Ν. Σύψας: «Δεν έχει περάσει ο κίνδυνος- Αν ”σκάσει” η Αθήνα, θα έχουμε άσχημη τροπή»

Για την πορεία του κορωνοϊού στην χώρα μας, τις περιοχές που ανησυχούν τους ειδικούς αλλά και το άνοιγμα σχολείων μίλησε μεταξύ άλλων πριν από λίγο στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.

Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μεν μια σταθεροποίηση, αφού δεν έχουμε αύξηση κρουσμάτων αλλά, όπως τόνισε ο Νίκος Σύψας , συμπληρώνοντας πως το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν περισσότερα από 5.000 ενεργά κρούσματα σε όλη την Ελλάδα και τα μισά απ’ αυτά εντοπίζονται στην Αττική.

Στα «κόκκινα» είναι το κέντρο της Αθήνας, όπου σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας, ο δείκτης θετικότητας ξεπερνά το 4 και αυτό δημιουργεί φόβο για τη διασπορά που μπορεί να υπάρξει και επιβάλει αυξημένη επαγρύπνηση και επιτήρηση. 

«Αν “σκάσει” η Αθήνα θα έχουμε πολύ άσχημη τροπή» τόνισε ο Νίκος Σύψας και προειδοποίησε πως δεν έχει περάσει ακόμα ο κίνδυνος, ότι ο ιός είναι εδώ και ότι δεν αποκλείεται ένα τρίτο κύμα.

Με την Αττική συνδέεται και το… καλοκαίρι αλλά και το άμεσο μέλλον. Όπως τόνισε ο Νίκος Σύψας «αν έχουμε ατύχημα στη Αττική τα πράγματα θα πάνε άσχημα για όλο τον χρόνο». Και εξήγησε ότι αν αυξηθούν απότομα οι εισαγωγές στις εντατικές τότε κάτι δεν πάει καθόλου καλά και ότι αν αυτό γίνει, θα γίνει ξαφνικά όπως έγινε και στον Μπέργκαμο.

«Είμαστε κοντά στο να κόψουμε το νήμα νικητές, ας κάνουμε υπομονή» υπογράμμισε ο Νίκος Σύψας.

Τι είπε ο καθηγητής για το άνοιγμα όλων των σχολικών βαθμίδων

Ο Νίκος Σύψας εκτίμησε ότι η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων που συνεδριάζει σήμερα, θα αποφασίσει να ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια την 1η Φεβρουαρίου. Όπως είπε, αυτό είναι το πιο λογικό. Ωστόσο, έκρινε ότι πρόκειται για απόφαση υψηλού ρίσκου, γιατί τα παιδιά σε αυτές τις βαθμίδες συμπεριφέρονται σαν ενήλικες.