Μιχάλης Γιαννάκος: Τα νοσοκομεία δεν αντέχουν να αντιμετωπίσουν νέο κύμα κορωνοϊού, μέσα στις γιορτές

Καμπανάκι για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία χτύπησε ο Μιχάλης Γιαννάκος και με στοιχεία προειδοποίησε ότι μέσα στις γιορτές το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν θα αντέξει να αντιμετωπίσει νέο κύμα του Covid-19. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ αποτύπωσε όλα τα δεδομένα, για τα οποία μιλούν οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας, αλλά δίχως να τα λαμβάνουν πραγματικά υπόψη τους.

«Όταν ξεκίνησε το δεύτερο κύμα της πανδημίας, τα νοσοκομεία, σε κλινικές και ΜΕΘ, ήταν σχεδόν άδεια από περιστατικά κορωνοϊού. Τώρα, τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί αποκλειστικά και μόνο σε μονάδες κατά του Covid – 19. Παρά το lockdown, τα νοσοκομεία είναι γεμάτα με περιστατικά.

Ο ιός βρίσκεται στις οικογένειες, τις δουλειές, τις συγκοινωνίες. Θα τρυπώσει στις εκκλησίες όταν ανοίξουν. Οπουδήποτε. Μειώθηκαν οι εισαγωγές στο 30 με 40%,  αλλά οι ΜΕΘ στη Βόρειο Ελλάδα, Θράκη, Μακεδονία, Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα είναι υπεργεμάτες. Αδειάζουν μερικές κλίνες, αλλά δεν πρόκειται για κανονικές ΜΕΘ, αλλά τις έξτρα, αυτοσχέδιες κλίνες. Δεν είναι κακό να αδειάζουν κάποιες χειρουργικές αίθουσες, μήπως και επαναρχίσουν τα χειρουργεία, με κάποια σοβαρά περιστατικά. Τα στοιχεία  των νοσοκομείων ακόμη και στην Αττική, βέβαια, δεν σηκώνουν εφησυχασμό, μετακινήσεις και μερική έστω άρση του lockdown», ανέφερε ο Μιχάλης Γιαννάκος και παρέθεσε αναλυτικά στοιχεία.

ΣΩΤΗΡΙΑ: Νοσηλεύει στο σύνολο 257 περιστατικά χωρίς να υπάρχει μείωση. Ως εκ τούτου, οι εισαγωγές με τα εξιτήρια είναι ισορροπημένα. Στις ΜΕΘ νοσηλεύει 68 περιστατικά, με 16 κενά. Λειτούργησαν οι κλίνες ΜΕΘ των  δωρεών και γι αυτό παρά την αύξηση των διασωληνωμένων δεν υπήρξε πρόβλημα.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΛΑΡΙΣΑΣ: Οι εισαγωγές έπεσαν στο 50%. Νοσηλεύει 85 περιστατικά στις κλινικές από 130 το ανώτερο και η ΜΕΘ είναι πάντα γεμάτη με 18 διασωληνωμένους.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΟΛΟΥ: Είχε τρεις κλινικές κορωνοϊού γεμάτες. Τώρα έκλεισε τη μία και οι άλλες δύο παραμένουν γεμάτες. Η ΜΕΘ είναι πλήρης με 8 διασωληνωμένους και η αίθουσα αρνητικής πίεσης επίσης γεμάτη με 5 ασθενείς.

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Εφημέρευε χθες και εισήχθησαν 69 περιστατικά. Νοσηλεύει 190 περιστατικά στις κλινικές και οι ΜΕΘ, κανονικές και αυτοσχέδιες είναι γεμάτες με 24 ασθενείς.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ: Νοσηλεύει 59 περιστατικά στις κλινικές και στις ΜΕΘ, κανονικές και έξτρα, βρίσκονται 13 διασωληνωμένοι στις 21 κλίνες. Χαρακτηριστικό είναι ότι από 7/12 έως 15/12 εισήχθησαν 37 ασθενείς με κορωνοϊό και πήραν εξιτήριο 42.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ: Οι εισαγωγές έπεσαν στο 50%. Νοσηλεύονται 112 περιστατικά από 150 που είναι το ανώτερο όριο και η ΜΕΘ είναι πλήρης με 12 διασωληνωμένους.

Ο κίνδυνος των Χριστουγέννων

Ο ιός πέρασε στις οικογένειες και απαιτείται μεγάλη προσοχή στις μετακινήσεις για τα Χριστούγεννα. Ποιος μπορεί να ελέγξει στις γιορτές, εάν οι δύο οικογένειες δεν γίνουν περισσότερες; Πολλοί ιερείς βρέθηκαν διασωληνωμένοι αν και διατυμπάνιζαν ότι η πίστη διώχνει το κορωνοϊό.

«Να μην αρθεί το lockdown. Δεν αντέχουν τα νοσοκομεία ένα νέο κύμα κοντά στο δεύτερο, με γεμάτες ΜΕΘ και κλινικές. Είναι καιρός να αδειάσουν σταδιακά τα νοσοκομεία. Να κοιτάξουμε και τους ασθενείς άλλων παθήσεων. Αρκετές ήττες υπεστήκαμε με τόσους νεκρούς. Είμαστε  πάνω από τα όρια των αντοχών μας», πρόσθεσε ο Μιχάλης Γιαννάκος και υπογράμμισε τις 12 απώλειες συναδέλφων του και τους άλλους τόσους που δίνουν τη μάχη τους διασωληνωμένοι.

«Βαρύ το τίμημα. Φτάνει», κατέληξε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.