Στη Δικαιοσύνη προσφεύγουν συγγενείς θυμάτων του κορωνοϊού

Το ενδεχόμενο προσφυγής στη Δικαιοσύνη, για την κατάσταση που επικρατεί στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, από συγγενείς θυμάτων που χάθηκαν εξ αιτίας του Covid – 19 προαναγγέλλει ο Βασίλης Νουλέζας. Ο διακεκριμένος ποινικολόγος, μάλιστα, αποκάλυψε μία σειρά πρωτοβουλιών που ανέλαβε για να βοηθήσει την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Πιερία, που πλήττεται από την επέλαση του κορωνοϊού. Με παρέμβασή του, ο Νουλέζας υπογραμμίζει όλες τις στρεβλώσεις στην κρατική υγειονομική μονάδα της Κατερίνης, που αποτελεί και νοσοκομείο αναφοράς για τον Covid – 19.

«Εφιάλτης δίχως τέλος! Εκατόμβη νεκρών στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης. Θα μπορούσαν να ‘ναι πρωτοσέλιδοι τίτλοι εφημερίδων ή τα σούπερ τηλεοπτικών εκπομπών, καθώς η Πιερία πληρώνει ακριβά το τίμημα της εγκατάλειψής της από την πολιτεία.

Η κατάσταση στο ΓΝ Κατερίνης, που μετατράπηκε σε νοσοκομείο αναφοράς για τον Covid – 19, χωρίς να πληροί τις προϋποθέσεις, διότι εκτός των άλλων είναι και υποστελεχωμένο.

Είναι ομολογουμένως τραγική η απόφαση και άκρως ανησυχητική η κατάσταση. Σοβαρές ελλείψεις, κυρίως σε ιατρικό νοσηλευτικό  προσωπικό, σύμφωνα με επώνυμη καταγγελία του Διευθυντή της  Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου “Ερρίκος Ντυνάν”, που θήτευσε για 8 ημέρες στο ΓΝ Κατερίνης, και το χαρακτηρίζει ως “κολαστήριο”. Ειδικευόμενοι γιατροί, νοσηλεύτριες και νοσηλευτές, δίνουν με αυταπάρνηση την άνιση μάχη κατά του κορωνοϊού. Με ελλιπή μέσα, με βασικές ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό που προκαλούν απόγνωση, όλοι καταβάλλουν υπεράνθρωπη προσπάθεια για να περιορίσουν τη διασπορά του θανατηφόρου ιού.

Δεν υπάρχει, καταρχήν, καν Πνευμονολόγος. Κι, όμως, το νοσοκομείο αυτό υποδέχεται αυξημένα περιστατικά Covid – 19 και καταγράφει καθημερινά  θανάτους ηλικιωμένων, αλλά ολοένα και νεότερων ανθρώπων, που αυξάνονται ιλιγγιωδώς.

Πολίτες της Πιερίας, όπου το επιδημιολογικό φορτίο μεγαλώνει συνεχώς, φοβισμένοι και ανήσυχοι, σχεδόν τρομοκρατημένοι, μου εκμυστηρεύτηκαν, μου εξομολογήθηκαν ότι φοβούνται πως αν νοσήσουν, αν προσβληθούν, αν μολυνθούν από τον  φονικό ιό, θα πεθάνουν αν νοσηλευτούν στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης.

Αποτελεί κοινό μυστικό ότι το σχετικά νεόδμητο, καινούργιο,  σύγχρονο ΓΝ Κατερίνης έχει διαχρονικά και συστηματικά απαξιωθεί και σχεδόν εγκαταλειφθεί από όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις. Την Παρασκευή έχασε τη μάχη ένας 47 χρόνος οικογενειάρχης ο Μιχάλης Ζκάγιας από τον Άγιο Σπυρίδωνα Πιερίας. Η οργή και η αγανάκτηση, αλλά και ο φόβος της μικρής κοινωνίας της Πιερίας, που ζει κυριολεκτικά έναν ατέλειωτο εφιάλτη, διογκώνεται, μεγαλώνει!

Καθημερινά χάνονται άνθρωποι, νέοι σε ηλικία, χωρίς υποκείμενα νοσήματα όπως λχ μια 53χρονη. Ουδείς, όμως, αντιδρά. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για να προτείνει εναλλακτική λύση.

Πολλά περιστατικά διακομίζονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ή, σε άλλες πόλεις, όπως γράφει ο πανελλήνιος Τύπος. Η Πιερία, με βάση τον πληθυσμό της, έχει τα περισσότερα θετικά κρούσματα, αλλά και τους περισσότερους θανάτους, βρίσκεται σε βαρύ πένθος. Δυστυχώς, η διορισμένη διοίκηση, όπως έχει δημοσιευτεί  και καταγγελθεί, κατώτερη των περιστάσεων, αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες και, βέβαια, δεν γνωρίζω, ειλικρινώς, την θέση της για την εκατόμβη νεκρών στην  ανοχύρωτη Πιερία.

Θα ζητήσω την άμεση παρέμβαση του υπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, ώστε να αυξηθούν οι κλίνες ΜΕΘ. Ενδεχομένως σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο ή, ακόμα και σε ξενοδοχείο, που θα μισθώσει για τον λόγο αυτόν. Αλλά θα προσφύγω και εγγράφως στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κατερίνης, ώστε να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες και να αποδοθούν αν υπάρχουν. Θα επικοινωνήσω επίσης με τον Πρόεδρο Ιατρικού Συλλόγου Κατερίνης, υπεύθυνο μονάδας Covid – 19, που δήλωσε ότι λόγω της πρωτόγνωρης κατάστασης έχουν αφαιρέσει κλίνες από τη Χειρουργική και την Ορθοπεδική Κλινική, ώστε να εξυπηρετήσουν τα αυξημένα περιστατικά…

Ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας διασωληνώνονται ή, νοσηλεύονται με διάγνωση Covid – 19.

Διερωτώμαι γιατί δεν έσπευσαν να συνδράμουν ιδιώτες Πνευμονολόγοι ή, γιατί δεν τους επίταξε η Κυβέρνηση;

Βέβαια, το ΓΝ Κατερίνης, εστία υπερμετάδοσης του ιού  πλέον, επισκέφθηκε εξαιτίας της κρισιμότητας της κατάστασης πρόσφατα ο υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης.  Αλίμονο, όμως, αν χρειαστεί ένας πολίτης να επισκεφθεί ή να εισαχθεί στο ΓΝ Κατερίνης. Τρόμος επικρατεί.

Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να κινηθούν νομικά κατά του ΓΝ Κατερίνης συγγενείς θυμάτων, ώστε να διεκδικήσουν παράλληλα και αποζημίωση για ψυχική οδύνη. Καταγγέλλεται ότι δεν χορηγούνται στους ασθενείς η σωστή θεραπεία, αγωγή και αντισώματα. Δυστυχώς, καθόσον γνωρίζω οι τέσσερις (4) βουλευτές Πιερίας, πλην του δημάρχου Κατερίνης κ. Κώστα Κουκοδήμου, μέχρι σήμερα, ελάχιστα έπραξαν δεν έχουν δείξει κανένα απολύτως ουσιαστικό, έμπρακτο ενδιαφέρον για το μείζον αυτό ζήτημα δημόσιας υγείας που αποδεκατίζει κυριολεκτικά την Πιερία», ανέφερε στην παρέμβασή του ο Βασίλης Νουλέζας.