ΠΟΕΔΗΝ: Ζητά διαγνωστικό προληπτικό έλεγχο των υγειονομικών για κορωνοϊό και δεύτερη ευκαιρία για εμβολιασμό

Επιστολή έστειλε η ΠΟΕΔΗΝ προς το υπουργείο Υγείας, υποστηρίζοντας ότι αναλαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες για να πείσει το υγειονομικό προσωπικό να εμβολιασθεί στο σύνολό του, ωστόσο, τονίζει ότι υπάρχουν αντικρουόμενες αποφάσεις που αποπροσανατολίζουν τους υγειονομικούς, ενώ ζητεί να εκδοθεί νέα απόφαση του Υπουργείου Υγείας η οποία θα περιλαμβάνει προληπτικό έλεγχο όλων των υγειονομικών με ένα μοριακό ή rapid τεστ την εβδομάδα.

Αναλυτικά η επιστολή της ΠΟΕΔΗΝ

ΑΘΗΝΑ    28/04/2021

ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 4420

ΠΡΟΣ: 1. ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ 

 κο ΒΑΣΙΛΗ ΚΙΚΙΛΙΑ

2. ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

 κο ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗ

ΚΟΙΝ.: 1. ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕΛΗ 

             2. ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Θέμα: Διαγνωστικός προληπτικός έλεγχος των Υγειονομικών για κορωνοϊό.  Αντικρουόμενες αποφάσεις που μπερδεύουν.

        Κύριοι Υπουργοί,

        Η ΠΟΕΔΗΝ αναλαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες για να πείσει το υγειονομικό προσωπικό να εμβολιασθεί στο σύνολό του.

        Εξάλλου είναι χρέος και καθήκον μας να το πράξουμε αφού έτσι προστατεύουμε τους εαυτούς μας και τους ασθενείς. Πληρώσαμε ακριβά έως τώρα τον κορωνοϊό χάνοντας 26 συναδέλφους. Γι’ αυτό και ζητάμε δεύτερη ευκαιρία για εμβολιασμό.

        Διαφωνήσαμε με την απόφαση του Υπουργού Υγείας που εκδόθηκε με Δελτίο Τύπου το οποίο δεν έχει υπηρεσιακή ισχύ για την διενέργεια δύο διαγνωστικών τεστ την εβδομάδα (rapid test) στους μη εμβολιασμένους υγειονομικούς. Σθεναρά από την πρώτη στιγμή εμφάνισης της πανδημίας στη χώρα μας υποστηρίζουμε ότι οι υγειονομικοί πρέπει να υποβάλλονται  σε τακτικό προληπτικό μοριακό έλεγχο που είναι πιο αξιόπιστος.

        Θεωρούμε ότι προληπτικά τεστ θα πρέπει να κάνει το σύνολο του υγειονομικού προσωπικού αφού και οι εμβολιασμένοι συνάδελφοι νοσούν με χαμηλότερο βέβαια ιικό φορτίο μπορούν όμως να μεταδώσουν τον ιό. Εξάλλου έχουμε αρκετούς συναδέλφους εμβολιασμένους που νόσησαν ελαφριά από κορωνοϊό.

        Πρόσφατα εκδόθηκε αντικρουόμενη ως προς τους υγειονομικούς Κοινή Υπουργική Απόφαση που ορίζει ότι όλοι οι Δημόσιοι Υπάλληλοι υποχρεούνται να κάνουν ένα selftest την εβδομάδα.

        Τελικά κανείς δεν γνωρίζει τι τελικά ισχύει για το υγειονομικό προσωπικό καθότι οι υγειονομικοί καλούνται να εκτελέσουν δύο αντικρουόμενες οδηγίες. Δύο rapid test οι μη εμβολιασμένοι των εβδομάδα ή ένα self testτην εβδομάδα όλοι;

        Οι Υγειονομικοί είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης αντιμέτωποι κάθε ημέρα με διαγνωσμένους και μη ασθενείς με κορωνοϊό.

        Ως εκ τούτω θα πρέπει να υποβάλλονται όλοι εμβολιασμένοι και μη σε τακτικό προληπτικό έλεγχο υπό την εποπτεία των Επιτροπών Λοιμώξεων των Νοσοκομείων.

        Ο έλεγχος θα πρέπει να είναι αν όχι με  μοριακό τεστ τουλάχιστον με  rapid test όπως γίνεται μέχρι τώρα.

        Το υγειονομικό προσωπικό θα πρέπει να παρακολουθείται και να καταγράφονται από τα υπεύθυνα γι αυτό το σκοπό όργανα του Νοσοκομείου.

        Αυξάνονται οι κίνδυνοι Νοσοκομειακής διασποράς του ιού με ένα προληπτικό self testτην εβδομάδα η διενέργεια και το αποτέλεσμα του οποίου δεν διασταυρώνεται..

        Θα πρέπει λοιπόν να εκδοθεί νέα απόφαση του Υπουργείου Υγείας η οποία θα περιλαμβάνει προληπτικό έλεγχο όλων των υγειονομικών με ένα μοριακό ή rapid τεστ την εβδομάδα.

        Αυτή τη στιγμή οι Διοικήσεις των Μονάδων δεν γνωρίζουν τι πρέπει να ακολουθήσουν στον προληπτικό διαγνωστικό έλεγχο των υγειονομικών. 

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ             Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ       ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ