Νέο πειραματικό χάπι ενάντια στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού

Την άμεση κυκλοφορία του πειραματικού φαρμάκου που αναπτύσσει κατά του κορωνοϊού επιδιώκει η Novartis AG, με τον διευθύνοντα σύμβουλο Βας Ναρασιμχάν να επισημαίνει ότι στόχος είναι να δοθεί σε ασθενείς με Covid-19 πριν βγουν τα αποτελέσματα της μεγάλης κλινικής δοκιμής

Η ελβετική φαρμακοβιομηχανία σκοπεύει να υποβάλλει αίτημα για άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης για το ensovibep από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) πριν τον επόμενο μήνα. Παράλληλα, η εταιρεία θα ξεκινήσει συζήτηση και με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές. Μια μεγαλύτερη μελέτη για να επιβεβαιωθούν τα υποσχόμενα δεδομένα που προέκυψαν αυτήν την εβδομάδα θα μπορούσε να ολοκληρωθεί έως το β’ εξάμηνο του έτους.

Αποτελεσματικό έναντι της Omicron

Ο Ναρασιμχάν ανακοίνωσε ότι η εταιρεία φιλοδοξεί να υπάρξει ενδιαφέρον από κυβερνήσεις για να χρησιμοποιηθεί η θεραπεία ακόμη και κατά τη διάρκεια των κυμάτων της πανδημίας που βρίσκονται σε εξέλιξη. Το σκεύασμα θα χορηγείται με με ενδοφλέβια ένεση από γιατρό, με την εταιρεία να υποστηρίζει ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό έναντι της μετάλλαξης Omicron, που εκφεύγει σε μεγάλο βαθμό από τα εμβόλια, αν και προστατεύουν από τη σοβαρή νόσηση ή τον θάνατο.

Οι μετοχές της φαρμακοβιομηχανίας υποχώρησαν κατά 0,6% στη Ζυρίχη, ενώ οι μετοχές της Molecular Partners AG, της ελβετικής εταιρείας βιοτεχνολογίας που δημιούργησε το φάρμακο και συμφωνήθηκε ότι θα λάβει την άδεια χρήσης του, εκτινάχθηκαν κατά 10%.

Μέχρι στιγμής, τα δεδομένα από τη συνταγογράφηση φαρμάκων υποδηλώνουν ότι η μετάλλαξη Omicron έχει μικρότερο αντίκτυπο στην πίεση που δημιουργείται στην υγειονομική περίθαλψη, απ’ ότι τα προηγούμενα κύματα, ανέφερε ο Ναρασιμχάν.

«Νωρίς να προβλέψουμε αν η Omicron θα κάνει τον ιό ενδημικό»

Σε κάθε περίπτωση, ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακοβιομηχανίας, που έχει ηγηθεί της ανάπτυξης εμβολίων και έχει εργαστεί σε ασθένειες όπως ο HIV, η ελονοσία και η φυματίωση, πριν την εταιρική του καριέρα, εκτιμά ότι είναι νωρίς για να προβλέψουμε εάν η Omicron θα φέρει τον κόσμο πιο κοντά σε μια κατάσταση ενδημικής Covid.

«Είναι προφανώς πολύ νωρίς για να διαπιστώσουμε την ανοσολογική απόκριση της Omicron, δεδομένου ότι σε πολλούς ανθρώπους φαίνεται να είναι ήπια ασθένεια», ανέφερε

Ο Ναρασιμχάν επισημαίνει ότι η Novartis θα μπορούσε να παράξει εκατομμύρια δόσεις του φαρμάκου φέτος, αν και το πρώτο εξάμηνο του 2022 θα διαφανεί πόσο γρήγορα μπορεί να παρασκευάσει τις απαιτούμενες δόσεις. Πάντως, θεωρείται εύκολο να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες.

Πώς λειτουργεί το ensovibep

Το αντιικό φάρμακο της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας επιτίθεται στην πρωτεΐνη ακίδας του κορωνοϊού με πολλούς τρόπους. Με βάση τα στοιχεία, που ήταν αρκετά ελπιδοφόρα, οι ασθενείς με Covid που έλαβαν τη θεραπεία είχαν 78% χαμηλότερο κίνδυνο να χρειαστούν νοσηλεία ή να πεθάνουν. Παράλληλα, μειώθηκε η ποσότητα του ιού στο σώμα των ασθενών μέσα σε οκτώ ημέρες.

Σύμφωνα με τη Novartis, η επίθεση του φαρμάκου στην πρωτεΐνη ακίδας σημαίνει ότι μπορεί να λειτουργήσει και σε νέες, μελλοντικές μεταλλάξεις. Οι εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι θα μπορούσε να εξουδετερώσει την Omicron, όπου ορισμένες θεραπείες αντισωμάτων έχουν αποτύχει.

Τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του φαρμάκου

Παρά τα ενθαρρυντικά στοιχεία, δεν λείπουν και οι επιφυλάξεις για το σκεύασμα. Ο φαρμακοαναλυτής του Bloomberg Intelligence, Sam Fazeli δήλωσε ότι υπάρχει έλλειψη στοιχείων για την ασφάλειά του. Παράλληλα, δεν έχει διασαφηνιστεί εάν οι γιατροί μπορούν να το χρησιμοποιήσουν επανειλημμένα ή σε ποιο διάστημα από τον χρόνο εμφάνισης των συμπτωμάτων θα πρέπει να χορηγείται.

Στα πιθανά «πλην» του φαρμάκου είναι η χορήγησή του ενδοφλέβια σε γιατρό, έναντι των αντιικών φαρμάκων της Merck και της Pfizer που λαμβάνονται από στόματος με τη μορφή χαπιού.

Το ensovibep ανήκει στη νέα κατηγορία φαρμάκων, με την ονομασία DARPins, που θεωρείται ότι μοιάζουν με τα μονοκλωνικά αντισώματα. Τα συγκεκριμένα φάρμακα παράγονται εντός κυττάρων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία σειράς ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και της Covid. Το πλεονέκτημα είναι ότι τα συστατικά των DARPins μπορούν να παρασκευαστούν με πιο απλό τρόπο, με τη χρήση βακτηρίων, μειώνοντας εμφανώς το κόστος.