«Συναγερμός» από Εξαδάκτυλο για τη μετάλλαξη Δέλτα – «Ένας τον μεταδίδει σε 9 και αυτοί σε άλλους 81»

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει για ακόμα μια φορά ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος για την μετάδοση του κορονοϊού και συγκεκριμένα της μετάλλαξης Δέλτα.

Μιλώντας στο MEGA ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε πως «στη γρίπη η μετάδοση είναι 1 προς 1,1 δηλαδή δέκα μολύνουν άλλους 11, στον ιό της πρώτης φάσης  ήταν 1 προς 4, ο ένας μόλυνε τέσσερις, οι τέσσερις, δεξαέξι, στη βρετανική μετάλλαξη είχαμε 50% παραπάνω,  δηλαδή ο ένας, έξι, οι έξι, τριαντάεξι. Στη μετάλλαξη Δέλτα έχουμε 50% πάνω από τη βρετανική μετάλλαξη. Ο 1, μολύνει 9, και οι εννιά, ογδοντάεναν».

«Από σοβαρό νόσηση και θάνατο οι εμβολιασμένοι δεν διατρέχουν κίνδυνο».

«Δεν υπάρχει μετάδοση από συνάθροιση εμβολιασμένων»

Ο κ. Εξαδάκτυλος εμφανίστηκε υπέρμαχος των επιπλέον προνομίων για τους εμβολιασμένους, και για το χωρισμό των χώρων εστίασης και αναψυχής σε δύο κατηγορίες.

Όπως είπε δεν μεταδίδεται ο ιός ανάμεσα σε εμβολιασμένους. «Έχουμε ένα 37,3% πλήρως εμβολιασμένων. Κι ένα 11% με την πρώτη δόση γι αυτό έχουμε αυτά τα μέτρα που έχουμε. Οι εμβολιασμοί τρέχουν με 1% την ημέρα και μπορεί να τρέξουν και με 1,5%. Έχουμε εμβολιασμούς και με το μονοδοσικό. Να μην έχουμε μείωση του ρυθμού τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και να μην μειωθούν οι ρυθμοί επειδή όσοι επιθυμήσουν θα εξαντληθούν και θα  έχουμε ανθρώπους αναβλητικούς με τον εμβολιασμό. Μπορούμε να φτάσουμε στο 70% τέλη Αυγούστου.

Αν συνεχίσουμε με 1% τη μέρα μετά από 60 ημέρες θα προστεθεί ένα ακόμα 30%.Το πως θα λειτουργήσουν τα μέτρα δεν το ξέρω. Αυτά γίνανε επειδή οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί έχουν δυνατότητες που τις στερούνταν. Έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος να μην στερούνται τις δυνατότητες που έχουν. Αλλιώς θα μπαίναμε σε έναν διαρκή περιορισμό που αφορά ανθρώπους που το χρειάζονται. Το πιο αποτελεσματικό είναι το γήπεδο. Όσοι θέλουν να αγοράσουν εισιτήριο διαρκείας μετά την ανακοίνωση του Ολυμπιακού θα εμβολιαστούν, αυτό σίγουρα θα αποτελεί κίνητρο. Για τα υπόλοιπα δεν ξέρω».

Σχετικά με την διενέργεια τεστ αντί εμβολιασμού ξεκαθάρισε πως «το τεστ δεν είναι ισοδύναμο του εμβολιασμού. Με το τεστ υπάρχει πάντα ένας κίνδυνος γι αυτό σε κλειστούς χώρους συνεχίζει το μέτρο της μάσκας».