Κραυγή αγωνίας από τους γιατρούς: «Καταρρέουμε! Έχουμε την πολυτέλεια να μη χρησιμοποιούμε τους ιδιώτες;»

Μεγάλη πίεση δέχεται το ΕΣΥ καθώς καλείται να διαχειριστεί το νέο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων – σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα – θα συνεχίσει να αυξάνεται το επόμενο διάστημα. Γιατροί, από την πλευρά τους, κάνουν λόγο για κατάρρευση των νοσοκομείων και ζητούν επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού. 

Την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία περιέγραψαν με ιδιαίτερα μελανά χρώματα ο διευθυντής Πνευμονολογικού στο «Παπανικολάου» Αδαμάντιος Χλωρός και ο διευθυντής της Πνευμονολογικής στον «Ευαγγελισμό» Γιώργος Μπουλμπασάκος, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης (10/11) στον ΣΚΑΪ. «Το σύστημα έχει φθάσει στα όριά του και δεν αν μπορεί να γίνει κάτι περισσότερο», είπε χαρακτηριστικά ο Αδαμάντιος Χλωρός. 

«Λαμβάνονται μέτρα, και σωστά μερικές φορές, γίνονται και πολλά λάθη, αλλά (τα σωστά μέτρα λαμβάνονται) με μεγάλη καθυστέρηση όταν το κακό έχει γίνει… Ακούω ότι είναι στο τραπέζι (η επίταξη γιατρών) και να γίνει, δε μού λέει κάτι αυτό» δήλωσε ο Αδαμάντιος Χλωρός. 

Ο διευθυντής Πνευμονολογικού στο «Παπανικολάου» άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν ασθενείς στο προαύλιο και εξήγησε γιατί οι ιδιώτες γιατροί θα έπρεπε να είχαν κληθεί πριν από καιρό. «Όταν θα επιστρατεύσεις γιατρούς από τον ιδιωτικό τομέα θα χρειαστεί αρκετό, μεγάλο καιρό, προσαρμογής, 1 με 3 μήνες, γιατί αυτό που θα κάνουν θα είναι πολύ διαφορετικό στο νοσοκομείο. Αυτά έπρεπε να έχουν γίνει πριν από καιρό. Ασφαλώς και τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους έπρεπε να τα έχουμε πάρει εδώ και καιρό» ανέφερε. 

«Έχουμε γύρω στις 800.000 μολύνσεις στην Ελλάδα» είπε ο Αδαμάντιος Χλωρός και εξήγησε: «Αν τα πάρουμε κατά ηλικία 1 θάνατος συμβαίνει στους 41.000 κάτω των 18 ετών, περίπου 120 θάνατοι στους έως 40 ετών, 1 στους 100 περίπου θα πεθάνει από αυτούς που είναι 40 με 65 ετών και 1 στους 7 στους άνω των 65». Υπογράμμισε δε ότι θα έπρεπε να υπάρχουν στοχευμένα μέτρα με υποχρεωτικότητα, όχι μόνο κίνητρα.