Νέα μετάλλαξη κορωνοϊού: Δεν ανιχνεύεται από τα τεστ που συνιστά ο ΠΟΥ

Νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού ανακάλυψαν οι επιστήμονες και αυτή τη φορά πρόκειται για «φινλανδικό» στέλεχος κορωνοϊού.

Το συγκεκριμένο στέλεχος αποτελεί την πιο πρόσφατη ανακαλυφθείσα παραλλαγή του SARS-CoV-2, αν και όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, σχεδόν όλες οι μεταλλάξεις, η βρετανική, η νοτιοαφρικανική και η ιαπωνική, είναι παρόμοιες.

Το νέο στέλεχος του κορωνοϊού εντοπίστηκε στη νότια Φινλανδία και ονομάστηκε Fin-796H, σύμφωνα με κοινή μελέτη από τα εργαστήρια Vita και το Ινστιτούτο Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι. Σύμφωνα με το φινλανδικό εργαστήριο, το νέο στέλεχος δεν μπορεί να ανιχνευθεί από όλες τις εξετάσεις PCR που έχουν εγκριθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του εργαστηρίου: «Το Vita Laboratoriot Oy και το Ινστιτούτο Βιοτεχνολογίας του πανεπιστημίου του Ελσίνκι, έχουν εντοπίσει μια προηγουμένως άγνωστη παραλλαγή του κορονοϊού, σε ένα δείγμα από τη νότια Φινλανδία. Οι μεταλλάξεις σε αυτήν την παραλλαγή καθιστούν δύσκολη την ανίχνευση σε τουλάχιστον μία από τις δοκιμές PCR που συνιστάται από τον ΠΟΥ. Αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον προσδιορισμό της εξάπλωσης της νόσου».

Αν και το νέο στέλεχος του νέου κορωνοϊού περιέχει μεταλλάξεις που μπορούν επίσης να εντοπιστούν στα βρετανικά και νοτιοαφρικανικά στελέχη, είναι αρκετά διαφορετικό από όλα τα προηγούμενα που έχουν εντοπιστεί.

«Η κληρονομικότητά του έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τις προηγουμένως διαδεδομένες παραλλαγές στον κόσμο, αλλά δεν φαίνεται να ανήκει στην ίδια γενιά με τις προηγούμενες γνωστές παραλλαγές» αναφέρει η δήλωση. Την ίδια ώρα, η αντίσταση του νέου στελέχους στα εμβόλια που χρησιμοποιούνται σήμερα παραμένει ασαφής.