Τέλος η κολονοσκόπηση: Νέα μέθοδος εξετάσεων εντερικών προβλημάτων

Τέλος στην κολονοσκόπηση βάζουν Αυστραλοί ερευνητές, οι οποίοι ανέπτυξαν μία νέα μέθοδο για να ανακαλύψουν τυχόν παθήσεις του εντέρου.

Η νέα αυτή εξέταση είναι λιγότερο επίπονη, καθώς το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο εξεταζόμενος είναι να αναπνέει

Σύμφωνα με τους ερευνητές, εξετάσεις όπως η ενδοσκόπηση και η κολονοσκόπηση θα μειωθούν και αντ’ αυτού ασθενείς που νοσούν με εντερικές παθήσεις, θα εξετάζονται με την νέα μέθοδο. Με την νέα εξέταση, οι εξεταζόμενοι το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να αναπνέουν, καθώς θα εξετάζουν είναι μέτρηση της ποσότητας του ενζύμου DPP4, το οποίο βρίσκεται στην αναπνοή μας.

Το συγκεκριμένο ένζυμο παράγεται στο λεπτό έντερο και διασπά τις διαιτητικές πρωτεΐνες που έχουν συσχετιστεί με την κοιλιοκάκη (χρόνια πάθηση του εντέρου, που εμφανίζεται σε άτομα με γενετική προδιάθεση μετά την κατανάλωση προϊόντων με γλουτένη). Οι ασθενείς με κοιλιοκάκη έχουν μειωμένα επίπεδα αυτού του ενζύμου, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη διαδικασία διάσπασης της γλουτένης.

«Αυτό το τεστ αναπνοής ενδεχομένως αντιπροσωπεύει ένα νέο τρόπο μη επεμβατικής εξέτασης της κατάστασης των εντέρων, ο οποίος όχι μόνο θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών αλλά και θα εξοικονομήσει χρόνο και χρήματα από το σύστημα υγείας, ειδικά εάν προσαρμοστεί για ελέγχους στα σημεία φροντίδας αγροτικών και απομακρυσμένων περιοχών», σχολιάζει ο επικεφαλής ερευνητής Roger Yazbek.

Η νέα αυτή μέθοδος φαίνεται πως ήρθε για να μείνει, καθώς είναι γνωστό πως η ενδοσκόπηση και η κολονοσκόπηση είναι επίπονες διαδικασίες και χρονοβόρες και για τον εξεταζόμενο αλλά και για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Επιπλέον, συχνά προκαλούν άγχος τόσο στα παιδιά όσο και στους μεγαλύτερους.