ΠΟΕΔΗΝ: «Δεν δεχόμαστε να μας κουνάνε το δάχτυλο για τους εμβολιασμούς»

Θέση πήρε η ΠΟΕΔΗΝ, σχετικά με το θέμα των 11 υγειονομικών υπαλλήλων που βρέθηκαν θετικοί στο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» Πατρών.

Ο κ. Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, δηλώνοντας τα εξής:

«Απαράδεκτα αυτά που προσάπτουν στους  υγειονομικούς που κόλλησαν τον μεταλαγμένο ιό στο νοσοκομείο Άγιος  Ανδρέας Πατρών.  Για να μη χαλάσει το αφήγημα της κυβέρνησης  για τα λάθη και τις παραλείψεις του συστήματος φταίνε οι υγειονομικοί. 

Το νοσοκομείο Αγιος Ανδρέας ήταν ξέφραγο αμπέλι. Έμπαιναν οι συνοδοί οπότε ήθελαν χωρίς έλεγχο. Συνοδοί και ασθενείς έμπαιναν χωρίς να έχουν κάνει τεστ κορωνοϊού. 

Έτσι γέμισε κορωνοϊό η παθολογική κλινική. Δεν υπήρχε κανένα μέτρο από τη διοίκηση. Η διασπορά συνεχίζεται και σε άλλες κλινικές. Έχασε τη ζωή της μία νέα γυναίκα. Αλήθεια έγινε έλεγχος στους συνοδούς και ασθενείς που κόλησσαν κορωνοϊό να δούμε αν πάσχουν από το μεταλλαγμένο ιό. Ή φταίνε και αυτοί που δεν έκαναν το εμβόλιο επειδή δεν ήρθε η σειρά τους. Δεν έχουμε εικόνα των μεταλλάξεων του ιού στη χώρα μας καθότι τα εργαστήρια στα νοσοκομεία δεν έχουν δυνατότητα  τέτοιων αναλύσεων. Μόνο δειγματοληπτικοί έλεγχοι γίνονται σε δύο εργαστήρια που έχουν τέτοια δυνατότητα σε όλη τη χώρα. Να μην μας κουνάνε το δάκτυλο αυτοί που τα έκαναν θάλασσα με τους εμβολιασμούς. Αλλά σχεδίαζαν, άλλα γίνονται με τα εμβολιαστικλα κέντρα και με την διαθεσιμότητα των εμβολίων. Να κοιτάξουν στο καθρέφτη και να πουν το δάσκαλε που δίδαξες και λόγο δεν εκράτεις.

Στο εν λόγω νοσοκομείο στη Πάτρα είχαν εμβολιαστεί κάποιοι τη πρώτη δόση και κόλλησσαν, όπως και σε πολλά νοσοκομεία. Πολλοί συνάδελφοι τις πρώτες ημέρες μετά τη δεύτερη δόση δεν έχουν ακόμη ικανό αριθμό αντισωμάτων».

Αναφορικά με τον εμβολιασμό των υγειονομικών υπαλλήλων ανέφερε:

«Για να φρεσκάρουμε τη μνήμη όσων κατηγορούν τους υγειονομικούς που μέχρι χθες χειροκροτούσαν.

Πριν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί δόθηκε μία ημέρα προθεσμία για να δηλώσουμε εγγράφως συμμετοχή στον εμβολιασμό. Όσοι είχαν νοσήσει αποκλείστηκαν. Ειδικά  στη Βόρειο Ελλάδα και Θεσσαλία είναι πάρα πολύ. Οι συνάδελφοι αυτοί τώρα καλούνται να κάνουν έλεγχο αντισωμάτων  πληρώνοντας από τη τσέπη τους την εξέταση και εάν δεν έχουν αντισώματα εγγράφονται στη πλατφόρμα και θα εμβολιασθούν με το γενικό πληθυσμό. Σε ένα χρόνο και βάλε.

Πάνε στα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων, τους ζητάνε να εμβολιασθούν και δεν υπάρχουν εμβόλια. Συνάδελφοι που δεν πήραν χαμπάρι ότι πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή  στον εμβολιασμό μέσα σε μία ημέρα και όσοι ήταν επιφυλακτικοί είχαμε διαβεβαιώσεις από τις διοικήσεις των νοσοκομείων ότι θα δοθεί νέα δυνατότητα συμμετοχής. Δεν δόθηκε ποτέ. Επιθυμούν τώρα να εμβολιασθούν και δεν υπάρχουν εμβόλια.  Τους λένε να εγγραφούν στη πλατφόρμα με το γενικό πληθυσμό. Επειδή δεν είμαστε  άνω των 80 ετών θα εμβολιαθούμε σε ένα χρόνο. Κάποιοι εμβολιασθηκαν με την 6η δόση.  Το ποσοστό συμμετοχής είναι στο 45 με 50%. Εάν δοθεί δεύτερη ευκαιρία η συμμετοχή θα είναι καθολική.

Λίγο περισσότερο  του 50% είναι η συμμετοχή στους γιατρούς και λιγότερο στις άλλες ειδικότητες. Παρόμοια ποσοστά και στο νοσοκομείο Αγιος Ανδρέας. 

Πως φταίνε οι υγειονομικοί για τον μεταλαγμένο ιό. Που τον βρήκαν  αφού  οι ασθενείς του νοσοκομείου που  κόλησσαν υποτίθεται δεν πάσχουν από τους  μεταλλαγμένους ιούς».

Η πραγματικότητα σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ.

«Όσοι  υγειονομικοί  δεν εμβολιασθηκαν τώρα θέλουν να εμβολιασθούν και δεν υπάρχουν εμβόλια. Τους στέλνουν να εγγραφούν στη Πλατφόρμα με το γενικό πληθυσμό. Σε ένα χρόνο. Τι  μας κάνουν; Μας τιμωρούν; Και μετά λένε ότι φταίμε. Ντροπή επιστήμονες, ειδικοί να περνούν μια καρέκλα εκ δεξιών του υπουργού και να εκστομίζουν λέξεις χειρότερες των πολιτικών».