Ποιος ο λόγος που οι ανεμβολίαστοι ηλικιωμένοι στις ΗΠΑ πεθαίνουν κατά «απίστευτα υψηλό» ποσοστό

Οι ανεμβολίαστοι ηλικιωμένοι στις ΗΠΑ πεθαίνουν από την ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορονοϊός κατά «απίστευτα υψηλή» αναλογία σε σχέση με άλλες χώρες, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Atlantic.

Στο άρθρο τονίζεται πως το ποσοστό των Αμερικανών άνω των 65 ετών που είναι πλήρως εμβολιασμένοι κατά του κορονοϊού παραμένει χαμηλότερο στις ΗΠΑ από το ποσοστό πολλών άλλων χωρών.

Μέχρι στιγμής το 2022, τα τρία τέταρτα των ασθενών που υπέκυψαν εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 ήταν 65 ετών και άνω. Το 93% των ασθενών που υπέκυψαν ήταν άνω των 50 ετών, προσθέτει το περιοδικό, επικαλούμενο δεδομένα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), της κυριότερης ομοσπονδιακής υπηρεσίας δημόσιας υγείας.

Οι ΗΠΑ όχι μόνο έχουν χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού των ηλικιωμένων, αλλά και πιο πλημμελή κάλυψη υγείας για αυτή την ηλικιακή κατηγορία, τονίζει το περιοδικό. Στη Βρετανία, για παράδειγμα, έχει εμβολιαστεί πλήρως το 96% των πολιτών άνω των 65· στις ΗΠΑ, το ποσοστό αυτό βρίσκεται στο 88,5%.

«Τα ποσοστά μας ως προς τον εμβολιασμό και τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων στους ανθρώπους άνω των 60 και 65 ετών είναι ανησυχητικά χαμηλά και εκθέτουν τρομερά πολύ κόσμο (…) στον κίνδυνο σοβαρής νόσησης, εισαγωγής σε νοσοκομείο και θανάτου», τόνισε μιλώντας στο Ατλάντικ ο Έρικ Τόπολ, διευθυντής του Scripps Research Translational Institute. Χαρακτήρισε μια από τις μεγαλύτερες «απογοητεύσεις» ως προς τις επιδόσεις των ΗΠΑ το στοιχείο αυτό.