και η τελευταία στις αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδας. Συνολικά θα παραδοθούν στις φαρμακαποθήκες 9.600.000 self test.

Μέχρι να παραδοθούν όλες οι ποσότητες, θα υπάρξει προτεραιότητα στην χορήγηση των τεστ σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές κατηγορίες. Πρώτοι θα παραλάβουν τα τεστ οι μαθητές Λυκείου 16 έως 18 ετών και οι καθηγητές τους, οι παραγωγικές ηλικίες, δηλαδή οι πολίτες 18-67 ετών και έπεται η ηλικιακή ομάδα άνω των 67 ετών, η οποία έχει θωρακιστεί σε μεγάλο ποσοστό από τον εμβολιασμό.

Οι ενδιαφερόμενοι θα παραλαμβάνουν το τεστ δωρεάν από το φαρμακείο, με επίδειξη του ΑΜΚΑ, ενώ για τα παιδιά τα τεστ θα τα παραλαμβάνουν οι γονείς.

Ποιο είναι το self test που θα παραλαμβάνουμε από τα φαρμακεία
Στον διαγωνισμό επιλέχθηκαν πέντε εταιρείες, όμως όλες θα διαθέσουν το ίδιο τεστ. Πρόκειται για το τεστ της κινεζικής εταιρείας Joysbio. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του, το προϊόν έχει ευαισθησία (sensitivity) στον ιό που φτάνει το 98,13%, ποσοστό που θεωρείται εξαιρετικά υψηλό.

Τι περιλαμβάνει η συσκευασία
Για τη διεξαγωγή του τεστ χρησιμοποιούνται αποκλειστικά τα υλικά που περιέχει η συσκευασία. Και συγκεκριμένα, μία μπατονέτα, ένα φιαλίδιο με υγρό και μία πλαστική δοκιμαστική ταινία (μοιάζει με τη δοκιμαστική ταινία του τεστ εγκυμοσύνης).

Η θερμοκρασία συντήρησης του τεστ είναι από -2 έως 30 βαθμούς Κελσίου και για το λόγο αυτό περιέχει έναν καταγραφέα, που υποδεικνύει εάν το προϊόν έχει τραβήξει υγρασία και δεν είναι κατάλληλο για χρήση.

Στη συσκευασία περιέχεται φυλλάδιο με οδηγίες χρήσης στα ελληνικά και σχετικά εικονίδια. Ήταν άλλωστε στις προδιαγραφές που ετέθησαν από τον κράτος για την επιλογή της εταιρείας. Σύντομα θα δοθεί στη δημοσιότητα και επεξηγηματικό βίντεο.

Πώς γίνεται το self test στο σπίτι
Σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης του προϊόντος, το τεστ γίνεται από τη μύτη με τη χρήση μπατονέτας (ή στυλεού). Η ειδική μπατονέτα πρέπει να τοποθετείται και στα δύο ρουθούνια σε βάθος 2,5 εκατοστά, ώστε να συλλέγεται αρκετή ποσότητα και να υπάρχει επάρκεια δείγματος.

1.Περιστρέφουμε στο σημείο εκείνο 5 φορές την μπατονέτα, ώστε να συλλέξει τη βλένη. Ακολούθως επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και στο άλλο ρουθούνι. Για τη λήψη του υλικού ο στυλεός δεν χρειάζεται να τοποθετηθεί σε πολύ μεγάλο βάθος, όπως συμβαίνει με τα rapid tests.
2.Στη συνέχεια τοποθετούμε τη μπατονέτα στο μπουκαλάκι με το υγρό και το σπρώχνουμε πάνω κάτω για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
3.Αφαιρούμε την μπατονέτα προσεκτικά και ανακατεύουμε καλά το μπουκαλάκι με το υγρό.
Ακολούθως, ανοίγουμε συσκευασία αλουμινίου που περιέχει τη δοκιμαστική ταινία. Την τοποθετούμε σε μία επιφάνεια χωρίς κλίση και ρίχνουμε τρεις σταγόνες από το μπουκαλάκι με το υγρό στην ειδική οπή.

Τι γίνεται σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος
Το θετικό αποτέλεσμα από τα self tests θα δηλώνεται από τον ίδιο τον πολίτη στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα selftesting.gov.gr που κατασκευάζει ήδη το υπουργείο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ. Στόχος είναι, όταν φτάσουν τα τεστ στα φαρμακεία, να είναι έτοιμη και η ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία θα δηλώνονται τα θετικά αποτελέσματα.

Για την επιβεβαίωση της θετικότητας και τη χορήγηση ειδικής αναρρωτικής άδειας από την εργασία, θα απαιτείται επανέλεγχος σε δομή Υγείας. Ο επανέλεγχος σε ιδιωτική δομή θα είναι δωρεάν.

Τι κάνει ο θετικός και ο αρνητικός μαθητής
Όσοι μαθητές είναι θετικοί θα πρέπει να κάνουν ένα δεύτερο τεστ αντιγόνου, δωρεάν σε δημόσια δομή, προκειμένου να δικαιολογηθεί η απουσία από το σχολείο. Όσοι δεν φέρουν μαζί τους την βεβαίωση δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους ούτε θα υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης.

Για κατηγορίες εργαζομένων που το self test είναι υποχρεωτικό, ο κ. Κοντοζαμάνης, εξήγησε ότι σε περίπτωση θετικού κρούσματος η δήλωση θα γίνεται στην πλατφόρμα self-testing. gov.gr, και θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται μήνυμα για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία υγείας, είτε σε δημόσια δομή οπότε και θα είναι δωρεάν, είτε σε ιδιωτική.

Τόνισε ότι η απουσία από το σχολείο ή την εργασία κατοχυρώνεται μόνο από το δεύτερο τεστ επαλήθευσης. Όσοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test και εφόσον είναι αρνητικό θα δηλώνουν ότι το διενήργησαν με υπεύθυνη δήλωση. Για τους μαθητές θα το δηλώνουν οι γονείς και κηδεμόνες.